‘Nederlander drinkt niet om dronken te worden’

0

Onder het genot van een fruitig glaasje Gallo Summer Rosé zit ik in mijn tuin dit bericht te typen. Ik heb net leuke foodpost ontvangen met deze lekkere fles wijn, toffe glasmarkers van Vacuvin (die ik al heeeeel lang wilde maar mijn lief nogal overbodig vond 😉 ) en de uitkomst van een bijzonder onderzoek. Nederlanders drinken namelijk niet om dronken te worden, dat geldt voor 82% van onze bevolking.

20140805_154836

Het drinken van alcoholische drank heeft effect op het menselijke gedrag. Californisch wijnmerk Gallo Family Vineyards was benieuwd naar de mate waarin dit meespeelt bij het drinken van wijn of andere alcoholische dranken en schreef daarom een onderzoek uit naar het onderwerp. Uit dit onderzoek blijkt dat gedragsbeïnvloeding voor de gemiddelde Nederlander niet de reden is om een drankje te drinken. Maar liefst 82 procent van de ondervraagden zegt nooit te drinken met dat doel. 16 Procent geeft aan alcohol hiervoor wel eens gebruikt te hebben.

20140805_153706

Een uitzondering op de grote meerderheid vormt de doelgroep 18 tot en met 34 jaar. Eén op de drie geeft aan wel eens gebruik te hebben gemaakt van een beetje Dutch courage. Laat ik me nou net in deze leeftijdscategorie bevinden…

Dit zegt overigens niet dat alcohol geen invloed heeft op het gedrag van de Nederlander. Eén op de drie van de ondervraagden wordt vrolijker als hij een glaasje op heeft. Eén op de vijf staat meer open voor een praatje en één op de vier wordt een beetje slaperig van alcohol.  Overigens lijkt Dutch courage een verkeerd gekozen gezegde, slechts 6 procent zegt meer lef te krijgen in benevelde toestand. Waar alcohol volgens sommigen dan weer wel goed voor is: een etentje opleuken. 12 Procent van de mannen vindt een etentje leuker als er alcohol geschonken wordt, tegenover 5 procent van de vrouwen.

20140805_154106

Typisch vrouwendrankjes bij zomerse temperaturen zijn volgens de ondervraagden witte wijn (16%) en cocktails (16%), maar rosé is met 40 procent duidelijk favoriet. Mannen blijken bij mooi weer als alcoholische versnapering vooral bier te drinken. De drankjes worden bij voorkeur in de tuin of op het balkon gedronken (57%) of op het terras van een horecagelegenheid (25%). Het park en het strand zijn opvallend impopulaire plekken om het glas te heffen, respectievelijk 2% en 7%.

Ik merk dat ik graag een wijntje drink omdat ik het écht heel erg lekker vind, en omdat ik het leuk vind om de perfecte wijn bij een gerecht te vinden zodat deze smaken elkaar aanvullen. Dat ik er nog meer van ga kletsen neem ik maar op de koop toe 😉 Ik pas dus niet binnen de resultaten van mijn leeftijdsgroep.

20140805_154218

Hoe leuk zijn deze markers?! In de kleuren van Goodfoodlove!

 

Rijst bij mij natuurlijk de vraag: hoe zit dat bij jou?! Met welke reden drink jij? En drink je graag een wijntje of kies je liever voor iets anders? Laat het me weten in de comments, ik ben heel benieuwd naar de reacties!

 

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: