Ad

Gegrilde tonijn met quinoa-mango salade

1
tonijn bestellen

Toen ik van Fresh in a Box de vraag kreeg of ik misschien wat van hun tonijn wilde proberen twijfelde ik even. Ik vind tonijn best lekker, maar dan moet het echt HEEL vers zijn. Verser dan van de visboer zeg maar, want die is – helaas – niet eens altijd even lekker. De tonijn zou met de post verstuurd kunnen worden, dus in mijn hoofd kan het dan nooit echt goed blijven. Ik werd echter wat meer overtuigd toen me verteld werd hoe het koelen en vervoeren van de vis in z’n werk gaat, en besloot dat ik het graag wilde proberen.

fresh in a box

We spraken af dat wanneer ik enthousiast zou zijn ik een receptje met de tonijn zou bedenken. Nu je dit leest raad je het vast al: ik ben enthousiast. En niet zo’n beetje ook: zonder overdrijven kan ik zeggen dat dit de lekkerste tonijn is die ik in tijden – misschien wel ooit – heb gegeten.

Super frozen noemen ze het, de techniek van het conserveren. In Vietnam wordt de tonijn duurzaam gevangen (hoe ze dat doen lees je hier) en aan boord van de vissersboot direct ontdaan van zijn ingewanden en kieuwen. Vervolgens wordt de tonijn niet gewoon ingevroren, maar super frozen. Dit betekent dat het direct naar een temperatuur van -60 gebracht wordt, waardoor eiwitten, vitamines en mineralen niet kapotvriezen maar bewaard blijven. Tot het moment dat de vis bij je thuisbezorgd wordt blijft hij (door middel van droogijs) op deze temperatuur. Wanneer je hem, met behulp van de bijgeleverde instructies, ontdooit, smaakt hij alsof hij direct uit de zee komt.

tonijn carpaccio

Ik nam de tijd om de tonijn goed te ontdooien: de carpaccio kan je vrij snel eten, en door de steaks buiten de koelkast te laten kon ik ze ook die avond al gebruiken. Marley liep om me heen, Ziggy was nergens te bekennen en toen ik merkte dat het wel heel stil was keek ik in de keuken en ja hoor: meneer had de tonijn ontdekt. Hij is behoorlijk kieskeurig, maar dit stukje vis werd direct door hem goedgekeurd. Nadat ik Ziggy zijn stukje eraf gesneden had ging ik aan de slag met de tonijn, gemberthee, quinoa en een frisse mango. Ik was zó benieuwd hoe de tonijn zou smaken na bereiding – en natuurlijk wat Tigon ervan zou vinden. Ik kan je vertellen: we waren er allebei weg van. De tonijn is super mals, mooi van kleur, is zowel rauw als licht gegrild lekker en heeft zonder kruiden al heel veel smaak. En dat thuisbezorgen gaat ook perfect: het droogijs in de piepschuimen box houdt de producten tot 24 uur koel, dus als je tijdens bezorging even niet thuis bent, loopt je tonijn niet meteen weg.

gegrilde tonijn

Goed, het recept! Toen ik op liet weten dat ik Ecuadoraans aan het koken was, gaf een lezer me de tip om quinoa eens mijn tonijn en mango te combineren. Dat deed ik, en de uitkomst was zo lekker dat ik het recept graag met jullie deel.

Dit heb je nodig:

Contactgrill of grilpan | pannetje

Ingrediënten:

Voor 2 personen

1 flinke tonijnmoot | 150 gr. quinoa (ongekookt gewicht) | 1/2 komkommer | 1/2 mango | handje verse koriander | 1 zakje gember/lemon thee (ik gebruikte die van Clipper) | olijfolie | peper & zout

Zo maak je het:

Knip het theezakje open, kruid de tonijn aan beide kanten met de thee en laat daarna zo’n 10 minuten staan. Kook de quinoa volgens aanwijzing op de verpakking. Snijd ondertussen de komkommer en mango in stukjes van zo’n 1 centimeter en hak de koriander fijn. Zodra de quinoa klaar is meng je de komkommer, mango, koriander (houd een klein beetje over) en een scheutje olijfolie er doorheen en laat je alles zo’n 15 minuten intrekken. Maak op smaak met peper en zout. Zorg dat de grill goed heet is en leg de tonijnmoot erin. Van mij mag hij maximaal een minuutje: ik vind het lekker als de binnenkant nog rauw is. Bak hem zoals je hem graag eet, maar bak hem zeker niet helemaal door: dat komt de smaak niet ten goede. Zodra de tonijn klaar is, snijd je hem in repen en leg je het bovenop de quinoasalade. Afmaken met wat verse koriander en smullen maar!

gegrilde tonijn

disclaimer

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Fresh in a Box

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

1 comment

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: