Hoe belangrijk is geur bij wijn?

0
geur bij wijn

Leonie Mooijekind is Weinakademiker, docente voor de Wine & Spirits Education Trust (WSET), wijn-spijs blogger, jouw wijnvriendin en champagneambassadrice. Het is haar missie de wijnwereld wakker te schudden met vernieuwende ideeën: “Weg met het mysterie en de arrogantie. Wijn moet transparant zijn. Voor iedereen!” Ik leerde Leonie kennen tijdens een perslunch en kom haar zo nu en dan tegen bij pers events. Ze heeft mij al veel geleerd over wijn, iets waar ik heel blij van word. Ik vroeg haar een stuk te schrijven voor Goodfoodlove en dat wilde ze graag doen.

geur bij wijn

Door Leonie Mooijekind

Hoe belangrijk is geur bij het drinken van wijn? Geur is het oudste zintuig en bezorgt af en toe zelfs een levensechte flashback. Maar hoe beschrijf je nu eigenlijk de geuren van een wijn? 

Wie kent ’t niet, je ruikt vluchtig iets en heel even ervaar je een levensechte flashback. Geur bespeelt je emotie en kan herinneringen uit het verleden oproepen… Dit wordt veroorzaakt doordat geur één van de oudste zintuigen is en de signalen verwerkt worden in het gebied van de hersenen dat gaat over emotie. De geur van wijn, er zijn boeken over volgeschreven en vinologen kunnen er uren over praten. Dikdoenerij of niet, ik vind het heerlijk en interessant tegelijk om de complexiteit van dit goddelijke product steeds weer te mogen opsnuiven.

Untitled

Proeven we de wijn dan eigenlijk wel met onze mond? Als we wijn proeven (of drinken) vertelt de tong ons hoe zoet, zuur, bitter … de wijn smaakt. Door te “kauwen” en de wijn door onze mond te laten rollen maken we de aroma’s los. De neus is via de keel-neusholte verbonden en met haar reukvermogen vertelt zij ons door waar te nemen de “smaken” van de wijn. Wat we proeven is dus eigenlijk ook wat we ruiken!

Dit komt mede doordat reuk zo anders is dan onze overige zintuigen. Natuurlijk herken ik als ervaren wijngenieter (ja, ik beken dat er in de jaren toch al heel wat glazen wijn door mij zijn verwerkt…) de meeste geuren in wijn, maar het thuisbrengen van complexere geuren blijft voor de meeste mensen toch een uitdaging.

Untitled

Als je het leuk en interessant vindt om jezelf te trainen, ik heb iets gevonden wat het oefenen een stuk leuker maakt: Le Nez du Vin. Een boekwerk met 54 flesjes die de meest voorkomende aroma’s in wijn bevatten. Uiteraard moet je je wel bedenken dat de geur in een glas wijn door meer dan alleen één geur wordt bepaald. De druif, de bodem, het microklimaat, oogstjaar en vinificatietechnieken zijn van grote invloed. Dus ook voor de geoefende neus is er nog steeds voldoende uitdaging. Wil je meer leren volg dan een avond “a taste of wine” introductiecursus bij mij of 1 van mijn collega’s en leer professioneel wijnproeven!

De meest voorkomende wijngeuren op een rijtje:

Fruit: van citrus tot kersen en pruimen tot kruisbes

Bloemen & kruiden: van jasmijn tot muskaat en honing tot munt

Chemisch/microbiologisch: van mineraliteit tot lijmig en petrol tot sherry

Aards: van leer tot mest en karton tot kool

Vegetaal: van asperge tot tabak en tuinkers tot laurier

Hout & noten: van vanille tot chocolade en kruidnagel tot ceder

Aromazon

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

Tomatensalsa met Tabasco

Met kerst zitten we meestal al vanaf 15.00 uur bij elkaar. Een lekker drankje erbij, wat hapjes op tafel en kadootjes uitpakken natuurlijk! Deze tomatensalsa ...