Genieten van een heerlijke Spanjaard: Licor 43 Orochata

0
licor 43

Onder het genot van Spaanse hapjes en een prachtige flamengo dans werd hij gepresenteerd: de nieuwe likeur van Licor 43. Ik mocht dit bijzondere drankje als een van de eersten proeven en was meteen helemaal fan.

Nu ben ik stiekem wel een klein beetje bevooroordeeld, want ik vind Licor 43 echt heel erg lekker. Grappig, want ik ben helemaal niet zo van mierzoet, maar dit drankje vind ik gewoon heerlijk. Met een blokje ijs, of met wat spa rood en een schijfje citroen voor een zomers drankje. Daarbij heb ik ook ‘iets’ met het merk: weet je nog dat ze me vorige zomer naar Alicante stuurden om golden moments te ontdekken? Dat was te gek! Met hoge verwachtingen stapte ik vorige week dan ook de tijdelijke Horchateria in de Amsterdamse Jordaan binnen. Na wat lekkere hapjes en een flamengodemonstratie was het tijd voor de onthulling van Orochata.

De brand ambassador vertelde enthousiast over het drankje, dat geïnspireerd is op het Zuid-Spaanse horchata: een verfrissende shake op basis van aardamandelen. Bij het horen van het woord amandelen kreeg ik meteen een Amaretto idee in mijn hoofd, maar daar blijkt het drankje totaal niet op te lijken. Het is een romige, maar toch lichte, zijdezachte likeur die een soort notenmelk-achtige kleur heeft. De smaak is bijzonder, lastig te omschrijven en vooral heel erg lekker. Zoet, maar ook citrusachtig fris en met een vleugje kaneel. Gevaarlijk lekker, want voor je het weet heb je er drie op.

Achter de naam gaat trouwens een leuk verhaal schuil: toen koning Jaime I van Aragon in Valencia was kreeg hij in een bar een glas horchata aangeboden van een meisje. Hij vroeg wat het was en ze zei: “het is amandelmelk” (leche de chufa). De koning antwoordde daarop: “Dit is geen melk, dit is goud, lief meisje!” (oro=goud; xata=lief meisje), en zo is de naam Licor 43 Orochata ontstaan.

licor 43 orochata

Het drankje is vanaf nu verkrijgbaar bij slijterijen en horeca. Bestel het op een terras met een blokje ijs erin, of geniet er thuis van (bijvoorbeeld na een lekker diner).

licor 43 orochata

 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: