Biologisch is logisch. Toch?

0
biologisch

Wie kent deze uitspraak niet? Maar is het waar? Is kiezen voor biologisch ook echt logisch?

Toen ik met mijn opleiding begon en mijn omgeving hierover vertelde merkte ik dat er een tweedeling is met betrekking tot de gedachten over gezonde en biologische voeding. De één vindt het ronduit onzin, de ander vindt het te duur. Aan de andere kant heb je mensen die zweren bij alleen biologisch en daarnaast is er nog een groep die er neutraal tegenover staat. Dit artikel is bedoeld om je meer achtergrondinformatie te geven over wat biologisch nou eigenlijk is. Wat je daar dan vervolgens mee wil doen is uiteraard aan jezelf!

Wat is biologisch?

De definitie van biologisch is volgens de Nederlandse Encyclopedie “volgens de natuur tot stand gekomen of geproduceerd”. Daarbij wordt rekening gehouden met het welzijn van Milieu, Dier en Mens.

Hoe herken je biologische producten?

Het Europees biologisch keurmerk herken je aan het groene logo. Het duidt aan dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw.

Het EKO keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw, deze wordt namens de overheid gecontroleerd door Skal.

Demeter is het keurmerk voor biologisch dynamische landbouw. De biologisch dynamische landbouw gaat in grote lijnen uit van dezelfde principes als de biologische landbouw. Kort gezegd betekent Biologisch zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en Dynamisch kijkt daarnaast naar de samenhang van bodem, plant, dier en mens.

Regulier vs. Biologische landbouw en veeteelt

In de regulieren landbouw wordt gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit kan een disbalans in de hormoonhuishouding veroorzaken, doordat de meeste chemische bestrijdingsmiddelen xeno-oestrogenen zijn. In de biologische landbouw wordt gebruik gemaakt van vruchtwisseling en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zo worden oorwurmen ingezet tegen luizen. In plaats van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen wordt er gebruik gemaakt van organische mest. Welke geen invloed hebben op de mens.

In de reguliere veeteelt wordt er gebruik gemaakt van groeibevorderaars en preventief antibiotica toegediend, welke de darmflora bij mensen kan verstoren. Daarnaast wordt het vee gevoerd met slachtafval en worden er amputaties verricht, denk hierbij aan snavels, vleugels, staarten en hoorns. Dit zorgt voor de aanmaak van stresshormonen bij het vee, wat uiteindelijk weer stress in jouw lichaam kan veroorzaken. In de verwerking van het vlees worden conserveringsmiddelen toegevoegd. Hiervan is met name sprake bij de worstsoorten. Ook het gebruik van geur-kleur- en smaakstoffen als ook het bijmengen van soja is regulier toegestaan.

In de biologische veeteelt hebben de dieren voldoende leefruimte en mogen beslist naar buiten. Ze krijgen biologisch veevoer (kringloop). Er wordt met respect voor het dier gehandeld. Zo worden amputaties van lichaamsdelen verboden, er wordt zelden gebruik gemaakt van antibiotica en er worden geen synthetische geur-kleur-en smaakstoffen gebruikt.

bio kippen

biologisch

Vis

Bij vis is het verhaal wat ingewikkelder in de zin dat je geen invloed hebt op wat bijvoorbeeld een wilde zalm eet, immers de oceaan en zee zijn erg groot en niet controleerbaar. Wilde vis is vis wat gevangen is op zee, daarbij worden ook anderen dieren gevangen en weer teruggegooid in zee (ook wel bijvangst genoemd). Daarbij zijn deze dieren vaak zodanig beschadigd dat ze hierdoor sterven, diervriendelijk kan je dit dus niet echt noemen. Wel kan je er zeker van zijn dat deze vis niet bewust vol is gestopt met antibiotica, synthetische vitamines en groeihormonen.

bio zalm

Daarentegen is het natuurlijk wel de vraag of de wateren schoon en zuiver zijn. Als je kijkt naar de reguliere kweekvis dan weet je twee dingen zeker, één de vis is controleerbaar (dierenwelzijn, denk hierbij o.a. aan hoeveelheid vissen ten opzichte van de leefruimte) en twee de vis zit vol met groeihormonen, synthetische vitamines en antibiotica in het visvoer. Als je daar de biologische kweekvis tegenover zet dan weet je ook twee dingen zeker, één de vis is controleerbaar (dierenwelzijn) en twee de vis krijgt geen hormonen en antibiotica toegediend.

 

 

Waarom kiezen voor biologisch?

Kort gezegd komt het neer op het volgende:

  • Er wordt op een gezonde wijze geteeld wat ten goede komt aan zowel bodem, plant, dier en mens
  • Ecologische systemen en kringlopen worden in stand gehouden en versterkt
  • De relatie tussen omgeving en ontwikkeling wordt gewaarborgd
  • Huidige en toekomstige generaties worden beschermd ten aanzien van gezondheid en welzijn

Biologisch duur?

Een veel gehoord argument om niet voor biologisch te kiezen is vanwege de prijs. Nu zal ik niet beweren dat biologisch niet duurder is dan de reguliere producten. Wel heb ik zelf gemerkt dat door bewuster met voeding bezig te zijn, je keuzes ook veranderen. Zo koop ik eigenlijk alleen nog maar gezonde producten en laat de foute producten zoals chips etc. staan. En geloof me dat scheelt echt enorm in de portemonnee! Het is ook wel apart dat we voor een zak chips wel meer dan  €2,- willen betalen, maar dat voor een biologische broccoli niet willen uitgeven. Daarnaast ben ik onbewust minder vlees gaan eten. Ik wissel nu de dagen af waarop ik vlees of vis eet. Ik eet liever 2 dagen biologisch vlees of vis dan de hele week de reguliere variant. Daarnaast zou je in je omgeving kunnen zoeken naar biologische boeren. Ik heb zelf ervaren dat je daarmee flink kan besparen. Voor een grote biologische courgette betaal ik bij de biologische boer gemiddeld zo’n  €0,69 terwijl je daarvoor bij een supermarkt gemiddeld  €1,49 betaalt. Ook is het raadzaam om producten van het seizoen te eten, deze zijn ook aanzienlijk goedkoper.

bio koe

Biologisch altijd goed?

Ook ik heb de “fout”in het begin gemaakt om massaal alles biologisch te kopen, want dan denk je dat je goed bezig bent! Helaas is dat niet altijd het geval. Het blijft belangrijk om etiketten te lezen. Zo is er bijvoorbeeld vaak suiker toegevoegd aan biologische soep of jam. Met gezond verstand blijven nadenken en opletten is mijn advies!

Tot slot

Ik hoop dat ik je in het kort een beetje meer kennis heb kunnen geven over de reguliere en biologische kant van de voedselindustrie. Welke keuze je maakt is aan jezelf!

Zoals ik aan het begin van mijn artikel al heb aangegeven is het mijn bedoeling je te informeren en inspireren. Een goed uitgangspunt wat mij betreft is om naar je eigen lichaam en gevoel te luisteren en daar je keuzes op af te stemmen!Over de auteur

Redactie - Maaike

Hi, even voorstellen! Ik ben Maaike. Sinds enige tijd ben ik gestart met een opleiding op het gebied van voeding. Ik ben deze opleiding gaan volgen, omdat ik zelf al jaren met verschillende lichamelijke klachten rondloop. Uiteraard ben ik bij verschillende specialisten geweest, maar deze konden naar grondig onderzoek niks voor mij betekenen. Ook ik kreeg zoals vele andere te horen dat ik er mee moest leren leven. Aangezien mijn klachten niet verminderd waren en ik dagelijks met erg veel buikpijn rondliep, besloot ik te gaan onderzoeken welke invloed ik zelf kon uitoefenen. Van daaruit heb ik besloten mijn opleiding te volgen en wil deze kennis graag met jullie delen!

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: