Met een korreltje zout nemen…?

0

Zout. We gebruiken het graag, omdat ons eten anders al snel flauw is. Sommigen gebruiken het iets té enthousiast, en anderen zijn er juist ‘bang’ voor. Hoe dan ook is zout regelmatig onderwerp van gesprek. Het is een interessant product, en daarom besloot ik voor mijn samenwerking met JOZO  in de wereld van zout te duiken en de leukste en meest verrassende weetjes op een rij te zetten.

NaCl

Misschien kan je het je nog herinneren van de scheikundeles: het periodiek systeem der elementen. NaCl is de scheikundige naam voor natriumchloride oftewel (keuken)zout zoals wij dat kennen. Het is een stof die ons lichaam niet zelf aanmaakt, maar wel nodig heeft. Om de vochtbalans op peil te houden bijvoorbeeld, of om te zorgen dat ons zenuwstelsel goed werkt.

weetjes over zout

Zout en water

Er wordt gezegd dat zout water sneller kookt dan zuiver water. Dit is deels waar: de kookpuntsverhoging is afhankelijk van de concentratie zout. Je zou zoveel zout nodig hebben om water eerder te laten koken, dat het bij ons in de keuken verwaarloosbaar is.

De andere kant op werkt het wel sneller: door zout toe te voegen aan water daalt het vriespunt. Dat is ook de reden dat er met zout gestrooid wordt wanneer het glad is. Het vriespunt kan van 0 graden naar maximaal -21 dalen wanneer er zout wordt gestrooid.

Tot slot misschien wel het meest bijzondere aan zout water: wij blijven erop drijven! Maar hoe komt het nou dat we in de zee zo goed blijven drijven, en in zoet water niet? Water heeft een dichtheid van 1 kg/L, en een mensenlichaam nét iets meer, wat betekent dat we zullen zinken (de stof met de hoogste dichtheid zinkt). Zeewater heeft een dichtheid van 1,03 kg/L, waardoor het ons lichaam ‘draagt’. In de dode zee is de zoutconcentratie 33% hoger dan gemiddeld, wat ervoor zorgt dat we daar nog makkelijker drijven.

zout

Zout in gebak…?

Een volwassen mens heeft maximaal 6 gram zout per dag nodig. Nu zitten veel mensen daar snel overheen, wat negatieve effecten voor de gezondheid heeft. Moeten we dan helemaal geen zout meer door ons eten doen? Nee hoor, je kunt je eten prima op smaak brengen met zout: wanneer je het zelf toevoegt weet je namelijk precies hoeveel erin gaat. Ongemerkt krijgen we bij veel dingen die we eten (te veel) zout binnen. Wist je bijvoorbeeld dat zelfs aan gebak vaak zout wordt toegevoegd?! In deze producten zit (te) veel toegevoegd zout:

  • Kant-en-klaar maaltijden zoals pizza, soep en magnetronmaaltijden
  • Jus en sauzen uit een pakje
  • Kruidenmixen
  • Rookworst
  • Snacks zoals (gezouten) nootjes, bitterballen etc.

Als je zorgt dat je zo min mogelijk kant-en-klare, bewerkten producten binnenkrijgt, kan je jouw zelfgekookte maaltje prima op smaak brengen met een snufje zout.

Zoet wordt nog zoeter

Dit vond ik zo’n leuk feitje om achter te komen. Veel mensen denken dat je zout toevoegt aan het gerecht om het een zoute smaak te geven, maar dat is niet de enige reden. Zout ‘tilt’ namelijk smaken op, zodat je die intenser beleeft. Zoet bijvoorbeeld, smaakt nog zoeter met wat zout erop. Denk maar aan het über populaire salted caramel, of strooi een keer wat grof zout op een watermeloen om het te ervaren.

zout chocolade

De reden voor dit fenomeen is wetenschappelijk bewezen: zout drukt bittere smaken weg, waardoor het zoet nog meer naar voren komt.

Zo zout heb ik het nog nooit gegeten…

Ik moet altijd zo lachen wanneer ik er weer een uitspraak of gezegde ingooi: het zorgt standaard voor verraste gezichten omdat niet iedereen begrijpt wat ik ermee bedoel. Mijn moeder schudde vroeger met enige regelmaat zo’n uitspraak uit haar mouw dus dat heb ik denk ik onbewust van haar overgenomen, haha! Een paar leuke:

  • Op elke slak zout leggen
  • Iets met een korreltje zout nemen
  • Het zout in de pap niet waard zijn
  • Een ongezouten mening hebben (of iemand de ongezouten waarheid vertellen)
  • Zout in iemands wonden strooien
  • Veel koks verzouten de brij

Tot slot nog iets totáál onbelangrijks, maar wel grappig: Zeeschildpadden scheiden zoute tranen af om van hun teveel aan zout af te komen. Weet je dat ook weer 😉

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met JOZO

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

Dim Sum Now

Voor wie het nog niet ontdekt heeft….. in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam zit een nieuw restaurantje, genaamd Dim Sum Now. Het concept werd eerder ...