3 dingen die we van Scandinaviërs kunnen leren

2
fietsen door oslo

We slapen in een IKEA bed, Noorse zalm staat regelmatig op het menu en ontspannen doen we het liefst in een Finse sauna. Scandinavische landen zijn populair en komen in onderzoeken vaak naar voren als gelukkigste, milieuvriendelijkste en slimste landen. Vorig jaar maakte ik in Oslo kennis met Scandinavië en haar – bijzonder vriendelijke – bevolking. De stad en de sfeer hebben veel indruk op me gemaakt, en het is ook zeker een plek waar ik graag weer terug wil.

Online ontdekte ik een boek: ‘Cool – wat wij kønnen leren van de Scandinaviërs’. Het gaat over wat ze in het Noordelijke deel van Europa anders doen dan wij hier gewend zijn. Het boek zelf heb ik niet gelezen, maar ik heb er wel veel over gelezen en ben verder op onderzoek uitgegaan naar wat Scandiniaviers zo’n interessant en inspirerend volk maakt.

samsoe denemarken

Bron foto: Denmark.dk

Milieubewust

Scandinaviërs zijn van mening dat er goed voor de natuur gezorgd moet worden. Recyclen, fietsen in plaats van autorijden en duurzame energie zijn heel normaal. Het Deense eiland Samsø is een voorloper op het gebied van duurzaamheid: boten varen op gas, energie wordt opgewekt door windmolens en overal zijn zonnepanelen te vinden. Bewoners van het eiland klagen niet, integendeel: ze kunnen verdienen aan duurzame energie door bijvoorbeeld aandeelhouder te worden van een windturbine of door energie van eigen zonnepanelen te leveren.

Natuurlijk

De natuur vormt de rode draad in het Scandinavische leven. Het buitenleven is zo belangrijk dat het vergeleken wordt met religie, en soms zelfs wordt ingezet tegen depressie. Veel buiten zijn brengt met zich mee dat praktisch het wint van modieus: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding” is een veel gehoorde uitspraak. Hier kon ik me als koukleum zijnde trouwens nooit in vinden, tot ik het merk Elvine ontdekte die echt de ALLER fijnste en warme jassen ooit heeft.

zurich citytrip

Op deze foto draag ik een donkergroene jas van Elvine

Een ander mega tof Scandinavisch merk is WODEN, dat staat voor WOrks of Denmark. WODEN is een typisch Scandinavisch sneakermerk met stijl. De focus ligt op het gebruik van zo natuurlijk mogelijke materialen, zoals de anatomisch gevormde kurken inlegzool. Dit voetbed ondersteunt de onderkant en hiel van de voet. Kurk heeft dezelfde eigenschappen als leer, het is schokbestendig en vochtabsorberend. Ik had verwacht dat ik er even aan moest wennen, maar ik vond de sneakers meteen al mega lekker zitten. Daarbij vind ik ze ook nog eens mega leuk staan:

woden sneakers

Tof he, die kurken zool?! Het shirtje dat ik draag is niet Scandinavisch, maar wel heel leuk: van Modemusthaves

Het dragen van helemaal geen kleding is overigens net zo natuurlijk in Scandinavië: gemeenschappelijke kleedruimtes en zonnen in je ondergoed zijn heel gewoon. Daarbij is de sauna niet alleen een belangrijke plek om te ontspannen, maar ook om te socializen.

Ook in design zien we de natuur terug: vloeiende lijnen en functionaliteit voeren de boventoon in Scandinavische interieurs. Het natuurlijke aspect dringt zelfs door tot in de keuken, waar de new nordic cuisine is ontstaan. Puur, lokaal geproduceerd eten en eenvoudige gerechten met verse ingrediënten, dat is wat Scandinaviërs het liefste eten. Lekker!

Ssssstttt…..

Hard praten, discussiëren en ‘je hoofd boven het maaiveld uitsteken’ worden in Scandinavië niet gewaardeerd. In de trein zijn mensen stil of praten op fluistertoon, volksvertegenwoordigers in het parlement laten elkaar uitspreken en kinderen leren te wachten op hun beurt. De Scandinavische samenleving is gebouwd op solidariteit en vertrouwen. Winkels in het noorden van Zweden verkopen nauwelijks fietssloten, en wanneer Noren koffie gaat drinken laten ze gerust de kinderwagen buiten staan. Kan ik me hier in Amsterdam totaal niet voorstellen…

healthyfest
Het alledaagse bestaan in Nederland gaat vaak minder geruisloos: we zijn de hele dag druk en nemen niet vaak genoeg de tijd om echt tot rust te komen. Ik ben steeds meer aan het leren hoe ik minder druk mijn dag doorkom. Wanneer ik hier meer van weet, zal ik er zeker een artikel aan wijden. Tot dan 3 tips:

  • Download de Buddhify app en gebruik deze om te mediteren
  • Doe aan yoga
  • Lees het boek Nooit Meer Te Druk(ik ben er nog mee bezig maar vind het nu al top)

Lucky Jantine reist komend weekend trouwens af naar Noorwegen voor Goodfoodlove, dus binnenkort kunnen jullie daar een uitgebreid artikel over verwachten!

Wat is jouw ervaring met Scandinavie, of de Scandinavische lifestyle? En laat jij je er ook door inspireren?

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

2 comments

  1. Malou | Blonde Blossom 18 mei, 2017 at 21:32 Beantwoorden

    Die Scandinavische landen klinken altijd als een soort ideale, magische wereld. Nederland is een geweldig land, maar Zweden, wauw! Ik ben er helaas nog nooit geweest, maar ik zou zo graag een keer naar Stockholm gaan. Malou x

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: