Hotspot | Venster 33 in de Pijp

0
venster 33

De Amsterdamse Pijp zit niet bepaald verlegen om horeca: pizza’s, wijn, taart, gezonde ontbijtjes, speciaal bier… Noem het maar op en je vindt het er. Toch vind ik Venster 33 absoluut een aanvulling voor deze toch al leuke buurt. ‘Bevlogen, brutaal, creatief en een tikje ondeugend’, zo omschrijft Venster 33 ‘zijn’ buurtje. Wanneer je de naam ziet denk je waarschijnlijk dat de zaak op nummer 33 gevestigd is, maar niets is minder waar. Vroeger werd Amsterdam onderverdeeld in een Canon dat uit verschillende vensters bestond. Je raadt het misschien al: de Pijp viel onder venster 33 en zo is de naam ontstaan.
Hotspot-Venster-33-in-the-Pijp

Maar we komen hier natuurlijk niet voor de geschiedenis van de naam 😉 Nee, we komen voor het eten. En voor de drankjes niet te vergeten, want die zijn erg lekker bij deze zaak. Ik hou van een aperitief en vind het jammer dat de meeste zaken niet verder komen dan een prosecco. Zo niet bij Venster 33, daar staat bijvoorbeeld ‘Vensters Showpony’ op de kaart: een aperitief gemaakt van witte Vermouth met tonic en perzik. Dit is echt zo’n drankje waar ik er wel 3 van op kan. Maar dat doen we niet, want er moet gegeten worden en bij eten drink je wijn. We laten ons verrassen en tijdens het (niet zo lange) wachten op het eerste gerechtje snoepen we een stukje brood met tuinkruidendip. Smaakt goed. We beginnen met een mooi opgemaakte sharing dish: een klein gerechtje met gerookte zalm, crème fraiche en blokjes gele en rode biet. Smaakvol, fris en met een lekkere bite door de croutons: ik vind dit een goed begin!

Untitled

Voor het tweede gerechtje vertelt Bas ons wat over de wijnkaart: de wijnen zijn afkomstig van Grapedistrict en naast een paar klassieke Franse wijnen zijn er vooral andere, ’net even anders’ wijnen te krijgen. Een Pinot Blanc uit Hongarije en een (heerlijke!) Chardonnay uit Portugal, die lekker veel hout gehad heeft. Tijd voor het volgende gerecht: buratta! Voor degenen die dit niet kennen: het is mozarella dat nog het meeste weg heeft van een gepocheerd ei: ziet er stevig uit van buiten maar wanneer je het doorsnijdt loopt de inhoud zo naar buiten. De burrata wordt geserveerd met rucola, pijnboompit, huisgemaakte rucolapesto en gekarameliseerde ui. Als ik me kwaad maak zou ik alles opeten, maar paps vind het ook erg lekker en het is een sharing dish, dus ik houd me in 😉

UntitledUntitled

Genietend van een tweede glaasje Chardonnay wordt de entrecote geserveerd: dun gesneden en goed gekruid, met een soort Midden-Oosten smaak die ik niet helemaal kan thuisbrengen maar wel erg goed vind smaken. Mals vlees, gerookte amandel en kleine stukjes appel erbij, dit gerecht is lekker in al z’n eenvoud. Dan is het tijd voor de asperges. De chef heeft voor een bizarre, gewaagde maar wat ons betreft erg goed geslaagde combinatie van witte asperge, kriel, zeekraal, Hollandaise saus, ei, galia meloen en wat paarse chips gekozen. Een ware smaaksensatie. Machtig is het wel, dus de gerechtjes die hierna nog komen slaan we af en we laten ons eten even zakken.

UntitledUntitled

Na een kwartiertje krijgen we de vraag of we een dessert lusten en aangezien de asperges inmiddels geland zijn gaan we voor twee kleine porties. Pap geniet van een Nederlands kaasplateau geserveerd met kletzenbrood en appelstroop en ik smul van een stukje chocoladetaart met sinaasappelijs en crumble. Wederom een leuke en geslaagde combinatie. Voor het diner had Bas me al enthousiast gemaakt over de gin & tonics dus in plaats van een kop koffie kies ik voor het hipste drankje van het moment. Tof dat elke zaak zijn eigen draai hieraan weet te geven: ik drink een super frisse en (door de grapefruit) heel licht bittere G&T. Prachtig opgediend met wat citrusfruit, dit is zo’n drankje waar je voor terug komt.

Untitled

Voor het eten zou ik trouwens ook terug komen: de kaart is niet heel uitgebreid maar er is voor elk wat wils en ik heb me laten vertellen dat de keuze zeer binnenkort verruimd wordt. Bijzondere combinaties, goede smaken, een ontspannen sfeer, lekkere drankjes en een te gek terras: ik ben vast niet de enige die vind dat Venster 33 een aanwinst is voor één van de leukste buurten van Amsterdam.

Untitled

Venster 33 is geopend zondag t/m donderdag van 8.30 – 01.00 uur en vrijdag & zaterdag 8.30 – 03.00 uur

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: