Ad

Wat je nog niet wist over port

0
offley port

Vrijdagavond, samen met wat vrienden genieten van wat heerlijke kaas met een goede port erbij. Hoe fijn is dat?  Extra leuk is dat je kans maakt om zo’n avond te winnen. Maar eerst leuke weetjes over port!

3

Waarschijnlijk wist je al dat port een versterkte wijnsoort is afkomstig uit Portugal. De naam verklapt het natuurlijk al een beetje 😉 Wat ik bijzonder vind aan deze drank is dat het zowel als aperitief, digestief al dessertwijn geschonken wordt. Ik vertelde al eerder over een heerlijk kaasplankje met port erbij, daarover later nog wat meer. Laten we beginnen met wat feiten op een rijtje:

♥ In de Europese Unie mag port alleen port heten wanneer het ook daadwerkelijk uit Portugal komt. Een beetje zoals Parmaham dus.

♥ De wijngaarden waar de druiven voor port verbouwd worden heten Quinta’s.

♥ Port bestaat in 7 soorten: ruby, tawny, wit, rosé en vintage. Vintage port wordt beschouwd als de beste en ruby en tawny zal je het meeste tegenkomen.

♥ Het lekkere drankje wordt gemaakt van een mix van druivenrassen.  Bastardo, Mourisco Tinto en Tinta Roriz zijn een aantal rassen die vaak voor komen.

♥ In Frankrijk wordt het meeste port gedronken en Nederland heeft een mooie tweede plaats. De meest gedronken soort. Met 62% is ruby de absolute winnaar!

Untitled

Toen ik van de week Kaashuis Tromp (op de Utrechtsestraat in Amsterdam) binnenstapte kreeg ik een ingeving: ik vroeg expert Danny om me te vertellen welke soorten kaas goed samengaan met port. Hij heeft me een stuk wijzer gemaakt =) Natuurlijk wist ik dat er verschillende soorten port zijn, maar ik dacht dat een lekker blauw kaasje er altijd lekker bij was. Nu is dat zeker zo, maar de verschillende soorten port kunnen het beste met verschillende kazen gecombineerd worden.

images

Volgens Danny is het lekker wanneer de zoete ruby port gecombineerd wordt met blauwe kaas. Het zoute van deze kaas gaat heel goed samen met het zoete uit de port. De tawny daarentegen, gaat heel goed samen met geitenkaas. Het frisse van de kaas zorgt voor een mooie combinatie met het kruidige van de port. Daarnaast past ook een kruidige kaas goed bij tawny, om een mooie samenhang van smaken te creëren.

offley port

Goed, ik kan me voorstellen dat je nu ontzettend veel zin hebt in een goed glas port met een heerlijk stukje kaas erbij. Komt dat even mooi uit! Offley heeft – samen met Reypenaer kaas – namelijk een fijne actie: je kunt, samen met 5 vrienden, een huiskamerproeverij winnen. Het enige dat je hoeft te doen is op de website van Offley je vrienden uit te nodigen en daarna de code ‘blogzomer2015’ invoeren. Normaal heb je een verpakking nodig om deze code te bemachtigen, maar ik geef hem je gewoon 😉 Dat is wel heel makkelijk kans maken! Nu heb ik een klein extra cadeautje voor jullie: ik mag namelijk een fles Offley port + een heerlijk stuk Reypenear kaas weggeven. Check de Facebookpagina van Goodfoodlove om te zien hoe je mee kunt doen.

 

disclaimer

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Offley port

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: