Belachelijk goed: de rauwe chocolade van Ridiculously Good

0
ridiculously good

Heb je hem ooit gezien, Charlie and the chocolate factory? Dan weet je een klein beetje hoe ik me voelde toen ik in de chocociale werkplaats van Ridiculously Good was. Oke, geen Willy Wonka en ook geen kleine, zingende mannetjes, maar wel chocolade. Heel veel chocolade. En een gouden wikkel (ja echt!), maar daarover later meer.

Foto 29-10-15 13 58 04 Foto 29-10-15 14 04 36

Misschien heb je Ridiculously Good wel eens voorbij zien komen op mijn Instagram: kleine, ronde chocolaatjes in een prachtige verpakking. Maar vergis je niet: dit zijn geen gewone chocolaatjes. Het gaat hier namelijk om een organic product gemaakt van rauwe cacao. Maar wat is dat nu precies?

cacao proces
Dit plaatje laat zien hoe het proces in z’n werk gaat. Bij rauwe chocolade wordt bij stap 8 tot maximaal 42 C geroosterd. Bron

De cacaovrucht groeit aan bomen die rond de evenaar staan. In deze vrucht zitten cacaobonen, verstopt in een soort wit vliesje. Deze bonen worden gefermenteerd en daarna bewerkt. Allereerst worden de bonen gebroken en gescheiden van het vliesje dat er omheen zit. Het resultaat hiervan is het meest pure cacao product: cacao nibs (die ik bijvoorbeeld graag in smoothies gebruik). Dit wordt vervolgens samengeperst waardoor alle olie eruit loopt: wanneer dit gekoeld wordt stolt het en ontstaat de lichtgekleurde cacaoboter. De samengeperste massa is vormt nu een groot blok, dat wanneer het losgemaakt wordt cacaopoeder is. Let op: in dit proces worden de bonen voor normale chocolade gebrand, maar bij rauwe chocolade niet. Dit is tot maximaal 42 graden verhit waardoor de goede stoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten, flavonoïden en theobromine niet kapot gemaakt zijn en het product dus als voedzaam en zelfs gezond gezien wordt. De cacao van Ridiculously Good komt uit Ecuador en wordt verwerkt in Quito, dus je begrijpt hoe erg ik nu baal dat we daar tijdens mijn persreis niet heen geweest zijn 😉

12118651_441432292731442_5981330695479529373_n
Bron

Tot zo ver de theorie 😉 Ik wil jullie graag iets vertellen over het bedrijf, omdat ik het zo leuk vind. En niet alleen omdat ik Shemara (ken je haar blog Eerlijker Eten al?) ken, maar gewoon omdat ik het écht een heel tof bedrijf vind. Het idee van de rauwe chocoladesnoepjes is deels ontstaan uit frustratie: Shemara wilde graag een Snickers of Bounty achtige reep, maar dan eentje die geschikt is voor mensen met een allergie of intolerantie. Ze heeft haar hersenspinsel met haar vriend gedeeld, samen zijn ze de keuken in gedoken om letterlijk van alles te proberen en tadaa: daar was het idee. Ze hadden een ontzettend lekker chocoladesnoepje gemaakt van rauwe cacao, en met verder alleen goede ingrediënten zoals noten, gedroogd fruit en wat palmsuiker (gedroogde stroop recht uit de boom: de minst bewerkte suikersoort die als goede keuze gezien wordt). Maar wat nu? Op de markt gaan staan met deze homemade lekkernijen? Na een fijne reis naar het buitenland (Azië als ik me goed herinner) waren ze eruit: dit product moest vermarkt worden. Ze liepen letterlijk met een keukenmachine onder hun arm bij een chocolademaker binnen, en na heel wat uren, dagen, weken proberen, proeven en opnieuw proberen was het ze gelukt: twee varianten bonbons – eentje die op Snickers lijkt en een Bounty-achtige variant – die in de fabriek van de sociale werkplaats geproduceerd konden worden. Eerst grotendeels met de hand, inmiddels komen er wat meer machines aan te pas (maar spelen de medewerkers nog steeds een essentieel rol).

Foto 29-10-15 14 49 56

De fabriek waar het allemaal gebeurt, waar the magic happens, mocht ik dus bezoeken. Ik was samen met een aantal andere bloggers uitgenodigd voor een rondleiding en workshop. Om je een idee te geven van hoe het er daar aan toe gaat heb ik dit filmpje gemaakt:

Kan je het filmpje niet zien? Klik dan hier.

In het filmpje zie je zowel gewone chocolade als rauwe chocolade, omdat dit hier allebei geproduceerd wordt. Na de rondleiding was het tijd om zelf te handen uit de mouwen, en in de chocolade te steken. Met een keukenmachine, kokos, nootjes, gedroogd fruit en een grote bak rauwe chocolade gingen we aan de slag met als resultaat onze eigen, unieke bonbons. Uiteraard gingen ze mee naar huis en Tigon zijn oordeel was dat ze zo lekker waren dat ze in productie genomen moesten worden. Die kon ik in mijn zak steken 😉 Wat erin zat? Dadels, amandelen, kokos, wat kokosolie en quinoa pops. Daar een balletje van gevormd, in de rauwe chocolade gedipt en nog wat kokos bovenop gestrooid. Uiteraard gingen er ook wat ‘originele’ bonbons mee, en daar mag ik een pakje van weggegeven! Kijk maar snel even op mijn Instagram.

Foto 29-10-15 14 39 05

Foto 29-10-15 14 45 41

Niet alleen de bonbons zelf zijn voor de mens, ook aan iedereen die iets met het proces te maken heeft wordt gedacht. Zo zijn alle ingrediënten duurzaam en biologisch en is de verpakking 100% composteerbaar. Wat is helemaal te gek vind is dat ze ook nog de Eureka! 2015 prijs wonnen en daarmee waardering kregen voor hun sociale onderneming. Het allercoolste komt nog – je zat er denk ik al op te wachten: de gouden wikkel. Hoewel de fabriek waar Charlie was toch echt andere koek is, heeft Ridiculously Good een toffe actie bedacht. Vanaf deze week kan je zomaar eens een gouden wikkel in jouw verpakking vinden die je toegang geeft tot de fabriek! Uiteraard ga je ook zelf aan de slag en ga je dus naar huis met een goodiebag, én met jouw zelfgemaakte raw chocolate bonbons. Hoe vet is dat =D

gouden wikkel

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: