EVENT | Dag van de duurzaamheid

2
dag van de duurzaamheid

Op 10 oktober was het voor de zesde keer ‘Dag van de Duurzaamheid’. Door heel Nederland vonden duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Alpro nodigde me uit om samen met een vriendin naar de Kookfabriek in Rotterdam te komen voor een workshop plantaardig koken. Dat klinkt misschien gek, maar dat is het zeker niet!

IMG_8981

Voordat we zelf aan achter de potten en pannen plaatsnamen kregen we een presentatie over verspilling. En wat voor één! Een echte eye opener. Wist je dat 1/3 van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt weggegooid wordt? Eén derde! Dat is echt idioot veel. Ik wist dat er veel weggegooid wordt maar hier ben ik echt van geschrokken. Het lijkt misschien onmogelijk om hier als 1 persoon verandering in te brengen, maar dat is het gelukkig niet.

3ef917ea-1344-4b17-b8ea-7bb353e4df9c_Voedselverspilling_infographic_2_530x1544

We werden gevraagd om groenten of fruit dat we (aangebroken) hadden liggen mee te nemen naar de workshop. Onze inbreng werd op een gigantische tafel vol met groenten en fruit gelegd. Er werden groepjes gevormd en we kregen een toffe uitdaging: koken met deze ingrediënten. Alleen groenten en fruit dus! En Alpro cuisine, een fijne plantaardige kookroom. Samen met Diana (mijn vriendin die ik meegenomen had) vormde ik met nog 4 anderen een groepje. De bedoeling was dat we 3 gerechten maakten; voor, hoofd en na. We brainstormden erop los en kwamen tot een volgend menu: pittige pompoensoep vooraf, dan spaghetti van wortel met avocado roomsaus en gegrilde paddenstoelen en toe pannenkoekjes van kikkererwtenmeel met peer, honing en cranberry.

20141010_155426

Het leek eerst lastig om met slechts groenten en fruit te moeten werken, maar ik kwam erachter dat je hier juist heel creatief van wordt. Geen pasta? Dan maken we zelf wel slierten van wortel! Geen roomsaus? Maken we gewoon van avocado. Onze creativiteit werd beloond: de jury (inclusief chefkok) gaf ons de creativiteitsprijs voor het hoofdgerecht. Mega leuk!

20141010_180340

Wat ik misschien het allerleukst vond van deze dag is het samenkomen en bedenken wat je kan doen met de producten die je voor de hand hebt. Dus volgende keer wanneer je nog een halve prei hebt liggen: niet weggooien! Gewoon even creatief nadenken (of Googlen, lang leve Google 😉 ) dan zul je zien dat je tot de meest verrassende gerechten komt en veel minder weggooit.

IMG_8978

Het overleg. Wat een teamwork!

IMG_9244

Lekker kokkerellen

20141010_174351

Onze pittige pompoensoep

IMG_9263

Tadaaaa!

20141010_183944

De prijswinnende spaghetti

20141010_185944

Ennnn het nagerecht. We hebben genoten!

 

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

2 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

eton mess met oreo

Snelle Eton Mess met Oreo

Deze Eton Mess is ontstaan uit ‘nood’ en bleek achteraf een groot succes te zijn. Op een zondag kwamen vrienden eten en ik had allemaal ...