6 (hele goede) redenen om naar Leeuwarden te gaan

2

Het ligt in Fryslân, bestond al in de Romeinse tijd en het blijkt een hele leuke stad te zijn. Ik heb het natuurlijk over Leeuwarden, door de Friezen ook wel Ljouwert genoemd. Eind september bracht ik, samen met een heel gezellig groepje bloggers, een bezoek aan de Friese stad en een klein gedeelte daarbuiten. Ik kan heel veel redenen bedenken om Leeuwarden te bezoeken, maar ik heb de 6 leukste voor jullie op een rijtje gezet.

Alles is op loopafstand

Het centrum van Leeuwarden is helemaal niet zo groot, wat betekent dat alles op loopafstand is. Ik vind het altijd wel leuk, zo’n wat kleinere stad: dat geeft meteen een knusse sfeer. En daarnaast is het ook fijn dat je in een weekend écht de hele stad kunt zien.

Kleinste pandje

Op deze foto zie je de kleinste winkel van Leeuwarden: de Chocokathedraal. De winkel is slechts een meter breed en je kunt vast wel raden wat er verkocht wordt 😉

Je gaat even terug in de tijd

Leeuwarden heeft een rijke geschiedenis en dat is overal te merken. De stad telt minstens 612 (!) rijksmonumenten en je ziet dan ook veel gevels met zo’n bekend schildje erop.

Blokhuispoort Blokhuispoort

De Blokhuispoort vond ik een te gek stukje geschiedenis. De gevangenis, die tot 2007 dienst deed, heeft onder andere Willem Holleder en in huis gehad en heeft heel wat ontsnappingspogingen op z’n naam staan. Misschien herken je het van binnen: er zijn een aantal afleveringen van Penoza (missen jullie het ook zo?) opgenomen.

Snoepwinkel Ouderwetse snoepwinkel

Als dit niet ‘terug in de tijd’ is! Dit schattige winkeltje is onderdeel van museum de Grutterswinkel en fungeert nog steeds als snoepwinkel.

Het woord ‘trots’ voert de boventoon

Trots is een woord dat de Leeuwardenaren niet onbekend is. Verwar het zeker niet met arrogantie: dat heb ik nergens kunnen bespeuren. Ze zijn gewoon heel erg trots op hun mooie stad, de geschiedenis en de lekkere producten.

Prieuw

Bij dit leuke winkeltje Priuw haal je de lekkerste Frieze producten, zoals suikerbrood en Maria Louise likeur. De eigenaresse is een echte trotse Friezin en vertelt je graag over al het lekkers dat ze verkoopt. Met het suikerbrood dat ik daar kocht maakte ik heerlijke wentelteefjes.

House of Taste

Ook House of Taste mag je zeker niet missen. Wederom gerund door een trotse Fries, en het ligt vol met de meest heerlijke kazen, wijnen, bijzondere chips en nog veel meer lekkers. Eigenaar Jan-Tjip serveert je ook graag een lekker hapje met een bijbehorend glas wijn.

De stad is vanaf het water nog mooier

Misschien heb je wel eens van de Pramenrace gehoord: een wedstrijd met bootjes. Nu gingen we niet bepaald snel met onze Praam en dat was maar goed ook, vanaf het water is er namelijk genoeg te zien.

Praamtocht Toren

We voeren langs prachtige oude panden, en waren na een kleine doorgang ineens de binnenstad uit. Met de toren die je op de foto ziet is vroeger van alles misgegaan. Het is een aardig lang verhaal, maar het komt erop neer dat ze hoger wilden bouwen dan de Martinitoren, maar dat deze Oldehove nooit is afgebouwd. Wil je het hele verhaal horen, maak dan vooral een Pramentocht. De schipper kan je werkelijk alles over de stad vertellen.

Je kunt er heerlijk eten

Ben je een echte lekkerbek? Dan zit je in Leeuwarden goed! We deden een culinaire tour door de stad en ontdekten een aantal heerlijke plekken.

Vinny & Jo

We begonnen onze stadstour met een lekker broodje bij het gezellige Vinny & Jo.

Haring happen

Zoals het hoort! Een hele lekkere haring eten bij The Haddock. 

de Walrus

Even een pitsstop bij de Walrus met een hapje met paling en een goed glas wijn. Tig en ik hebben trouwens ooit bij deze zaak gegeten, en dat was erg lekker!

Chef aan tafel Kippetje

Lekker uit eten gaan doe je bij Eindeloos, waar de chef trots aan tafel verschijnt om zijn kippetjes te laten zien. Chef Willem hecht heel veel waarde aan biologisch en duurzaam, en koopt zijn ingredienten letterlijk om de hoek in – daarover straks meer. We genoten van meerdere gangen en goede wijnen, en ik zou hier zeker nog een keer terugkomen!

Asum asum

Hoe awesome is dit?! Bij stadstuin Âsum (spreek uit: awesome) worden groenten & fruit verbouwd die onder andere geleverd worden aan restaurant Eindeloos. De Hongaarse wolvarkens die je ziet (mega leuke beesten) ploegen het land op een natuurlijke manier om, en de lieve kat komt je even een kopje geven. Of nou ja, ze kwam naar me toe omdat ik haar riep, ik heb een soort cat magnet.

De omgeving is prachtig

Ik kan je natuurlijk vertellen hoe mooi de omgeving rondom Leeuwarden is, maar ik kan het je beter laten zien. Vanuit de stad reden we in een half uurtje naar Botanische tuin De Kruidhof, waar zo ongeveer alles groeit wat je je kunt bedenken: van medische kruiden tot appels, peren en paddenstoelen.

de kruidhof

Ik vond dit echt zo’n te gekke plek! De tuin is prachtig aangelegd en zeer goed onderhouden. Het is zeker de moeite waard om een keer te bezoeken, want je kunt er ook geweldig eten:

de kruidhof

Daan Nagelkerke en zijn vrouw bestieren het Tuincafé: het horecagedeelte van de Kruidhof. Wanneer je de inrichting ziet verwacht je misschien dat je alleen een broodje gezond kunt eten, maar niets is minder waar. Ik heb hier serieus het állerlekkerst gegeten van alles in Leeuwarden (wat toch al heel lekker was). Daan is een ware kunstenaar met eten: na een rondje door de kruidentuin kwamen we terug met een mand vol kruiden en bloemen waar hij een fantastisch maal voor ons mee maakte.

IMG_0072 IMG_0073

Als afsluiter van ons smaakvolle weekend brachten we een bezoek aan een Nederlandse wijngaard: De Frysling. Het leek net een familiedag: lekker samen buiten aan een grote tafel, uitzicht op de prachtige wijngaard en genieten van een goed glas. En ja, Nederlandse wijn kan dus hartstikke lekker zijn! Wanneer je helemaal tot rust wilt komen kan je hier ook blijven logeren, in een heel leuk huisje midden in de gaard. Oh, en je kan natuurlijk met Electra de kat knuffelen net zoals ik deed 😉 (cat magnet, told you so).
IMG_0074

Zelfs de terugweg is mooi =) Ik heb echt genoten van Leeuwarden: van het eten, de mensen, de troste sfeer en de prachtige omgeving. Leeuwarden ligt op net een uurtje rijden van Lelystad dus ik heb mezelf voorgenomen om hier vaker heen te gaan: het is echt een cadeautje bij ons in de buurt.

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

2 comments

  1. Annet 5 september, 2017 at 13:54 Beantwoorden

    Leuk stuk Kelly en mooie foto’s
    Laatst ben ik voor het eerst bij de Burgemeester van Napels geweest! Echt een aanrader om eens een kijkje te nemen.
    (link verwijderd) Leuke tent met vriendelijk personeel

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

Ik (k)ook!

Na een hele tijd in de keuken van het wereld wijde web gestaan te hebben schotelde ik jullie op 3 juli 2013 voor: Goodfoodlove! Mijn ...