Dit gaat de horeca ons in 2017 brengen

5
Horecatrends

Een van de leukste dingen aan mijn werk vind ik dat het zich het grootste gedeelte van de tijd afspeelt in de horeca. Dan mag ik komen eten bij een pas geopende zaak, dan nip ik aan cocktails in een hippe bar en dan weer slaap ik in een tof hotel, in een stad die ik mag ontdekken. Vorig jaar vertelde ik jullie mijn kijk op de horeca in 2016, en dat bleken jullie graag te willen lezen. Ongelofelijk maar waar: het artikel is inmiddels meer dan 11.000 keer gelezen (!!).

Omdat ik afgelopen jaar weer regelmatig op pad mocht naar de leukste plekken en steden, heb ik (ongemerkt) veel inspiratie opgedaan voor zo’n zelfde stuk, maar dan over 2017. Ik ben nog steeds geen waarzegger 😉 En ik beweer ook niet dat wat ik ‘voorspel’ feiten zijn, maar ik wil jullie graag mijn idee over de trends en ontwikkelingen in de horeca van dit jaar geven.

All day concept

Laat ik maar meteen beginnen met de trend waar je écht niet meer omheen kan: het all day concept. De tijd dat een zaak alleen voor diner geopend was gaat langzaam voorbij. Bij dit concept kan je de hele dag terecht; vanaf ’s ochtends vroeg voor een lekker ontbijtje, tot ’s avonds laat voor een uit de hand gelopen vrijmibo. Voorbeelden hiervan in onze hoofdstad zijn De Kanarieclub, de Ebeling en het pas geopende Amsterdam Borrl Kitchen.
amsterdam borrl kitchen

Fotocredit: Amsterdam Borrl Kitchen

Ook zaken als Corner Bakery en The Breakfast Club doen hier aan mee door hun ontbijt niet alleen ’s ochtends, maar de hele dag te serveren.
Denise Kortlever voorzag deze trend al, en speelde erop in met haar boeken All Day Breakfast en All Day Bowls

Zonder mokken wachten op een tafeltje

Je ziet het steeds vaker: zaken waar je niet kunt reserveren, maar in de rij moet voor een tafeltje. Zowel in Barcelona als in Parijs kwam ik dit fenomeen tegen. Bij de ene zaak (Flax & Kale in Barca) staan mensen geduldig in de rij tot er een tafel vrijkomt, en bij de andere zaak (HolyBelly in Parijs) geef je je naam door aan de ‘doorbitch’ die je vervolgens vertelt hoe laat je terug mag komen om aan te schuiven.

Chef’s table

En dan heb ik het niet (alleen) over de serie op Netflix, maar over een écht chef’s table: de tafel waar je uitzicht hebt op wat de chef aan het doen is. Mensen zien steeds meer in dat het bereiden van een mooie maaltijd een ambacht is, en hebben interesse in hoe de kok dat doet.

Aan de chefs table bij restaurant A Cevicheria in Lissabon

Onontdekte wijngebieden

Bij goed eten hoort een lekker wijntje. De tijd dat er vooral Franse wijnen werden geschonken is gelukkig al even voorbij (Ook Italië, Zuid-Amerika en Australië zijn populair), maar ik verwacht dat dat zich nog gaat uitbreiden. ‘Onontdekte’ wijngebieden worden steeds geliefder, en menig sommerlier (met lef!) schenkt tegenwoordig maar wat graag een Catalaanse of Libanese wijn om de gast aangenaam te verrassen.

Bagels

Jawel, de bagel gaat dit jaar een comeback maken! Let maar op 😉 In Parijs al gespot en ook in de VS is het weer populair: het broodje met een gat in het midden. Alleen beleggen met wat roomkaas en zalm? Forget it! Bagels komen in alle soorten, vormen en maten. Denk aan een bagel met pulled pork, de bagel pizza of bagel panini stijl, die even tussen de toaster gaat.

Je kleden naar de gelegenheid

Nederland staat bekend als het land van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ en dit uit zich vaak ook in de manier waarop mensen zich kleden naar restaurants. Waar voorheen het credo ‘vooral niet teveel opvallen’ leek, zie ik nu steeds vaker dan mensen júist uitpakken met hun outfit. In Barcelona en London doen ze niet anders, en gelukkig zien we het in Amsterdam ook steeds vaker. Ik doe er in elk geval vrolijk aan mee =D

outfit uit eten

Nippend aan een Aperol Spritz tijdens aperitivo, in een jurkje van Modemusthaves en met een horloge, armband en ring van de ontzettend leuke webshop My Jewellery.

Dit zijn de blijvers van afgelopen jaar

Helemaal nieuw zijn deze trends niet, want ze gaan alweer een tijdje mee in Nederland. Wel zijn ze wat breder en/of bekender geworden, en daarom absoluut een vermelding waard.

Een restaurant dat podium biedt aan verschillende chefs: dit is in New York al populair en komt hier ook langzaam op. Kijk maar naar de Goodfoodlove pop up! Je ziet ook vaak dat een restaurant een gastchef uitnodigt, zoals Hoofdstad Brasserie dat tegenwoordig heel leuk doet onder leiding van chef Alex Haupt.
Zuid-Amerikaanse invloeden: ook dit is niet meer heel nieuw, maar wat een fijne trend! Afgelopen jaar zagen en proefden we al invloeden uit Zuid-Amerika, onder andere door het steeds populairder wordende gerecht ceviche. Komend jaar breidt deze trends zich uit met zaken die zich vooral op de Zuid-Amerikaanse keuken richten (zoals mijn favo Calle Ocho op de Albert Cuypstraat), en de drank Pisco die langzaamaan de wereld verovert.
Rooftop barren & feestjes in een hotel. Ik voorspelde deze trend vorig jaar al, en hij blijft in 2017. De keren dat ik afgelopen jaar feestjes of events had in een hip hotel zijn niet meer op twee handen te tellen. Opvallend dat veel hotels een rooftop terras hebben en die gebruiken voor vette feesten. Floor 17, W hotel en de Skylounge van het Hilton zijn een aantal Amsterdamse voorbeelden hiervan.
Wat vind jij van de horecatrends van 2017? Word je er blij van? Of zijn er dingen die er niet bij staan, maar die je graag wat meer zou zien in de horeca? Laat het weten in een reactie onder dit bericht =)
Vind je dit stuk interessant of kan je je er in vinden? Deel het vooral – met de deelknoppen hieronder – met iedereen die het lezen wil!

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

5 comments

 1. Han Zittema 27 november, 2017 at 12:59 Beantwoorden

  Beste Kelly,

  Het eerste Masters Home gaat open. We zoeken nog een gave Horeca invulling.
  Heb jij nog tips? Leuke frisse gezonde lekkere maaltijden, voor zowel bewoners als gasten van buiten.
  Waar zit de Kok/ondernemer die in een instap klare trendy keuken zijn gastvrije formule wil neerzetten??
  Als je iemand of een club weet in je netwerk…. Dank!

  • Kelly 21 maart, 2018 at 17:42 Beantwoorden

   Hi Han,
   ik zie dat ik bijzonder laat ben met het lezen en beantwoorden van deze reactie, sorry daarvoor! Ben je inmiddels voorzien of kan je nog hulp gebruiken?

  • Kelly 2 februari, 2017 at 18:49 Beantwoorden

   Ik herken dat hoor, geduld is ver te zoeken bij mij 😉 dankjewel voor het doorgeven, heb het meteen aangepast! Laptop heeft dus ook autocorrect… niet handig

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: