RECEPT | Griekse aubergine met aardbei en feta

4
aubergine

Grieks eten is (op Italiaans na) mijn lievelings. Vroeger ben ik met mijn ouders heel vaak op Kreta geweest waar ik (toen al) gek was op al het heerlijke eten. Tzatziki, dolmadakia, kleftiko…Als ik er aan denk loopt het water me in de mond. Aubergine is een veel gebruikt product in de Griekse keuken, en ik heb daar een heel bijzonder recept van ontdekt.

De-Griek-Lelystad

We eten graag bij restaurant De Griek (binnenkort op een nieuwe locatie met de nieuwe naam By Lemonakis) in Lelystad. Het is een echt familiebedrijf waar moeder, zoons en dochters en uiteraard ook yaya (oma) aanwezig zijn. Ik hoef de menukaart daar niet eens meer te zien: ik vraag aan Dimitri wat hij vandaag voor lekkers heeft en er komen altijd fantastische gerechten uit de keuken. Zo ook laatst, doen hij me dit bijzondere aubergine gerecht voorschotelde. Ik keek even raar op mijn neus toen ik de aardbeien zag, maar na één hap was ik verkocht. En mijn tafelgenoten ook. Wat een verrassende, frisse, heerlijke combinatie! Met een hele brede glimlach vroeg ik hem om het recept en dat kreeg ik! Ik heb het een paar dagen later thuis gemaakt en het was net zo goed gelukt. Het is heel makkelijk te maken en het resultaat is fantastisch.

20140625_204527

Dit heb je nodig:

Oven op 200C | ovenschaal | koekenpan

Ingrediënten:

1 aubergine | 1 teen knoflook | handje aardbeien | feta | goede olijfolie | balsamico crème (of balsamicoazijn inkoken) | peper en zout | oregano

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200C. Verhit olie in de pan en bak de aubergine (in z’n geheel) 5 minuten op hoog vuur aan. Leg de aubergine vervolgens in de ovenschaal en zet deze 8 minuten in de oven. Haal de aubergine eruit, snijd hem in, zodat je hem  een beetje ‘open kunt trekken’ en roer de binnenkant wat los. Pers de teen knoflook erboven uit, strooi er wat peper en zout overheen en giet er een flinke scheut olijfolie in. Weer even roeren en terug de oven in, dit keer voor 4 minuten.

Na 4 minuten haal je de schaal uit de oven, verbrokkel je de feta over de aubergine en zet je hem voor de laatste keer 2 minuten in de oven. Ondertussen was je de aardbeien en snijd je ze in kleine stukjes. Als de aubergine klaar is doe je er wat aardbeien overheen en maak je het af met de balsamico saus. Kali orexi!

20140625_204521

Over de auteur

4 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: