Zó richt je een werkplek in huis in

4
werkplek inrichten

Samen met anderhalf miljoen anderen reken ik mezelf onder ZZP’ers: zelfstandig zonder personeel. Oftewel: ik werk voor mezelf en ben dus eigen baas. Hoewel het bezoeken van events, maken van leuke tripjes en uit eten gaan bij mijn werk behoren, gebeurt het nóg vaker dat ik gewoon achter mijn laptopje zit. Ergens in een leuk zaakje in Amsterdam, of gewoon thuis, aan de keukentafel.

Omdat zzp’en steeds populairder wordt, zijn er meer mensen zoals ik die gewoon aan hun tafel werken. Nu vind ik dat niet zo’n probleem, omdat ik oo vaak genoeg buiten de deur werk. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je echt bent aangewezen op je eigen huis, en dan is het fijn een echte werkplek in te richten.

Ooit schreef ik (toen ik nog bij een SEO bedrijf werkte) een stuk in opdracht voor een meubelbedrijf, dat ging over het inrichten van een werkplek in huis. Ineens moest ik er weer aan denken, en besloot ik de tips die ik toen verzamelde met jullie te delen. Heb je zelf nog tips? Laat het me dan vooral weten in de comments =)

De ruimte

Ben je gezegend met een aparte ruimte waar je een werkplek van kunt maken, of kies je ervoor een gedeelte van de woonkamer als kantoor in te richten? Op welke plek je ook gaat werken, het is handig altijd rekening te houden met de volgende punten:
♥ Verlichting op de werkplek is ontzettend belangrijk; zorg dus voor voldoende (dag)licht. Ons lichaam associeert donker met slapen, en daarom zal een donkere ruimte ervoor zorgen dat je energiepijl omlaag gaat en dat je minder fijn werkt.
♥ Zorg voor een aangename temperatuur. Niets is zo vervelend als ijskoude, blauw aangelopen vingers na een paar uur stevig doortypen (dat heb ik dus heel snel). Iedereen ervaart een andere temperatuur als prettig, dus een eenduidige richtlijn is lastig te geven. In huis ligt de ideale temperatuur tussen 18 en 21 graden, en uit onderzoek van de universiteit van Helsinki blijkt dat 22 graden de beste temperatuur voor tijdens het werken is. De verwarming mag dus iets omhoog wanneer je vanuit de woonkamer werkt.
♥ Naast temperatuur en daglicht is ook ventilatie van groot belang. Frisse lucht houdt je letterlijk fris en scherp. Door te ventileren wordt verse lucht aan de ruimte toegevoerd, en verontreinigde lucht afgevoerd. Daarmee houd tevens schimmels en bacteriën buiten de deur. Ik zet mijn balkondeur altijd op de kiepstand zodat er genoeg frisse lucht binnen komt.

Zithouding & bureau

De meest essentiële meubels van een werkplek zijn een bureau en een stoel. Wanneer je lange tijd op dezelfde plek zit, is het belangrijk om goed op je houding te letten. Wanneer je aan de keukentafel werkt is het waarschijnlijk niet mogelijk de hoogte van de tafel & stoel aan te passen. Houd daarom altijd rekening hiermee:
♥ Zit rechtop en zorg dat armen, schouders, nek en hoofd ontspannen zijn.
♥ Zorg dat je voeten bij de grond kunnen, en dat zowel de knieën als de ellebogen een hoek van 90° vormen.
♥ Plaats het beeldscherm zo dat er een minimale afstand van 50 centimeter tussen de ogen en het scherm zit, en dat je recht vooruit kijkt en niet naar beneden. Bij het gebruik van een laptop kan een speciale standaard hierbij helpen.

Styling

Volgens Feng Shui expert R. D. Chin kan de inrichting van een werkplek ook écht invloed hebben op het werk dat geleverd wordt. Dan hele Feng Shui vind ik maar interessant: het gaat over de relatie tussen de mens en de leef- of werkomgeving, en is gericht op harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen. Een simpel voorbeeld: je zet de bank altijd zo neer dat wanneer je erop zit, je niet met je rug naar de deur zit. Ik merk bijvoorbeeld zelf dat ik onrustig word wanneer ik (bijvoorbeeld in een restaurant) naar een muur kijk, en dat alles zich achter mijn rug afspeelt.

Een juiste indeling van je werkplek kan volgens de expert een werkdag stukken aangenamer maken.
♥ Plaats voorwerpen die je herinneren aan je doel en ambities op de muur achter je computer. Denk aan een inspirerende quote of een planningsschema.
♥ Zet iets moois zoals een beeldje of een ingelijste foto aan de linkerkant van je bureau. Dit zorgt ervoor dat je je niet verliest in je werk, en dat je herinnert wordt aan belangrijke zaken in het leven – naast werk.
♥ Natuurlijke elementen zoals schelpen of planten hebben een kalmerende werking. Kies dus bijvoorbeeld voor een leuke kleine cactus of verse bloemen op de hoek van je bureau.

Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd. Berg spullen, papieren en boeken daarom op, en laat ze niet overal liggen. Mijn werkplek ziet er als volgt uit: laptop, notitieblokje met mijn to-do list, telefoon, glas water (ik zorg altijd voor een groot, vol glas zodat ik voldoende drink) en mijn harde schijf waar ik back-ups van foto’s etc maak.

Veel succes met het inrichten van jouw eigen kantoor!

Over de auteur

4 comments

    • Kelly 19 juli, 2017 at 15:46 Beantwoorden

      Dankjewel, heel leuk om te horen! Ik werk ook graag op een lichte plek, het liefst ook met het raam open zodat ik geluiden van buiten hoor =)

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

cubano chef

Dé Cubano uit de film Chef

Daar is ‘ie dan: hét recept voor een heerlijke Cubano. Tijdens de film Chef, die afgelopen zondag op Driving North vertoond werd, kon je genieten ...