Viva la rum revolucion!

2
havana club

Als ik aan Cuba denk, denk ik aan salsa, sigaren en…rum! Toen ik werd uitgenodigd voor een persevent met een Cubaans tintje hoefde ik niet lang na te denken: dit land staat bovenaan onze travel bucketlist en eind oktober gaan we naar alle waarschijnlijkheid dan echt die kant op. Dit event was de uitgelezen kans om vast in de stemming te komen, en dat is absoluut gelukt!

Onder het genot van een heerlijk – live gespeeld – Cubaans muziekje ligt er een mooi bootje op ons te wachten voor het Amsterdamse centraal station. Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren: het enige wat ik gekregen heb is een ‘ticket naar Cuba’. Leuk, ik hou ervan om verrast te worden =) Aan boord van de boot – met bestemming nog onbekend – worden we direct verblijd met een Cuba Libre, dé cocktail van Cuba. Toen het land in 1898 dankzij Amerika onafhankelijk werd verklaard werd dit drankje populair: het was een mix tussen Amerika (cola) en Cuba (rum). Tijdens het varen genieten we van de heerlijke Cubaanse muziek en ik doe zelfs nog een klein (salsa)dansje. Na een klein halfuurtje varen meren we aan in Noord en lopen we richting de IJhallen. Ik vraag me serieus af wat daar is te vinden dat met Cuba te maken heeft, maar op het moment dat we de ruimte binnenkomen wordt het me helemaal duidelijk.

Foto 23-06-15 15 59 48

Havana Club heeft een te gekke ruimte ingericht die compleet in Cubaanse sferen is: kleden op de grond, bananenchips op tafel, een prachtige bar en zelfs twee echte Cubaanse dames die – uiteraard – een sigaar aan het roken zijn en een potje domino spelen. Wauw! Ik ben echt compleet verrast om deze tropische bedoening hier aan te treffen. We leren veel over Havana Club en haar rum: wist je bijvoorbeeld dat dit het oudste rummerk ter wereld is? Daarnaast is het écht Cubaans: Sinds Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam tijdens de Cubaanse Revolutie, is Havana Club eigendom van de Cubaanse staat. Op Havana Club prijkt dan ook het ‘Seal of Origin’: een label dat door de Cubaanse staat is uitgegeven en exclusief mag worden gevoerd op rum die in Cuba is geproduceerd en voor 100% bestaat uit Cubaanse grondstoffen.

Foto 23-06-15 17 34 13

Wat ik ook niet wist is dat rum is gemaakt van rietsuiker; een product dat op Cuba veel aanwezig is. Eerst werd de suiker zelf verkocht, maar toen de wens naar alcoholische drank ontstond is rum ontstaan. Havana Club begon een eigen bar bij wijze van marketing stunt: ze gaven gratis drank weg zodat mensen kennis konden maken met het merk. Top actie als je het mij vraagt, zouden ze in Amsterdam ook moeten doen 😉

Foto 23-06-15 17 30 10

Terwijl ik van een heerlijk gekruid kippenpootje en een gehaktballetje smikkel wordt ons verteld dat Havana Club een onderzoek heeft gedaan waar een interessante (en naar mijn idee logische) uitkomst uit is gekomen: bartenders houden, tijdens het maken van cocktails, rekening met het land van oorsprong van de cocktail bij het kiezen van de ingrediënten. Zo geeft 95% van de bartenders aan het liefst een Cubaanse rum te gebruiken voor het maken van een Mojito en alle ondervraagde bartenders zeggen een Cubaanse rum te kiezen voor het maken van een Cuba Libre. Daarnaast is rum voor meer dan de helft van de barmannen de favoriete spirit om mee te mixen. Ik vind het tijd om zelf aan de slag te gaan met de lekkere drank en duik achter de bar om samen met Leroy een eigen cocktail te maken. Niet zo handig dat ik meteen vergeet hoe deze cocktail heet, maar ik kan je vertellen dat hij mega lekker is!

Foto 23-06-15 17 28 50

Nog even met de dames op de foto, zelf een sigaar roken (bah!) en de avond zit er helaas al weer op. Super leuk dat we zo verrast zijn met de aankleding, dat ik zoveel geleerd hebben en heerlijke drankjes gedronken heb. Het is de bedoeling dat rum weer wat meer op de (cocktail)kaart komt te staan in Nederland en daar sta ik helemaal achter. Viva la Rum Revolucion!IMG_8569 IMG_8684 IMG_8715

 

Deze laatste 3 foto’s zijn gemaakt door Jos Hummelen

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

2 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

gastro bar

REVIEW | Oliver Gastro Bar

Samen met mijn vader mocht ik gaan eten bij restaurant Oliver Gastro Bar (niet te verwarren met Ron Gastrobar). Er waren wat nieuwe gerechten op ...