Lekker in je vel | Personal training update 4: sterker worden

0
sterker worden

7.15 uur was het vanmorgen toen mijn wekker ging. Het eerste wat ik dacht:”Neeeeeee!”. En toen:”Oh ja, ik moet trainen.” En toen:”Pfffff, ik blijf liggen hoor, dit trek ik echt niet.” Ik ben dus niet echt een morning person, en had met Ron afgesproken dat ik om 8 uur bij hem zou zijn. Dat is vrij vroeg voor mijn doen. Nu zeg ik echt niet zomaar iets af, dus ik vermande me, sprong uit bed, deed mijn sportkleding aan en rende naar de gym. Letterlijk, want het zit echt bij me om de hoek.

Op het moment dat ik de straat op liep, het zonnetje in, bedacht ik me al dat het eigenlijk helemaal niet zo erg is om vroeg op te zijn. Lekker juist wel! Inmiddels is het half 10, ben ik over een halfuurtje klaar met dit stuk en dan heb ik er al een soort van halve dag op zitten, terwijl mijn dag eigenlijk nog moet beginnen. Hoe chill is dat?!

Vooruitgang

Mijn training bestaat doorgaans uit 2 circuitjes, die ik beide 3-4 keer doe, en daarbij nog wat losse oefeningen. Waar ik de afgelopen weken vooral ‘stilstaande’ oefeningen deed om mijn heupen te mobiliseren (dus bijvoorbeeld 8 seconden in een squat staan), deden we nu een wat meer dynamische oefening. In beiden handen 5 kilo en dan rustig op en neer om lunges te maken. Normaal wiebelden mijn heupen bij deze oefening alle kanten op, maar nu dus niet! Misschien vind je het gek dat ik daar enthousiast van word, maar het voelt voor mij zo fijn om te merken dat dit nu een stuk beter gaat. En dat ik ook daadwerkelijk minder last heb van mijn heupen.

sterker worden

Sterker worden

Waar ik ook echt vooruitgang in merk, is in het sterker worden. Ik ben nu 4 weken bezig dus ik had het eerlijk gezegd nog niet verwacht, maar vooral mijn armen zijn echt al een stuk sterker dan een paar weken terug. Dat merk ik vooral tijdens yoga: ik doe graag vinyasa yoga waarbij je vanuit een plank positie door je armen naar beneden moet zakken (chaturanga noemen ze dat, in dit filmpje zie je wat dat is). Waar ik eerst altijd een soort spaghettiarmen had, en letterlijk naar beneden stortte, kan ik deze beweging nu vloeiend maken. 5 keer achter elkaar lukt me nog niet, maar het begin is er.

Je onderrug sterker maken

Omdat mijn focus onder andere op het trainen van mijn billen ligt, doen we oefeningen zoals de deadlift – met gewichten. Bij deze oefening voel je de spieren in je onderrug (dus geen rugpijn, maar echt de spieren). Het werkt goed om deze spieren sterker te maken, zodat je ook de andere oefening beter uit kunt voeren. De ‘zeehond’ is daar heel geschikt voor, en die gaat als volgt:

personal training

Je ligt plat op je buik op de grond met je handen onder je kin (zoals ik heb op de foto). Dan kom je zo ver mogelijk omhoog, en zak je weer naar beneden. Voer de oefening rustig en gecontroleerd uit, zodat je de spieren goed voelt werken.

Mijn nieuwste ontdekking: kurkuma

Laatst kreeg ik van Physalis wat nieuwe producten opgestuurd, waaronder de Curcum’actif. Het zijn 100% natuurlijke voedingssupplementen die verkrijgbaar zijn bij Holland & Barrett. Waarom ik dit hier vertel, is omdat ik erachter kwam dat kurkuma dus perfect kan helpen wanneer je sport (ook wanneer je niet sport overigens).

Naast het feit dat het bijdraagt aan soepele gewrichten, een gezond zenuwstelsel, vetverbranding en weerstand, schijnt het ook ideaal te zijn om spierpijn te verminderen. Een team van het Olympic Training Centre in Barcelona experimenteerde met curcumine (kurkuma) supplementen bij grote inspanningen. Aanvulling met 200 mg curcumine 2 dagen voor de inspanning en 1 dag erna bleek de schade aan het spierweefsel en de spierpijn sterk te verminderen. Best het proberen waard lijkt me zo =)

kurkuma

 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: