Lekker in je vel: Personal training update 1

2
personal training

Sinds ik in Amsterdam woon ben ik lid van Onefit: een sportabonnement waarmee je bij honderden verschillende clubs kan sporten. Echt iets voor mij aangezien ik van afwisseling houd. Op deze manier kwam ik dan ook terecht bij Boxxzuid van trainer Ron, waar ik voor het eerst sinds maanden weer een kickboksles volgde. Dat was zo top! Ik hou dus echt van kickboksen en Ron bleek ook nog eens een goede en gezellige leraar te zijn.

Hij vertelde me dat hij ook personal training geeft, en ik vertelde hem dat ik het nog steeds jammer vind dat ik daarmee moest stoppen (bij Mario, kennen jullie hem nog?) toen ik wegging uit Lelystad. 1 en 1 is 2 en zo vroeg Ron me of hij me mocht trainen zodat ik mijn ervaring met jullie kan delen. Het idee was na 10 weken mijn ervaring op te schrijven, maar ik heb dus een veel beter idee: elke week geef ik jullie een kleine update van wat we tijdens de training gedaan hebben, welke oefening waarvoor bedoeld is en mijn progressie.
 lunges

De eerste les

Woensdag 12 april kreeg ik mijn eerste sessie. Trainen doe je met een doel, maar dat hoeft zeker niet afvallen te zijn! Ik ben sowieso (bijna) helemaal oke met hoe ik eruit zie – is zeker niet altijd zo geweest hoor – dus mijn doel heeft niks te maken met een cijfertje op de weegschaal. Wat ik wel graag wil:

 

– me fit (blijven) voelen
– lekker sporten in de ochtend, zodat ik de rest van de dag mijn energie beter kan reguleren (iets met adhd, lees dit stuk maar eens)
– een wat mooier/ronder gevormde kont (ik ben wat afgevallen en m’n bil is gone dus die wil ik graag terug)
vetmeting
Ik vroeg Ron wat een haalbaar en logisch doel is met mijn figuur. Hij vertelde over ‘slimming en toning’, wat erop neer komt dat je je spieren sterk maakt en je lichaam mooi gaat vormen. Heeft dus helemaal niks te maken met onwijs gespierd worden of een enorme blokjesbuik krijgen, maar letterlijk met lekker in je vel zitten. Kijk, dat is nog eens een mooi doel!

 

Om een beginpunt te hebben, wordt er een 0 meting gedaan van gewicht en vetpercentage. Nu vind ik gewicht dus echt compleet onboeiend, maar omdat ik mijn hele ervaring aan jullie wil vertellen ga ik het gewoon delen. Het lijkt me ook interessant om te zien als ik straks – na zo’n 10 weken – bijvoorbeeld 3 kilo gewicht erbij heb, maar her en der strakker ben en me (nog) lekkerder in m’n vel voel. Lijkt me een prachtig bewijs dat zo’n cijfertje niks zegt. Maar goed, geen idee of dat gaat gebeuren. We shall see =)

Dit kwam er uit mijn meting

Lengte: 1.78 m
Gewicht: 61,8 kg
Vetpercentage: 23,3%
BMI: 19,5

 

Omdat Ron en ik elkaar al eerder uitgebreid spraken, wist hij af van mijn problemen met mijn heup (en daardoor ook rug). Normaal gesproken loop je voor een eerste training een hele vragenlijst door zodat hij duidelijk heeft hoe je gesteldheid is, maar dat parkeren we even tot volgende week. Mijn heup/bekken knakt, doet constant zeer en is aan de ene kant veel te mobiel, en aan de andere kant niet mobiel genoeg. Resultaat: ik loop soms alsof ik bejaard ben en heb bijna altijd pijn. Niet elke sport gaat hierdoor altijd goed, en het brengt me een hoop frustratie.
We beginnen met trainen en Ron heeft een aantal oefeningen uitgezocht om mijn buik sterker te maken (dat is ook weer fijn voor je rug), om aan mijn billen te werken (goals! 😉 ) en om mijn heupen te stabiliseren. Gevolg na een uur: ik voel me fit, merk aan mijn spieren dat ik ze behoorlijk aangepakt heb en heb totaal geen last van mijn heup! Door een oefening met een bepaalde naam (even vergeten) train je de spieren wel, maar belast je de gewrichten niet. Ik moest bijvoorbeeld 8 seconden in een diepe squat staan, maar boven komen, en dat herhalen. Wel brandende spieren (lekker!), maar geen pijn in mijn heup.

Oefening voor thuis

Personal training is meer dan alleen een uurtje per week bewegen. Het heeft ook alles te maken met je mindset, voeding en doorzettingsvermogen. Ik vind het fijn om tussendoor thuis ook oefeningen te doen, en daar hebben we tijdens de PT een hele goede voor gedaan die ik jullie makkelijk kan uitleggen.
oefening voor thuis
De ‘slagboom’ doe je door op handen en knieën te gaan zitten. Zorg dat alle hoeken 90 zijn, en dat je schouders dus boven je polsen zijn en je heupen boven je knieën.

 

Dan strek je je rechterarm en linkerbeen tegelijkertijd uit, en beweeg je ze zover mogelijk omhoog en omlaag. Dit herhaal je per kant 10x, en je doet 3 sets.

 

Deze oefening is zowel voor je core stability (je hele houding), evenwicht en je billen goed.
Deze eerste update is per ongeluk iets langer geworden dan gepland. Verwacht vanaf nu elke week een korte update met wat foto’s, een oefening en mijn ervaring over hoe ik me voel, wat mijn progressie is en wat ik ervan vind. Hoe een boksles bij Ron eruit ziet, dat zie trouwens in mijn vlog.
squad
Vinden jullie het leuk om mijn personal training zo te volgen? En heb je vragen (aan Ron of aan mij), zou je een bepaalde oefening willen zien of wil je iets anders weten? Laat gerust een reactie achter, dan beantwoord ik het in de volgende update =)

 

PS. mocht je Onefit ook willen proberen, krijg je met mijn vriendenlink €20,- korting op de eerste maand lidmaatschap.

Over de auteur

2 comments

    • Kelly 18 april, 2017 at 11:12 Beantwoorden

      Wauw wat leuk om te horen, dankjewel Claire! Ik sport 1 uur PT bij Ron en dan vaak nog een uurtje (of anderhalf) yoga erbij. En verder doe ik alles op de fiets, dat telt ook een beetje 😉

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: