Ad

Op bezoek bij een duurzame pompoenboer

1
pompoenboer

Samen met Marlieke,  Zoë en Rosa was ik uitgenodigd om dagje langs te gaan bij een pompoenboer. Ik stapte vroeg in de auto op weg naar Erichem waar boer Jeroen en zijn zoon Rinke ons op stonden te wachten. Vandaag neem ik jullie mee tijdens deze bijzondere dag…

pompoenboer
Als ik het pad op rijd, zie ik de pompoenen al liggen en weet ik zeker dat ik bij de juiste boerderij ben. Boer Jeroen wacht ons samen met zijn zoon Rinke en de rest van de familie op met koffie en appeltaart. Hij begint enthousiast te vertellen over zijn bedrijf dat al meer dan 30 jaar bestaat.
pompoenboer

De Terp in Erichem

Op landgoed De Terp in Erichem produceren zij de lekkerste pompoenen. Het grappige is dat dit landbouwbedrijf gemengd is, en dat er naast pompoenen ook koeien aanwezig zijn. In 1984 (toen ik nog niet eens geboren was 😉 ) begon het bedrijf als klein biologisch tuinbouwbedrijfje op 1 hectare grond. Inmiddels is daar 89 hectare bij gekomen en heeft het bedrijf een nagenoeg gesloten kringloop van grondstoffen, voer en mest en een mooie evenwichtige verdeling tussen akkerland, grasland, bos en vee.
pompoenboer
Jeroen leidt ons met gepaste trots rond op zijn land, waar we naast gras (inclusief grazende stieren) ook bomen, struiken en zelfs een klein vijvertje tegenkomen. “Gangbare boeren trekken het land leeg en gebruiken het alleen als oppervlakte om hun producten op de verbouwen. Ze gebruiken kunstmest en denken niet na over de gevolgen voor de natuur en het milieu.” aldus Jeroen. Bij zijn bedrijf gaat dat gelukkig heel anders, en dat is ook één van de redenen dat zijn producten het biologische kenmerk mogen dragen.

Biologisch en duurzaam

De bomen, struiken en vijvers zijn belangrijk voor de diversiteit van het land en zorgen voor een balans in CO2, stikstof en zuurstof. Wanneer een gewas (zoals pompoen) van het land gehaald is, wordt het land omgeploegd en het volgende seizoen ingezaaid met een ander gewas, bijvoorbeeld klavergras. Variëren in gewassen is goed voor de grond: zo raken de bodemstoffen niet uitgeput en bepaalde dingen – zoals klavergras – geven zelfs stoffen af aan de grond, zodat deze later weer voor voeding voor gewassen kan zorgen. Daarnaast wordt het gras er niet voor niks verbouwd: dit wordt gebruikt als voer voor de koeien. De koeien geven mest wat vervolgens weer – je raadt het al – gebruikt wordt om de akkers mee te bemesten. Geen kunstmest of andere gefabriceerde dingen dus, maar alles natuurlijk en zelfvoorzienend.
pompoenboer
Ook de stroom wordt zelf opgewekt, door middel van de gigantische zonnepanelen bovenop de hooischuur. Naast deze schuur staat een groot gebouw waar de pompoenen verwerkt worden. De slechte pompoenen worden uitgesorteerd en naar de biovergister gebracht die er vervolgens energie mee opwekt. De bruikbare pompoenen worden in de hal gesorteerd, gewassen en later, in een andere ruimte, in grote houten kratten te drogen gelegd. Een pompoen is een levende vrucht en scheidt veel warmte uit. Door ze te laten rusten drogen ze 10% in en dat komt de smaak (en houdbaarheid) ten goede. Leuk weetje: De Terp produceert in één pompoenseizoen (dat gelijkstaat aan 1 kalenderjaar) maar liefst 2 miljoen pompoenen. 2 miljoen! Dat is meer dan ik ooit in de soep kan verwerken 😉 Extra leuk: alle biologische pompoenen die je bij de Albert Heijn vindt komen van de boerderij van Jeroen en Rinke. Dus als je er volgende keer een ziet liggen denk dan aan deze mannen die ze met veel liefde produceren.
pompoenboer

Lunchen met pompoen

Na een rondleiding over de akkers, het grasland en een rondje op de trekker – jaja, ik heb zelf gereden! – is het nu tijd voor een heerlijke lunch. Op tafel staat een heerlijk brood met pompoenpitten, humus, kaas en een vers geplukt veldboeket van eigen land. Rinke schotelt ons een super smakelijke pompoensoep voor gevolgd door een bijzonder lekkere pompoenpannenkoek, waarvan ik het recept zeker nog even los ga peuteren.
pompoenboer
Onder het eten vragen we Jeroen het (boeren)hemd van het lijf en willen we graag weten wat duurzaam nu precies inhoud. Het komt erop neer dat ecologisch, biologisch en duurzaam nagenoeg hetzelfde zijn. Je bent een biologische boer wanneer je aan strenge voorwaarden voldoet die alles te maken hebben met duurzaamheid. Niet alleen denken aan wat jouw land je morgen gaat opleveren, maar ook vooral denken aan wat je voor jouw land terug kan doen, en dan ook vooral op de lange termijn. Als je dezelfde grond jaar op jaar inzaait met hetzelfde gewas trek je deze grond leeg en zal er niet veel van overblijven. Wanneer je afwisselt in gewas (zoals eerder uitgelegd) voedt je de grond en zal je er veel langer mee doen.

Duurzamer eten gaat over voedsel geproduceerd met extra aandacht voor mens, dier en milieu. Het gaat over de hele productieketen van ons eten, en dus over heel veel dingen, zoals bodemgebruik, watergebruik, energieverbruik, biodiversiteit, transport, CO2-uitstoot, verpakkingsmateriaal, arbeidsomstandigheden, mensenrechten en dierenwelzijn.

Een biologische boer richt zich speciaal op zaken als de gezondheid van bodem, planten en dieren. Ook de koeien bij de Terp zijn ‘duurzamer’ dan gangbare koeien: een gemiddelde koe leeft zo’n 3 jaar (ik denk dat ze daarna geslacht worden) en de biologische Limousine koeien – nee ze zijn niet extra lang – van De Terp kalven zo’n 10 keer en worden daarna pas weggebracht. In de praktijk betekent dit dat ze rond de 14 jaar worden. Let wel: 14 jaar buiten op 10 hectare grond, grazend van het gras en gedekt door een echte stier (en niet kunstmatig). Hoewel een koe slechts 2 dagen in de maand zin heeft om met de stier de koffer in te duiken lijkt dit me toch een vrij prettig leven 😉

pompoenboer

Doe maar lekker duurzaam

De Nationale Postcode Loterij heeft samen met partners Unilever en Albert Heijn, en in nauwe samenwerking met Nederlandse goede doelen en certificeringsprogramma’s, zoals Natuur & Milieu, de Dierenbescherming, MSC, UTZ Certified, Stichting Max Havelaar en Rainforst Alliance de campagne ‘Doe maar lekker duurzaam’ opgezet. Het doel is dat mensen letterlijk in aanraking komen met duurzame producten, die zij in eerste instantie niet snel zouden kiezen. Er wordt vaak gedacht dat duurzame voeding veel duurder is, terwijl dit vaak niet het geval is.  Gelukkig vinden steeds meer mensen duurzaam eten belangrijk. Ik vind het ontzettend leuk dat ik nu met eigen ogen heb kunnen zien wat duurzaamheid nu écht inhoudt. Voorheen vond ik het altijd een wat vaag begrip, maar nu begrijp ik het veel beter. De essentie zit hem in het nadenken bij wat je doet, altijd de beste wijze voor mens, natuur & milieu kiezen en niet alleen willen nemen maar zeker ook geven. En, zoals Rinke dat prachtig verwoordt: “Duurzaamheid loont”, en daar sluit ik me helemaal bij aan.
Om het leven op de boerderij in beeld te brengen heb ik een kort sfeerfilmpje gemaakt:

Vind je het filmpje leuk? Geef een duimpje omhoog en abonneer je op mijn kanaal. Kan je het filmpje niet zien? Klik dan hier. Via de hashtag #doemaarlekkerduurzaam kan je op Instagram zien welke bloggers nog meer een bezoek gebracht hebben aan de boerderij.
pompoenboer
disclaimer
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Unilever

Over de auteur

1 comment

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: