Op bezoek bij Piper Heidsieck in Reims

3
piper heidsieck

‘Start the day with a smile and finish it with champagne’

Het zou zomaar mijn nieuwe levensmotto kunnen zijn 😉 Waar denk jij aan bij champagne? Oud&nieuw, een bruiloft, iets te vieren? Na mijn tripje naar Reims heeft champagne voor mij een heel andere betekenis gekregen.
Untitled

Fijn hotel, Best Western!

Untitled

In de Thalys met een groepje bloggers en journalisten, mijn allereerste perstrip begon al als een feestje. Eenmaal aangekomen in het prachtige Reims werden we – geheel in stijl – door een paar oude 2CV’s opgehaald en door het mooie Franse landschap gereden. Piper Heidsieck had ons uitgenodigd op hun hoofdkantoor, maar eerst moesten we natuurlijk met onze eigen ogen zien waar en hoe de druiven nu eigenlijk groeien. Het uitzicht was schitterend: een groene zee van druivenranken en her en der een huisje of een molentje. De laatste stop voor we naar het hotel gingen was bij een picknickplaatsje om, hoe kan het ook anders, een glaasje bubbels met elkaar te drinken.
Untitled

Outfit voor het diner: rok & top zijn van Only

Untitled

La douce France

Na een heerlijk en gezellig Frans diner, een warm bad in de fijne hotelkamer en een goede nachtrust was het de volgende dag tijd om het hoofdkantoor van Piper Heidsieck te bezoeken. Dat lang niet alle Franse mensen arrogant zijn werd hier wel bewezen: we werden heel hartelijk ontvangen in het prachtige pand. Het was nog niet eens 11 uur maar dat weerhield de mensen van Piper er niet van ons aan een uitgebreide champagneproeverij te onderwerpen. En daar heb ik toch iets interessants geleerd!

Untitled
Untitled

Misschien weet je wel dat goede wijn een jaartal heeft: ookal is het dezelfde wijn, verschillende jaren zullen allemaal net even anders smaken. Wijnen zoals je ze vaak in de supermarkt tegenkomt hebben geen jaartal, omdat de consument verwacht dat ze jaar in jaar uit hetzelfde smaken. Om keer op keer dezelfde smaak te krijgen worden er vaak smaken en stoffen toegevoegd die de kwaliteit niet bepaald te goede komen, met een flinke kater als gevolg.

Untitled
Untitled

Bij champagne is dit een heel ander verhaal. Sterker nog, de Brut, de ‘handtekening’ van het wijnhuis móet altijd hetzelfde smaken. Het is immers het visitekaartje van de maker en moet een goed en constant beeld geven van het wijnhuis. Aangezien de oogst elk jaar anders is (de druiven smaken bijvoorbeeld zoeter wanneer de zon vaak geschenen heeft) zou je denken dat ook hieraan dingen worden toegevoegd om elke keer weer dezelfde smaak te bereiken. No way! Daar is dus een hele andere manier voor =)

Untitled

Maar hoe gaat het dan wel?

Aan de hand van de druivenoogst wordt bepaald wat voor jaar het is geweest: is het een ‘gewoon’ jaar? Dan worden de druiven gebruikt voor de reserves, mega grote vaten waarin het sap opgeslagen wordt.
Was het een erg goed jaar? Dan wordt er vaak gekozen een ‘Vintage’ te maken, daarover later meer. Dan is er nog één optie: het was een uitzonderlijk goed jaar. Dit is het moment dat de Fransen een veeugdedansje doen want dan wordt er een ‘Rare’ gemaakt, een zeldzame wijn en het paradepaardje van het wijnhuis.

Untitled

Wij begonnen onze proeverij met de Brut, dé champagne (wist je trouwens dat de Fransen champagne ‘wijn’ noemen, omdat het dat ook is) die de stijl van Piper kenmerkt. Ieder heeft natuurlijk z’n eigen smaak, maar ik merk dat ik de champagnes van Piper Heidsieck erg lekker vind omdat ze fris en fruitig zijn, en niet van die hele ‘harde’ bubbels hebben (je weet wel, dat ze letterlijk je neus uit komen). Een fijn begin dus, deze Brut. Toen kregen we de Vintage te proeven, uit een fles waar 2006 op staat. Jawel, een jaartal. De druiven zijn dus geoogst in een jaar dat erg goed was; goed genoeg om er een speciale wijn van te maken. De smaak van deze fles typeert het jaar, echte kenners proeven aan een Vintage of het een regenachtig of juist heel warm jaar was.

Untitled

Rare

En toen was daar het paradepaardje, de Rare. Deze wijn is zo speciaal dat ‘ie een gouden kroontje om de fles heeft gekregen (deze prijkt nu op mijn aanrecht =D ). Misschien was ik bevooroordeeld omdat de champagnemeneer zo ontzettend trots vertelde over deze wijn, maar WAUW, wat een topper. Er wordt dus sporadisch een Rare gemaakt wanneer het jaar uitzonderlijk goed was en ik kan je vertellen dat ik het ermee eens ben dat ‘Millesime 2002’ een bijzonder goed jaar was. Ik ben gek op tropisch fruit en dat is precies wat hier in terug kwam: mooie fruitzuren van onder andere passievrucht en mango, een zacht mondgevoel want de bubbels worden wat minder bij oudere wijnen, en een prachtige goudgele kleur. Terecht dus dat deze fles een kroontje kreeg.

Untitled
Untitled

Na de proeverij was het tijd voor een uitstekende lunch (ooit rauwe gamba tartaar gegeten? Om je bord bij op te eten!) begeleid door champagne uiteraard. Ook aan deze tafel leerde ik iets leuks. Er werd een wat zoete champagne geschonken bij het dessert. Wanneer je een hap nam van het behoorlijk zoete dessert (een merinque bakje gevuld met room en rood fruit) en dan weer een slok champagne was het zoetje uit de wijn verdwenen en bleef er een smaak over die erg veel aan de Brut deed denken. Zo zie je maar weer: champagne is perfect de combineren met eten en hoeft dus zeker niet alleen geschonken te worden op feesten en partijen 😉 Gelukkig maar!

Untitled

Een mooie, sprankelende, veelzijdige en bijzondere wijn, dat is wat champagne na deze trip voor mij betekent. En Piper Heidsieck heeft (mede dankzij de waanzinnige Rare uit 2002) een speciaal plekje in mijn hart veroverd =)

Untitled

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

3 comments

 1. marjolein 16 mei, 2016 at 21:00 Beantwoorden

  Hoi!

  Wij gaan volgend weekend voor een heel weekend met vrienden naar de Champagne. Ik was benieuwd bij welke restaurants jij zo lekker had gegeten, gepicknickt. Kun je de namen geven?

  Alvast dank!!

  • Kelly 17 mei, 2016 at 08:18 Beantwoorden

   Hi Marjolein,
   wat leuk zeg! De picknick werd door de organisatie verzorgd, en we hebben gegeten op het kantoor van Piper zelf. Ik ben bang dat ik je hiermee dus niet kan helpen =( Maar heel veel plezier! En misschien is er een andere blog/site waar je leuke tips kunt vinden?

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

Dim Sum Now

Voor wie het nog niet ontdekt heeft….. in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam zit een nieuw restaurantje, genaamd Dim Sum Now. Het concept werd eerder ...