RECEPT | Rozemarijn pesto – bijzonder smakelijk met een Hollands tintje

7

Italië heeft zijn aceto balsamico di Modena, Frankrijk de Champagne, maar wat is nu eigenlijk echt Nederlands cultureel erfgoed? In Nederland worden al langer producten gemaakt om trots op te zijn, maar tot voor kort hadden we nog geen product dat op de lijst van Europees cultureel erfgoed voorkwam.

2014-06-09 22.21.48

Meteen door naar een heerlijk recept? Scroll dan naar beneden!

IMG_20140521_154958

Daar is inmiddels gelukkig verandering ingekomen. Tijdens een perslunch bij het prachtige Rijk van de Keizer vertoonde Robert Kranenborg het ‘geheim van Gouda’ en tevens Neerlands’ cultureel erfgoed: kaas! Grappig om alle verbaasde gezichtjes te zien toen bleek dat het om een ‘gewoon stukje kaas’ ging, maar niets bleek minder waar.

20140521_165330

In supermarkten over de hele wereld ligt het in de schappen: Goudse kaas. Het is echter maar de vraag of die kaas ook daadwerkelijk in Nederland gemaakt is. Tot voor kort werd  Goudse kaas namelijk niet beschermd door een keurmerk, wat resulteert in Goudse kaas die overal ter wereld gemaakt kan zijn, maar wel refereert aan Nederland. Om te voorkomen dat culinair erfgoed gekopieerd wordt en om de kwaliteit van een product te garanderen, heeft de Europese Unie het keurmerk Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), aan Gouda Holland kaas gegeven. Zo komt Gouda Holland kaas van Nederlandse melk van Nederlandse koeien én wordt de kaas op Nederlandse grond natuurgerijpt. Gouda Holland kaas die voldoet aan deze eisen is te herkennen aan het Gouda Holland kwaliteitszegel.

20140521_164912

Wel degelijk een bijzonder stukje kaas dus, en ook nog eens heel erg lekker. Ik had zin om iets bijzonders te maken met dit heerlijke Hollandse product en bedacht deze smaakvolle pesto: een ode aan gewoon een bijzondere kaas.

Dit heb je nodig:

Staafmixer met hakmolen of keukenmachine

Ingrediënten:

2 grote handen vol verse rozemarijn | 1 grote teen knoflook | klein handje walnoten | 50 gr. Gouda Holland kaas | 50 ml. olijfolie | snuf zout

20140609_221906

Ris alle naaldjes van de takjes rozemarijn af. Pel de teen knoflook en doe deze samen met de rozemarijn, walnoten, kaas en zout in de hakmolen. Goed mixen tot er een korrelig geheel ontstaat. Giet nu bijna alle olie erbij en hak alles door elkaar. Kijk goed naar de substantie: is deze te droog? Dan mag er nog wat olie bij. Is het te nat? Doe er dan nog wat walnoten bij. Vergeet zeker niet te proeven! Dan kom je erachter wat er naar jouw smaak nog mist en kan je het eventueel toevoegen.

Deze pesto is heerlijk bij kip, lam of gewoon zo op een stukje toast. Smullen!

2014-06-09 22.22.25

 

 

Over de auteur

7 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: