Ad

De BBQ trends van 2016, dit zijn ze!

2
bbq trends

Aaaaaah, het voorjaar is hier! Naast koude drankjes op het terras betekent het natuurlijk dat de BBQ weer aan mag. Onze tuin heeft eindelijk een make-over gehad, dus ik kan niet wachten op de lange, zwoele zomeravonden die gaan komen. Mét lekker eten van de barbecue natuurlijk.

Trends zijn er op elk gebied, en zo ook in barbecueland. Ik ben helemaal niet zo bekend in de BBQ wereld, maar omdat ik het wel heel leuk vind, besloot ik in het onderwerp te duiken en de trends van dit jaar bij elkaar te verzamelen.

Minder vlees

Bij het woord ‘barbecueën’ denk je misschien direct aan stomende speklappen en dikke, vette hamburgers. De tijd dat er alleen vlees op de grill werd gegooid is al lang voorbij, en naast vis wint ook groenten terrein. Deze ontwikkeling maakte me nieuwsgierig naar jullie barbecuegedrag, dus ik vroeg in de foodlovers Facebookgroep naar jullie favoriete ingrediënt voor op de BBQ. De uitkomst:
Hamburgers staan met stip op 1. Maar, en dan blijken de foodlovers toch enigszins mee te gaan met de trends, gamba’s en groenten staan op plek 2 en 3. Ook bijzondere creaties zoals bananenbroodjes met chocolade (hemels) en gemarineerde ananas blijken populair. Ik vind dit een heerlijke trend!

big garnalen

Keramische barbecue

Je kent ze ongetwijfeld: barbecues in de vorm van een ei, waar een heerlijk geurende rook uit komt. Deze keramische barbecues hebben de eigenschap makkelijk aan te maken te zijn en de warmte zeer goed binnen te houden, waardoor alles wat je erop legt malser en sappiger blijft, en mega lekker smaakt.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik een bijzondere ovale kermamische grill tegen. Het viel me op dat deze BBQ meer mogelijkheden biedt door het deelbare rooster: zo kan je direct en indirect grillen, wat een unieke eigenschap is. Extra gaaf is dat de temperatuur uitzonderlijk goed te regelen is, waardoor je eten langzaam en op lage temperatuur kunt bereiden. Of je nu met z’n 2 bent of een groot gezien hebt: primogrills zijn er van klein tot groot. De ovalen vorm is gepatenteerd, de barbecue is weerbestendig (handig in de winter!) en het onderhoud is super makkelijk: de keramische barbecue reinigt zichzelf.

De webshop Primogrill heeft een groot aanbod keramische barbecues van verschillende merken. Ze leveren snel en geven 20 jaar (!) garantie. Doe mij maar zo’n mooie barbecue in de tuin =D

kamado

Bron foto: Primo Grill

Holy smoke!

Vroeger werd voedsel gerookt om het te conserveren, maar vandaag de dag is het vooral bedoeld om smaak te geven. Op foodfestivals komen we ze al vaak tegen: grote mannen met nog grotere smokers waar ze de heerlijkste stukken vlees uit toveren. Naast dat het smaak geeft, zorgt roken ervoor dat vlees of vis langzaam gaart en mals en sappig blijft.

bbq spiezen

De Flammkuchen zijn geland in NL

Nog zo’n trend waar ik ongelofelijk blij van wordt: flammkuchen! Misschien ken je ze wel, de soort van pizza’s, met een flinterdunne matze-achtige bodem. De klassieke flammkuche wordt belegd met creme fraiche, spekjes en ui, maar je kunt het zelf zo gek maken als je wilt. Gebruik een speciale pizzasteen (die kan je bijvoorbeeld kopen bij deze webshop) en je maakt gemakkelijk zelf een Flammkuche op jouw barbecue.

flammkuchen

Haute sausage

Een tegenhanger van de minder-vlees trend is de worstentrend. Brandt & Levie wist het allang: worst is de bom. Zo lang het maar ambachtelijk en met liefde gemaakt is. truffelworst, Amerikaanse worst met cajunkruiden of Franse worst gemaakt van eenden- of zwijnenvlees gaan we veel zien dit jaar. Daar word ik veel blijer van dan de standaard worst, jij ook?

brandt en levie worst

Bron foto: Brandt en Levie

Wat drinken we erbij?

Bij barbecue denk je al gauw aan bier, en ook wijn is een populair drankje – vooral bij een goed stuk vlees. Dit jaar zien we echter een Spaans drankje terug op tafel. Jawel, sangria is hier! En dan niet gewoon even snel uit de fles schenken, nee; je maakt het af door de Spaanse wijn in een grote schaal te gieten met vers fruit erin. Sinaasappel en blauwe bessen doen het altijd goed. Ook met rosé wordt geëxperimenteerd: dat mag deze zomer gemixt worden met bruiswater en komkommer, voor een superfrisse twist.

sangria

Heb je ook ineens zo’n zin om te barbecueën?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Primo Grill

Over de auteur

2 comments

  1. Maaike 8 juni, 2016 at 14:17 Beantwoorden

    Hi Kelly, heb je misschien een recept van de bananenbroodjes met chocolade en de gemarineerde ananas? Klinken allebei namelijk super goed!

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: