Doe jij dit ook? 3 veel voorkomende trainingsfouten die vrouwen maken

1
trainingsfouten

Het is weer gezonderdag en daarom tijd voor een nieuw artikel van personal trainer Sven van Feel Better Fitness. Sven en ik hebben laatst een podcast opgenomen, een soort online radioprogramma. Hij vroeg me het hemd van mij lijf over sport, voeding en tips. Nieuwsgierig? Je kunt de aflevering hier beluisteren. Vandaag vertelt Sven jullie alles over fouten die veel vrouwen (per ongeluk) maken tijdens het trainen.

Met de zomer in aantocht en het heerlijke weer zijn een hoop mensen weer aan het trainen geslagen. In dit artikel vertel ik je over drie fouten die vrouwen vaak maken in de sportschool of als ze thuis trainen. Ik hoop dat je deze twee dingen al weet als vrouw zijnde:

1: Vrouwen worden van krachttraining niet breed/gespierd.

2: Alleen maar hardlopen is NIET het gouden ei tot een fit en strak lijf van de zomer.

pullups

Fout 1: Geen rust

Krachttraining zou gebruikt moeten worden om wat spiermassa op te bouwen en om sterker te worden. Niet om vet te verbranden.

Sven, wat?! Jij zegt altijd dat vrouwen krachttraining moeten doen omdat ze dan effectiever vet verbranden?!

Ja klopt. Maar met wat extra pondjes spiermassa gaat dat ook makkelijker. Niet andersom. Met extra spiermassa verbrandt jij in rust meer vet: in je slaap, zittend op je werk en in de auto, als je thuis op de bank ploft, enzovoorts! 24/7/365! Dit is voor mij precies de reden dat hypes als Insanity en P90x niet werken: het gaat maar door en door. Er wordt geen spiermassa opgebouwd. Dus je wilt er op korte termijn fit uit zien? Doe Insanity of HIIT training. Heb je langer de tijd en wil je het goed doen? Doe zware krachttraining en maak het af (het toetje) met HIIT cardiotraining.

Ren dus niet van de ene oefening naar de andere, denkende dat je vet zal smelten. Dat gebeurt toch niet. En als je dan zweet, is het geen vet dat zich door je poriën naar buiten wurmt, maar vocht. Het versnelt ook niet je stofwisseling op de lange termijn. Doe dus zware krachttraining en neem rust tussendoor, zodat je op adem kunt komen.

RS36638_MM-IE1-Womens_Action1

Fout 2: Nooit zwaarder gewicht

De tweede fout die ik vrouwen (in de sportschool, maar ook daarbuiten) zie maken, is dat zij nooit het gewicht verhogen. Je moet je lichaam prikkelen om vooruit te gaan. Dat betekent dat je meer gewicht moet toevoegen aan de oefening of moet variëren in het aantal sets, herhalingen en tempo.

Er goed willen uitzien is keihard werken. Als dat niet zo was, zou iedereen er topfit uitzien. Wees niet bang om er wat gewicht op te gooien en er voor te gaan. Iedere vrouw die 40-60 kilo squats kan maken, zal echt een geweldig onderlijf hebben. Zonder twijfel.

pushup

Fout 3: Vorm

Last, but not least: vorm. Vorm, vorm, vorm, vorm. Krachttraining heeft echt geen nut als jouw vorm niet klopt (lees: ruk is). Dit geldt niet alleen voor vrouwen, ook mannen kunnen er een potje van: slappe houding, van vorm is geen sprake en het geheel straalt geen zelfverzekerdheid uit.

Zorg met iedere staande oefening die je doet ervoor dat dat je voeten in de grond geschroefd staan (dus plat op de grond houden), je lichaam stijf rechtop, bilspieren aangespannen en je knijpt in je corespieren (de volledige 360 graden!).

Voor vrouwen is het belangrijk dat je de spieren van je bekkenbodem en onderrug betrekt in de oefening, om jezelf te beschermen. Houd verder goed spanning op de spieren die je wilt trainen.

Wat je ook doet, doe het goed. Zorg voor kwaliteit en diepte. Niet voor kwantiteit en de kantjes er vanaf lopen. En als je het even niet meer weet, schroom niet om hulp te vragen. In de sportschool waar je traint bijvoorbeeld, daar kunnen ze je ongetwijfeld goed advies geven. Go ladies, succes!

algemeen eiwitten.nl

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

1 comment

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

piper heidsieck

Op bezoek bij Piper Heidsieck in Reims

‘Start the day with a smile and finish it with champagne’ Het zou zomaar mijn nieuwe levensmotto kunnen zijn 😉 Waar denk jij aan bij champagne? Oud&nieuw, ...