Alles over Ribera wijn: de Spanjaard met temperament

0
ribera del duero
Het is geen geheim dat ik gek ben op wijn. Niet alleen het drankje zelf, maar de hele wereld erachter vind ik reuze interessant en ik wil er graag alles over weten. Nu ben ik nog lang geen wijnexpert, en ben ik van mening dat je nooit uitgeleerd bent. Zoals jullie onlangs hebben kunnen lezen heb ik een reis gemaakt naar Catalunya, waar ik voor het eerst wijnen uit Spanje ontdekte. Nu is dat slechts één gebied, en Spanje heeft nog veel meer te bieden.
Wanneer je aan Spaanse wijn denkt, zal Rioja waarschijnlijk als eerste in je opkomen. Dit is misschien een van de meest bekende gebieden, maar dat betekent niet perse dat het ook de beste is. Ik merk dat ik er steeds vaker voor kies om niet te grijpen naar het bekende, maar me juist openstel voor nieuwe smaken, gebieden en wijnen. Het gebied Ribera kende ik wel vaag van naam, maar ik had eigenlijk geen idee wat voor wijnen daar nu precies vandaan komen. Ik besloot het uit te zoeken, en dat werd een smakelijke zoektocht =)
 ribera

Ribera del Duero

Twee uur ten noorden van Madrid bevindt zich Castilla y Léon: de regio waarin Ribera del Duero ligt. De naam komt van de rivier de Duero die door het gebied heen stroomt. In 1982 bestonden hier slechts negen wijnhuizen, maar vandaag de dag zijn dat er 270. Nu wordt er wel al veel langer wijn gemaakt in het gebied: al in de 12e eeuw waren de monniken er mee bezig en planten ze wijngaarden aan. De stad Burgos bezit trouwens verreweg de meeste wijngaarden: wel 85%.

Hierdoor krijgt de wijn zijn typische smaak

Ik kan natuurlijk precies gaan vertellen hoe hoog het gebied is en hoeveel hectare aan wijngaarden er is. Maar wanneer je geen vinoloog bent is deze informatie misschien iets minder interessant. Wat wel interessant is zijn de druivensoorten, het klimaat en de grondsoort, omdat dit ontzettend veel invloed heeft op de smaak van de wijn. En daar gaat het uiteindelijk om, toch? 😉
ribera del duero
Bron foto: Jim Jermyn
De Tempranillo druif wordt verreweg het meest aangeplant: deze soort vormt 95% van de productie. Volgens het D.O. (Denominacion de Origen – een benaming die kwaliteitswijnen aangeeft) moet 75% van een Ribera blend uit Tempranillodruiven bestaan. De rest mag aangevuld worden met Cabernet Sauvignon, Merlot, Granache, Malbec en de witte druif Albillo.

 

De grond waarop de druiven groeien bestaat uit zand en mergel, en historische stenen uit de rivierbedding van de Duero. Op de hellingen is dit kalksteen en klei.

 

Het klimaat is vooral heftig te noemen: in de zomer kan het in dit gebied heter dan 40C worden, terwijl ’s winters het kwik tot -10C kan dalen. Er valt niet veel regen (max. 600 mm per jaar), maar de zon schijnt er gemiddeld 2400 uur per jaar. Het voordel van dit klimaat is dat de zomernachten koel zijn, wat voor verfijnde en intense aroma’s in de druiven zorgt. Door de vele zonuren worden de druiven al vroeg in het seizoen geoogst. De wijnmakers laten de wijn wat minder lang op eikenhout rijpen dan bijvoorbeeld Rioja, wat ervoor zorgt dat de kleur donkerder is, de smaak zachter en de tannines zoeter.

Welke soort kies je?

Ribera komt in verschillende soorten. We weten nu dat er altijd minimaal 75% Tempranillodruif in zit, maar de druif (en het terroir) zijn niet de enige zaken die de smaak van de wijn bepalen. Ook de rijping heeft hier grote invloed op. Bij Ribera zijn 4 soorten te onderscheiden:

 

♥ Joven/Cosecha: Jonge wijnen die maximaal 1 jaar op hout gerijpt zijn (meestal slechts enkele maanden, of helemaal geen hout)

♥ Crianza: minimaal 2 jaar oud, waarvan minimaal 1 jaar op hout

♥ Reserva: minimaal 3 jaar oud, waarvan 1 jaar in een vat en de rest in op fles

♥ Gran reserva: minimaal 5 jaar oud, waarvan minmaal 2 jaar in een vat en 3 jaar op fles

ribera wijn

Tijd om een flesje open te trekken!

Wanneer ik me verdiep in een onderwerp dat met eten en drinken te maken heeft, krijg ik altijd enorm de behoefte om alles te proeven. Zo ook nu 😉 Ondanks mijn onderzoek ben ik nog steeds geen expert, maar ik kan wel vertellen wat ik proef, wat ik ervan vind en wat ik denk dat goed samengaat met deze wijnen. There we go:

 

♥ Corona de Castilla: deze wijn is crianza en heeft dus minimaal 1 jaar hout gehad. De kleur is heel donker rood, tegen paars/bruin aan. Ik ruik donker fruit, hout en iets dat op sinaasappelschil lijkt. Wanneer ik een slok neem merk ik dat de wijn hele strakke taninnes heeft: dan ‘plakt’ het aan je gehemelte. Hij heeft iets fris zurigs en ik meen braam te proeven. Daarbij proef ik een beetje leer (klinkt gek, is normaal bij rode wijn). – Verkrijgbaar bij Schoorls wijnhuis voor €14,95
ribera wijn
♥ Fuentespina: dit is een cosecha, wat betekent dat het een jonge wijn is. Er staat op ‘7 meses en barrica’ wat betekent dat hij 7 maanden op hout gerijpt is. De kleur is diep frambozen rood, en ik ruik ook iets van framboos en ook het hout. Hij heeft zachtere tannines dan de vorige wijn, en is iets voller (dus minder ‘waterig’) in je mond. Ik proef vanille (lekker!) en iets kruidigs als koffie. Grappig dat het fruit uit de geur en de kleur minder terugkomt in de smaak. – Verkrijgbaar bij Sligro voor €5,38
ribera wijn
♥ Protos: de laatste wijn die ik proef is een reserva uit 2011. De kleur is donker, een beetje zoals amber. Ik ruik fruit en hout met een soort warme toon. Ook herken ik een kruid wat ik niet kan thuisbrengen, dat na wat Googlewerk nootmuskaat blijkt te zijn. Als ik een slok neem voel ik de vrij strakke taninnes, maar omdat de wijn verder vrij vol is vind ik het lekker. De smaak is zeer geconcentreerd en het rode fruit, de kruiden en het hout zijn goed te proeven. Daarnaast heb ik steeds de neiging om nog een slokje te nemen 😉 – Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €9,99
ribera wijn
Ik kan niet anders zeggen: ik ben fan van Spaanse wijn! Het heeft pit, temperament en is gedurfd. Het zijn niet perse wijnen om los te drinken, maar bij kruidig eten of een mooi stuk gegrild vlees is het echt een feestje. Bezoek de Facebookpagina van Ribera del Duero voor inspiratie.

 

Wat vind jij van Spaanse wijnen? En ben je bekend bij Ribera wijn, en wat is jouw mening erover?
 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ribera del Duero. Lees hier mijn disclaimer.

 

Bron omslagfoto: wijnbloggers

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

Kerst 2013 | Trends in decoratie en eten

Tijdens de kerstspecial avond van Hello Fresh vertelde Wilma Tichelaar van I for Inspiration ons over de kersttrends van 2013. Ze had allemaal mooie plaatjes verzameld, ...