HOTSPOT | Odessa pizza & grill

3
odessa

Een juicy hamburger, goed stuk vlees van de grill en een vers bereide pizza. Hoe lekker klinkt dat?! Het water liep mij in ieder geval in de mond bij het bekijken van de website van Odessa pizza & grill, het geheel vernieuwde schip in het IJ. Je leest het goed, de Odessa is geen normaal restaurant, maar een waar schip! Helemaal te gek natuurlijk wanneer je een boot hebt, want dan kun je hier aanmeren. Helaas heb ik geen boot en ging ik met mijn vader – met de auto dus – richting de Veemkade om het eten van Odessa te ontdekken.

Untitled

De locatie ziet er tof uit: er hangt een relaxte sfeer en de grote lampions aan het plafond geven me het gevoel dat ik in een tuinkamer zit. De boot ligt rustig in het water (ja, ook voor zeezieke mensen is deze plek prima want het beweegt niet) en er zwemt zo nu en dan een eend voorbij. De kaart is – godzijdank! – niet gigantisch groot. Ik kan nooit kiezen en als de kaart wel heel uitgebreid is twijfel ik altijd aan hoe vers alles is. Zo niet bij Odessa; de keuze is mooi gematigd en voor elk wat wils.

Wanneer je het woord ‘pizza’ in je naam hebt moet dat natuurlijk geprobeerd worden, dus we lieten ons verrassen met een kleine pizza vooraf. Eentje met champignons, kaas en truffelmascarpone, die inderdaad net zo lekker smaakte als het klinkt. Ook aten we samen van de gamba’s en sepia van de grill, die begeleid werden door mijn lievelings sla ‘litte gem’.

Het hoofdgerecht liet even op zich wachten en we hebben tussendoor zelf om nog wat te drinken gevraagd. Normaal vind ik dit een beetje jammer en vind ik dat dit beter kan, maar Odessa komt ermee weg. De meiden die in de bediening werken zijn namelijk oprecht aardig en dat is iets wat je tegenwoordig – vooral in Amsterdam – lang niet overal meer ziet. Er wordt vaak gevraagd of alles naar wens is, de verwarming ging direct iets omhoog toen ik aangaf het fris te hebben en de leuke meiden lopen graag voor je naar de keuken om even te checken wat voor kruiden er ook alweer precies in de worst zitten (om antwoord op mijn vraag te kunnen geven).

Untitled

Er werd een Lagioule mes ingedekt en niet veel later volgden er twee houten planken: éé met een burger en één met ribs. Pap koos voor een gerechten buiten de kaart om: een werkelijk super lekkere kalfsburger met talaggio kaas, gebakken spek en basilicum mayonaise. Een puntzakje friet erbij met huisgemaakte mayo en wat knapperige sla, hiermee had Odessa wat mij (en pap) betreft hét perfecte burger gerecht te pakken.

Ik ben nooit zo’n grote vleeseter, maar de spare-ribs in rum-cola marinade plus worst van Brandt&Levie kon ik toch écht niet weerstaan. Dat bleek terecht. Het was gewoon echt heel erg lekker. ‘Stoer’ was het woord dat in me opkwam tijdens het eten: pizza’s (met dunne krokante bodem!) en vlees van de grill geserveerd op hout en begeleidt door lekker knapperig groen: gegrilde groenten, sla of grof gesneden komkommer/tomaat/paprika. Dudefood dus, want echte mannen eten ook groen. Maar wel toegankelijk dudefood, wat stiekem net zo lekker smaakt als je vrouw bent. Nee, Odessa is geen zaak waar je heen gaat als je een lichte maaltijdsalade zonder dressing verwacht, maar het is ook absoluut geen vette hap. Goed eten dat goed bereid is, dat is waar je hier voor naartoe komt. Ohja, en voor de huisgemaakte sticky toffee, want dat is er écht eentje om een plekje voor vrij te houden in je buik…

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

3 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: