Michelin restaurantgids 2014 | Trends voor het nieuwe jaar

0

Vorige week, op maandag 25 november, werd de Michelingids Nederland ’14 gepresenteerd. Het event vond plaats op de Hotel Management School in Maastricht en was in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland georganiseerd.  Het programma tijdens de prestatie op deze dag duurde van 10.00 – 14.00 uur en er kwamen onder andere hoogtepunten uit de gids voorbij.

Een week eerder, op maandag 18 november werden de Michelingidsen voor België en Luxemburg al gepresenteerd tijdens het Flanders Expo te Gent.

De jaarlijkse hotel- en restaurantgids van Michelin voor Nederland geeft een beschrijving van de Nederlandse restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening. Ik vind het zelf heel leuk om af en toe in een sterrenzaak te eten, omdat het echt een beleving is.

7544-aviary-iph

Werner Loens, hoofdinspecteur Benelux, zeg dat er tijdens de inspecties van Misset Horeca een aantal belangrijke trends zijn vastgesteld.  Zo worden er minder luxe producten voorgeschoteld en zijn de prijsstellingen aantrekkelijker geworden. Exclusiviteit lijkt het sleutelwoord voor het nieuwe jaar te worden. Restaurants werden dan ook hard afgerekend op samenwerkingen met kortingssites. Dit gaat in veel gevallen namelijk ten koste van de kwaliteit van de producten én de exclusiviteit van het voedsel.
Lokale producten zijn daarentegen juist weer erg in, wat blijkt uit het feit dat restaurateurs nauwe contacten onderhouden met de boeren om verse producten te verkrijgen. Gunstige prijzen passen daarnaast prima in de huidige economische staat in Nederland.

etoiles-michelin

Tweesterrenchef Ron Blaauw heeft met zijn Urban Kitchen al laten zien dat je ook tegen scherpe prijzen een goed aanbod kunt bieden. Een andere opvallende trend is de eenvoud met behoud van smaak die terug is gekeerd in de kwaliteitskeuken. Een product als kaviaar is bijvoorbeeld op zijn retour, wordt er gezegd.

gerecht02

Sinds twee jaar wordt de gids officieel gepresenteerd, waar voorheen alleen persberichten met de mutaties van de sterren werden verstuurd naar de media. Er wordt nu nog steeds druk nagepraat over de verdeling van de nieuwe Michelinsterren. Tijdens het event waren verschillende topgastronomen aanwezig en werd er bekend gemaakt wie er een ster bij heeft gekregen en wie een ster heeft moeten inleveren. Spannende tijden voor de Nederlandse kwaliteitskeukens, en voor mij ook een beetje. Ik heb het evenement gevolgd via Twitter en zelfs dat was spannend!

ANP-25551244

 

 

 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: