Een kijkje in de Verkade chocolade fabriek

1
verkade

Het is weer tijd voor een gastblog van Simone! Dit keer mocht ze naar een heeeeel lekker event…

Mailtje van Kel: Hé Siem, heb jij zin om donderdag naar de Verkadefabriek te gaan om je eigen chocoladereep te maken?

Mijn eigen chocoladereep maken.  Oneindig veel chocolade proeven. En een preview krijgen van de nieuwe repen van Verkade die later dit jaar voor iedereen verkrijgbaar zijn.  Of ik daar zin in heb?

JA ! JA ! NATUURLIJK!

chocoladefontein

Daar hoef ik geen seconde over na te denken. Ik neem chocoladeliefhebber Roos mee en met een lege maag vertrekken we naar Zaandam. Eenmaal binnen heb ik even het gevoel alsof ik Sjakie met zijn gouden wikkel ben.  Verrukkelijke  worteltjestaart, warme Madeleines, een enorme chocoladefontein, goddelijke  caramel-chocoladedesserts en overal waar ik kijk Verkaderepen.
Hans Heilloo

Passie voor chocolade

We krijgen een workshop van top-chocolatier Hans Heilloo. Oftewel Willy Wonka himself! Hans was onder meer zes jaar lang chef-patissier in het Amstel Hotel.  Roos en ik hebben nog nooit iemand met zoveel passie over chocolade zien vertellen.

Hans vertelt waarom chocolade voor de perfecte reep eerst 45 graden moeten zijn, daarna moet afkoelen naar 26 graden en het daarna weer iets warmer moet worden.  Hij laat ons proeven. En leert ons het verschil tussen puur, melk en wit en alles wat daar tussenin zit. Ook geeft hij tips. Goede chocolade bevat cacaoboter, dus hoe meer boter hoe beter de kwaliteit.
IMG_1306

Tableren

Daarna gaan we zelf aan de slag met het ‘tempereren’ van chocolade. Het op de juiste temperatuur brengen van de gesmolten chocolade. Hierdoor stolt het goed, wordt het hard en knapperig en krijgt het een mooie glans. Laat je het te veel afkoelen dan krimpt de chocola niet en glanst het niet. Door te ‘tableren’ krijg je perfecte temperatuur.  Hierbij wordt de gesmolten chocolade op een vlakke ondergrond uitgesmeerd en met een paletmes omgeschept tot de juiste temperatuur.

IMG_1311

Het lijkt allemaal zo makkelijk als Hans het doet. Bij ons verloopt het iets chaotischer. Maar uiteindelijk spuiten we de chocolade (wel een paar graden te koud) in de mal. Goed schudden tegen luchtbelletjes. Verder laten afkoelen en we hebben onze eigen reep!

Imago

Het oer-Hollandse Verkade had de afgelopen jaren nog al te kampen met een imagoprobleem. Wat ik ook wel snap als ik het chocoladeschap in de Appie zie. De keuze is reuze. En naast die enorme hippe repen van Tony Chocolonely val je ook niet echt op.

DSC05342

Na ik kan jullie vertellen: daar komt verandering in! Wat precies moet nog een verassing blijven. Maar ik heb de nieuwe repen gezien en belangrijker geproefd en die zijn niet te versmaden.  Dus ik raad jullie aan om in mei eens wat vaker langs het chocoladeschap te lopen, want dit wil je niet missen!

IMG_1331

Over de auteur

1 comment

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

Asperges met warmgerookte zalm

Het aspergeseizoen is in volle gang! Liefhebbers van het witte goud kunnen hun hart ophalen, want hij de groenteboer is het volop verkrijgbaar en ook ...