Alles over aperitivo

5
aperitivo

Aperitivo. Eén van mijn lievelings ‘dingen’ in Italië maar in Nederland nog niet zo bekend. Toch heb ik het gevoel dat het er wel aan zit te komen, het ‘aperitivo moment’ in Nederland.

Het woord heeft eigenlijk twee verschillende betekenissen: het staat voor een drankje dat je voor het eten nuttigt, maar ook voor het moment op de dag dat je samen komt met een drankje en een hapje. Toen we 2 jaar geleden in Rome waren hebben we dit fenomeen helemaal ontdekt. In Rome komen mensen rond 18.30 uur uit hun werk en ontmoeten elkaar dan op een terras, voor de deur van een café of ergens op een plein bij bijvoorbeeld een fontein. In een café wordt dan een drankje besteld, vaak is dit een biertje of – mijn lievelings – een Aperol Spritz. Veel bars zetten wat hapjes op de bar of serveren een klein buffet. Vaak betaal je €10,- voor een drankje met daarbij onbeperkt hapjes.

IMG_0393

Aperitvo is in principe bedoeld om ‘de maag te openen’, net zoals een digestief bedoeld is om de maag mee af te sluiten. Je kunt dus kiezen voor een drankje met een paar kleine hapjes, maar in Rome zagen wij dat veel mensen genoeg hebben aan alle lekkere hapjes en hier (behoorlijk voordelig) hun diner mee doen. Wat er gegeten wordt is heel verschillend. Dit kwamen wij in Rome en Milaan vaak tegen:

 • stukjes focaccia
 • plakjes worst (nee, niet van die zompige leverworst maar lekkere, kruidige gedroogde worst)
 • tramezzini: kleine sandwiches met bijvoorbeeld tonijn of kip
 • chipjes
 • olijven
 • kleine stukjes quiche
 • salade van bijvoorbeeld inktvis, courgette of pasta
 • kleine wraps
 • Parmezaanse kaas (niet alleen lekker over de pasta, maar dus ook ‘los’)

Untitled

Eten is één ding, maar drankjes zijn natuurlijk minstens zo belangrijk bij aperitvo 😉 Zoals jullie ongetwijfeld al door hadden is de Aperol Spritz mijn lievelingsdrankje. Dit is ook hét drankje in Italië, je ziet het overal en het wordt veel gedronken als aperitief. Het kan zijn dat je het onder de naam ‘Veneziano’ op de kaart ziet staan. Daarnaast worden er drankjes zoals Hugo, Campari, bier of ‘huis aperitieven’ met bijvoorbeeld prosecco en bessensiroop gedronken. Wat ik in Italië niet tegengekomen ben, maar wel erg lekker vind is de Limocello Spritz, gemaakt met Villa Massa limoncello, prosecco en citroen. Extra toepasselijk nu want mei is de maand van de citroen.

Untitled

Als er vrienden komen eten serveer ik vaak van te voren aperitivo. Er zijn geen strikte regels voor dus je kunt het zo invullen als jij wilt =) Wat lekkere hapjes op tafel (laat je inspireren door de hapjes die ik eerder noemde) met een lekkere Spritz erbij, eens iets anders dan witte wijn en bitterballen 😉

Untitled

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

5 comments

 1. Stefano 16 maart, 2021 at 17:56 Beantwoorden

  Bij Vianello Aperitivo (www.vianello-aperitivo.nl) hebben ze Italiaanse alcoholvrije aperitiefdrankjes, zowel de Recoaro Gingerino als de San Benedetto Ben’s, heerlijk!!!

 2. Charlotte 30 november, 2015 at 20:36 Beantwoorden

  Ik ben 16-18/12/15 in A’dam. Weet iemand van jullie een aperobar in A’dam waar ze Aperol Spritz serveren? Liefst in de buurt van de Lindengracht (waar ik om 21u do. 17 dec. ga eten).
  Alvast bedankt voor de suggesties!
  Charlotte uit België

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: