Bijzonder culinair genieten bij Daalder

0
daalder

Ken je dat? Dat je jezelf voorneemt iets (wat je leuk vindt) vaker te doen, maar dat het er dan niet echt van komt? Ik heb dat dus met uitgebreid lunchen. Als in, een soort van diner voor lunch en dan ’s avonds een kleine, lichte maaltijd eten. Vind ik heerlijk, doe ik te weinig. Vakanties in bijvoorbeeld Italië daargelaten, daar eet ik overdag altijd warm. Anyway, restaurant Daalder heeft eraan bijgedragen mijn voornemen werkelijkheid te maken.


Laatst ontving ik een mail met daarin de aankondiging dat Daalder een nieuwe chef heeft. Niet zomaar iemand, maar Mohammed Ali Ben Ghalloum, bekend van &samhoud places** heeft de leiding over de keuken genomen. Daalder stond al een hele tijd op mijn to eat lijstje, dus ik maakte dankbaar gebruik van deze uitnodiging. Op een zonnige maandagmiddag nam ik samen met vriendin Suus plaats aan een tafeltje vlak bij het raam, zodat we ondertussen van de zonnestralen konden genieten. De Jordaan is al prachtig, maar met een zonnetje erbij is het helemaal een feestje om naar buiten te kijken. We werden welkom geheten met een glas bubbels en een kleine bite uit de keuken gemaakt van Pecorino en mosterdsaus. Heel veel smaak in een klein hapje, dat belooft veel goeds voor de rest!

samen
De lieve meid die ons hielp vroeg of we voor 2, 3 of 4 gangen wilden gaan. Aangezien we ook nog wat amuses zouden krijgen, leek 4 gangen ons wel heel ambitieus dus we gingen voor de gulden middenweg. Na een fantastisch lekkere tomatensorbet (ik heb serieus een bakje helemaal schoon gelepeld) was het tijd voor het voorgerecht. De steak tartare die we geserveerd kregen was niet op de klassieke manier bereid, maar had een Arabische twist met Ras el Hanout kruiden. Een mooie, subtiele verwijzing naar de roots van de nieuwe chef, en wederom bijzonder smakelijk.

risotto
Het hoofdgerecht bestond uit de meest malse kalfswang die ik ooit at, geserveerd op heerlijk romige risotto. Ik werd heel blij van het formaat van de portie: niet zo idioot groot, maar meer dan genoeg. Daarbij ook geen poespas bij dit gerecht: het zag er dan eenvoudig uit, maar de smaak was waanzinnig. Bij de gerechten kregen we telkens een andere wijn geserveerd door een leuke, enthousiaste jonge jongen. Laat je niet misleiden door zijn jonge uiterlijk: Jip weet precies waar hij het over heeft en de passie voor zijn vak straalt van hem af. Volgens de website van het restaurant zijn de teamleden allemaal gekozen op hun interesse voor mooi eten en wijnen, maar vooral ook op hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Daar kan ik het alleen maar volledig mee eens zijn. Ze zijn overigens niet zuinig bij Daalder: de glazen worden flink gevuld en dat is maar goed ook, want de wijnen sluiten perfect aan bij de smaken van het eten, en we houden van extra lang genieten.

dessert
Het laatste gerechtje dat we geserveerd kregen was het dessert (wederom begeleid door een bijzondere lekkere -frisse!- dessertwijn), dat bestond uit ijs van geitenyoghurt, mousse van kardemom en gel van grapefruit en druif. Hoewel ik best gek ben op zoet, kan een dessert veel meer waarderen wanneer de keuken het lef heeft iets te serveren dat niet zoet is. Dit dessert is daar een perfect voorbeeld van: het was fris, fruitig, licht zuur maar ook zacht van smaak en vooral een grote smaaksensatie. Volgens Jip was er nog een andere, iets krachtigere, dessertwijn die hier ook perfect bij paste, en om dat te ervaren schonk hij gewoon een extra glaasje voor ons in. Een fantastische afsluiter zou je denken, maar nee, er was meer!

daalder
Na de lunch drink ik altijd graag een kopje espresso, en bij Daalder serveren ze daar homemade madelaines (maak me gek) en wat andere friandises bij. Dan heb je naar mijn idee echt begrepen hoe het moet: ze laten niks aan het toeval over en zorgen dat je verzadigd en helemaal happy naar buiten loopt. En dat deden we. Wat een fantastisch begin van de week met zo’n culinaire, uitgebreide lunch!
Wees trouwens niet bang dat het concept van Daalder (bijzonder lekker eten – tegen sterrenniveau aan wat mij betreft – voor een bijzonder goede prijs) verandert met de komst van de nieuwe chef. Sterker nog, de verrassing wordt dankzij Ben Ghalloum misschien alleen nog maar groter. De Michelingids vermeldt dat Daalder ‘a perfect place for food lovers’ is, en dat hadden ze niet beter kunnen verwoorden!
Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

salie pasta

Simpel, snel en superlekker: Saliepasta

Mijn collega Breght kwam met dit heerlijke, supermakkelijk te maken Italiaanse gerecht. Weinig ingrediënten, niet teveel poespas: zoals het hoort bij een heerlijke italiaanse pasta ...