Ontdek Amersfoort: 8 hotspots die je niet mag missen

9
amersfoort

Nieuwe steden ontdekken vind ik een van de leukste dingen die er zijn. Vooral als zo’n nieuwe stad dan verrassend leuk blijkt te zijn. Deze zomer nodigden Citymarketing Amersfoort en Stoer & Smaak me uit voor een food tour in deze stad, en dan vooral door het gedeelte dat ‘de Nieuwe Stad’ heet. De Utrechtse stad blijkt naast heel mooi ook heel gezellig te zijn, en over een zeer gevarieerd aanbod leuke horeca te beschikken. Amersfoort ligt misschien niet het meest voor de hand wanneer je een citytrip wil maken in eigen land, maar believe me: het is zeker een bezoek waard!

Aandacht, kosmopolitisch, lokaal, gezond, historisch, vers, ontmoeten en inspiratie. Dat zijn de thema’s die centraal staan tijdens de foodtour die ik door Amersfoort maak. Het is fantastisch weer en te voet bezoeken we verschillende horeca locaties. Deze plekken zou ik zeker niet overslaan bij een bezoek aan deze leuke stad:

Het Lokaal

De naam verklapt het al een beetje: bij het Lokaal ben je aan het juiste adres voor lokale producten. In de winkel shop je onder andere vers gebakken brood, biertjes, groente van lokale boeren en andere streekproducten. In het horecagedeelte aan de andere kant geniet je van een verse (ter plekke gebrande) koffie of een lekker ontbijt of lunch.

Dara

Bij Dara eet je lekkere Mediterraans/Midden-Oosterse mezzes oftewel kleine hapjes. Laat de hele tafel vol zetten en deel met z’n allen al het lekkerst. Geef je ogen ook vooral de kost: het bijzondere pand is ontworpen door een architect, en het terras grenst aan het water.

amersfoort

Hoog vuur

Deze zaak heeft veel indruk op me gemaakt, niet alleen door de stoere inrichting, maar ook door het concept. Bij Hoog Vuur bereiden ze ook streekproducten, en dan vooral het Jersey stiertje. Normaal is dit arme beestje ‘nutteloos’, maar deze zaak adopteert ze en bereidt ze tot de meest heerlijke gerechten, waaronder carpaccio met lever. Niet normaal hoe lekker! De kaart wisselt dagelijks, de bediening is leuk en de wijnkaart heel goed. Alle reden dus om hier een keer heen te gaan.

De Saffraan

Waarschijnlijk de meest culinaire zaak van Amersfoort, en ook nog eens op een hele bijzondere lokatie; De Saffraan ligt namelijk in het water! Op deze prachtige boot geniet je van fine dining in een bijzondere setting. Wij proeven een gerechtje met tonijn wat zeker naar meer smaakt…De Saffraan is echt een restaurant om je partner of date mee naartoe te nemen. Kleinschalig, romantisch en bijzonder goed eten.

amersfoort

Zandfoort

Helemaal verrast ben ik door dit soort mini-stadsstrand. Picknicktafels, zand op de grond en overal heksenketels waarin je zelf gerechten kan bereiden. Wat een toffe plek is dit! Zandfoort is tussen april en oktober open, en is een echte must-go op een warme zomerdag.

Zuster Margaux in Marienhof

Dit oude nonnenklooster – met prachtige tuin – dient tegenwoordig als feestlocatie én wijnbar. Laat je bij Zuster Margaux (zo heet de bar) vooral assisteren door het personeel: zij weten waar ze het over hebben en schenken je graag een mooi glas wijn. Als je zin hebt in een bite kan je wat smakelijke lokale kaas bestellen. Ook voor arrangementen en high wines kan je hier terecht. Hoe leuk voor een vriendinnenweekend?!

Logement de Gaaper

Tijdens mijn bezoek aan Amersfoort verblijf ik in logement De Gaaper, dat aan het gezellige Hof ligt. De plek kan echt niet beter: er is een gezellig plein voor de deur en zowel de binnenstad als de Nieuwe Stad zijn te voet binnen een paar minuten te bereiken. De kamer is keurig en de dame die me helpt heel vriendelijk: ik moet vroeger weg dan het ontbijt geserveerd wordt, dus ze legt alles – heel lief – alvast klaar in mijn koelkast.

amersfoort

De Bijzaeck

Vanuit mijn hotel is het letterlijk 3 keer struikelen naar wijnbar de Bijzaeck. Er schuiven wat bekenden aan en de over begroet ons vriendelijk. Ze schenken zowel bekende als onbekende wijnen, uit de oude en nieuwe wereld. Een lekkere borrelplank erbij en dit is z’n stek waar je rustig uren zit. Net als wij 😉

amersfoort

Ook leuk (tips van een local)

♥ De Viszaeck (van dezelfde eigenaren als de Bijzaeck

♥ DLC

♥ Ketelhuis

Net als bij de Utrecht cityguide maakte ik ook dit keer weer een handige Flamyngo voor jullie, zodat je alle hotspots makkelijk kunt vinden:

Over de auteur

9 comments

    • Kelly 8 oktober, 2016 at 10:54 Beantwoorden

      Hi Marcel,
      De Nieuwe Stad is ook niet in het centrum, en dat was inderdaad de moeite waard =) Als ik er volgende keer weer ben (was er nu maar een volle dag) ga ik de rest ook zeker verkennen

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

5 fantastische kerst amuses

Hi, ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Linda van Lekker eten met Linda. Mijn motto is stap voor stap gezonder en vooral lekker ...