Franse sferen bij restaurant Lute

0
lute

Vorige week was ik even in Parijs. Nou ja, niet echt, maar ik waande me er wel. Maison Castel had het restaurant van Peter Lute zo om weten te toveren dat het net leek of ik me in de Parijse hoofdstad bevond.

selfie

‘A touch of France’ was het thema van de avond, en speciaal voor de gelegenheid was Alain Caron uitgenodigd om samen met Peter een klassiek Frans diner te bereiden. Nu ben ik blij dat ik de klassieke keuken inmiddels snap, want vroeger was dat wel anders. Een stukje vis op een verder nogal kaal bord vond ik maar saai, terwijl ik nu snap – en proef – dat de manier van bereiden alleszeggend is.
menukaart lute
Caron is een Parijsenaar, en hij vertelde vol trots dat er prachtige producten in de streek rondom de stad verkrijgbaar zijn. Deze producten vormden de basis van de avond, en dus genoten we onder andere van crème Parisienne, oeufs dur mayonaise en de lekkerste tong die ik ooit gegeten heb.
tong
Onder het genot van een glas wijn volgden we Peter naar de keuken, waarin een team van jonge jongens hard aan het werk was. Heel tof om te zien hoe geconcentreerd ze aan het werk waren, en hoe rustig ze onder de druk bleven. Peter vertelde over het bijzondere fornuis (met slechts één gaspit) en over hoe belangrijk hij beleving voor de gast vindt. De keuken is dan ook open, en gasten mogen plaatsnemen aan de hoge tafel met krukken om te zien met hoeveel passie en precisie hun diner bereid wordt.
Mijn oog viel op een pan met water, met daarin een soort drijvende ballon. Geheel in het teken van klassieke Franse gerechten werd ‘poulet en vessie’ klaargemaakt: kip gegaard in varkensblaas. Nu is dat tegenwoordig verboden dus werd er in dit geval runderblaas gebruikt. Je moet het zien als een eerste variant van het sous vide koken: het product (de kip in dit geval) wordt langzaam gegaard in water, zonder daar direct mee in aanraking te komen. Vol enthousiaste verscheen Alain later bij onze tafel met de runderblazen met daarin de kip. Hij vertelde dat dit het meest malse stukje kip zou zijn wat je ooit gegeten hebt, en met al zijn theatraalheid bleek hij verdomd gelijk te hebben. Onbeschrijfelijk, zo sappig was de kip. En zo bijzonder lekker was het hele gerecht, met slechts wat groenten erbij – in al z’n eenvoud.
De wijnen die Maison Castel bij de gerechten schonk liet iedereen zich goed smaken. Leuk ook dat er vaak 2 wijnen per gerecht geschonken werden, zodat je zelf kon bepalen welke je het lekkerste vond. Over smaak valt niet te twisten, en bij Maison Castel doen ze daar niet ingewikkeld over. De wijnen zijn gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt: probeer de Chablis eens, die is echt heel lekker. Voor het eten moet je wellicht iets verder rijden, maar het is de rit naar Ouderkerk a/d Amstel meer dan waard!
wijn franse chanson peter lute alain caron

 

Ook dit jaar is restaurant Lute weer aanwezig op Taste of Amsterdam. Check mijn Facebookpagina om te zien hoe je kans kan maken op toegangstickets 

Volg je Goodfoodlove al op: Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin | Pinterest | YouTube

 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: