Genieten van Baambrugse big bij Floor 17

1
floor 17

Via Bloggers Network kwam er een hele leuke opdracht binnen: of ik samen met een klein groepje bloggers wilde aanschuiven bij een diner voor 100 man, geïnspireerd op de Baambrugse big en ook nog eens op de 17e verdieping van een hotel. Een hotel op een steenworp afstand van mijn oude huis, nota bene. Daar moest ik natuurlijk heen!

460x301-ramada-2014-floor17-bar

Misschien heb je mijn stuk over de Lindenhoff wel eens gelezen. Deze boerderij in Baambrugge staat bekend om de Baambrugse big: varkentjes van topkwaliteit, die een goed leven gehad hebben. Dan smaakt zo’n stukje vlees toch net even lekkerder 😉 Ben, de ‘baas’ van de Lindenhoff, vertelde enthousiast over Robert Kranenborg en zijn zoektocht naar de perfecte speenbigrug. Een big die Ben uiteindelijk vond en aan Kranenborg leverde, die de mooiste gerechten ermee wist te maken.

Speciaal voor de gelegenheid was het restaurant van het Apollo Hotel in Amsterdam-West omgetoverd tot mini-boerderij: 4 schattige biggetjes lagen lief te slapen tussen het hooi, en er was een soort ouderwets marktkraampje dat vol lag met de lekkerste ham en paté’s. We genoten van een glaasje bubbels en de verhalen die Ben en de chefkok van de avond ons vertelden. Een 7-gangen diner konden we verwachten, vol met gerechten gemaakt van de populaire biggetjes. Hoewel het verhaal ontzettend leuk was werd mijn aandacht afgeleid door het uitzicht: om 18.00 uur was het al pikkedonker wat betekende dat Amsterdam zich, in een zee van licht, van zijn mooiste kant liet zien.

Untitled

Een rondje door het Apollo hotel leerde me dat dit ook een top plek is om te vergaderen, slapen en zelfs schaatsen! Jawel, deze winter kan je op 85(!) meter hoogte schaatsen, een glaasje glühwein drinken en van een fantastisch uitzicht genieten. En dat allemaal voor €8,50, inclusief schaatshuur.


Terug naar het restaurant. Floor 17 ziet er spectaculair uit, en dat komt niet alleen door het uitzicht. Wanden met uitgelichte wijnflessen, een bar van leisteen, fijn gekleurde ledstrips en een gedeeltelijk open keuken: het restaurant doet modern, maar vooral sfeervol en warm aan. Chef Richard had ons al lekker gemaakt met zijn verhaal over het menu: naast speenbigrug (uiteraard) konden we ook varkensnek, lende en buikspek verwachten. Richard had ons geheel terecht geënthousiasmeerd: ik heb ontzettend zitten smullen. De gerechten waren perfect bereid, mooi opgediend, goed van grootte en super smaakvol. Ik was bang dat ik zoveel varken snel zat zou zijn, maar niets was minder waar.


De dubbele afsluiter met een kaasplank (+ glaasje Pedro Xemines) én dessert was een waar feestje. Gepocheerde peer met boerenkwark en vijg, ik droom er nog bij weg 😉

Strike a pose with the piggy’s 😉 Ik droeg een zijden top van ByDanie

 

Zin in een rondje schaatsen of overnachting op grote hoogte? Bekijk hier de site van het Apollo hotel. Tip: je hoeft zeker geen hotelgast te zijn om bij Floor 17 te eten, dus stap er gerust eens binnen.

f-4

Over de auteur

1 comment

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

di bruno

Restaurant Di Bruno

Buonasera! Dat is het eerste wat je hoort wanneer je een stap in dit super leuke Italiaanse restaurant in Amsterdam zet. Je wordt warm onthaald ...