Oui, Paris! Koken met een Franse meesterchef

5

Wanneer je als echte foodlover gevraagd wordt om naar Parijs te vliegen en daar met een Franse meesterchef te gaan koken kan je alleen maar volmondig ‘oui!’ zeggen. Dat is natuurlijk ook wat ik deed toen Samsung me uitnodigde voor deze bijzondere persreis. Het feest was compleet omdat mijn lieve foodie friend Sees ook mee ging.
Untitled

Ik was nog maar net geland vanuit Alicante en het vliegtuig naar Parijs stond alweer op me te wachten. Lekker de ELLE Eten lezen aan boord en wat AirFrance macarons oppeuzelen en de vlucht was voorbij voordat ik er erg in had. Een lange rit door het drukke maar oh zo mooie Parijs volgde, en toen iedereen z’n hakken aan had vertrokken we voor een diner in een echte Franse bistro. Wat een feestje is dat toch, dat Franse eten. Bistro L’Affable wordt met 3 ‘cocottes’ bekroond in de ‘Le Lebey Des Bistrots’ gids, geschreven door Albin Michel die ook bij ons diner aanschoof.

Untitled

Sees en ik deelden onze voorgerechten: ik kan niet kiezen of ik de langoustine met verdure verts of de tonijntartaar met meloen lekkerder vond, beiden waren te gek. Je moet er van houden, maar in Frankrijk kies ik vaak voor iets met orgaanvlees. De kalfszwezerik met puree van selderij was niet te versmaden: ik heb hem niet eerder zo lekker gegeten. Na een heerlijk dessert met aardbeien en basilicumroom en een flesje wijn op een terras was het tijd te gaan slapen: de wekker ging immers om 7.30 uur.

SAMSUNG_160615_001

SAMSUNG_160615_079

Aan het begin van een straatmarkt midden in Parijs stond Eric Trochon ons dinsdagochtend op te wachten. Hij stelde zich voor als één van de leden van de Samsung ‘club des chefs’ en liep met ons langs heerlijke verse producten zoals artisjok, kazen en langoustines. Er gingen wat bakjes aardbeien mee (de rest was al ingekocht) en toen liepen we richting Ferrandi, de kookschool waar Eric ooit zelf de kneepjes van het vak leerde. Handen wassen, schort aan en we waren klaar voor een cooking class van de chef.

SAMSUNG_160615_018

Ik vind het altijd fantastisch om een professional zoals Eric aan het werk te zien: de kunde en passie voor wat hij doet straalt er vanaf. Daarnaast lijkt het of het koken hem geen enkele moeite kost waardoor ik al snel dacht dat ik het ook goed kan. Op het moment dat ik het dan echt moest doen – soesjes opspuiten bijvoorbeeld – bleek het toch een stuk mogelijker te zijn dan het eruit ziet. Gelukkig is Eric behulpzaam en kwam hij vaak even bij Sees en mij langs om te laten zien hoe het precies moest. Of om een compliment te geven, want we deden het eigenlijk best heel aardig!

 SAMSUNG_160615_022

Untitled

Toen onze soezen in de oven zaten vertelde Eric over Club des Chefs; een club opgericht door Samsung, die bestaat uit internationale chefs zoals de Italiaanse Davide Oldani, Spaanse Elena Arzak en natuurlijk Eric zelf. Samsung had voorheen geen ervaring op het gebied van keukenapperatuur, en omdat ze niet ‘zomaar iets wilden doen’ brachten zij een groepje professionals bij elkaar om de producten te ontwikkelen en finetunen. Het resultaat is onder andere een oven met touchscreen, een koelkast met verschillende temperatuurzones (mega handig!) en een inductieplaat die een rijtje met blauwe lampjes projecteert op de pan zodat je  – zonder gas – precies kunt zien hoe hoog het vuur staat.

SAMSUNG_160615_062
SAMSUNG_160615_028

Na het bereiden van ons gerechtje voelden we ons ook bijna volwaardig lid van de club des chefs 😉 De soesjes waren bijzonder goed gelukt en ook de ceviche – rauwe vis ‘gegaard’ in zuren – was niet te versmaden. Na een paar uur zwoegen in de keuken, veel lol en wat leuke dingen geleerd te hebben gingen we met z’n allen aan tafel om onder het genot van champagne onze creaties op te eten. Eric had intussen ook een heerlijke lamsbout met auberine/Parmezaan en aardappeltjes bereid en na het hoofdgerecht snoepten we van de aardbeien van de markt. De Fransen wassen hun aardbeien trouwens nooit omdat de meeste smaak aan de buitenkant zit, die je er dan vanaf zou spoelen.
SAMSUNG_160615_093
SAMSUNG_160615_110

Naast de samenwerking met chefs houdt Samsung zich bezig met de technologiebarometer, een grootschalig onderzoek naar keukengebruiken. Uit het onderzoek blijkt dat 83% van de Nederlanders dagelijks keukenapparaten als oven en magnetron gebruikt. Dit is een behoorlijke stijging (14%) vergeleken met 2014. Kookprogramma’s, tv-koks, bloggers en YouTube-chefs maken thuiskoken populair. En dankzij het internet experimenteren thuiskoks steeds vaker met nieuwe kooktechnieken en ingrediënten. Toch leuk dat ik daar ook een rol in mag spelen =)

SAMSUNG_160615_091

‘Koken met een Franse chef bij een Parijse kookschool’, het zou zomaar op een bucketlist kunnen staan. Bij mij is deze te gekke ervaring in ieder geval afgestreept, al zou ik het graag nog een keer over doen =)

SAMSUNG_160615_098

De foto’s van het koken bij Ferrandi zijn gemaakt door Thomas Lang

Over de auteur

5 comments

  1. sann 8 juli, 2015 at 07:53 Beantwoorden

    Wauw! Wat een gave ervaring! De foto’s zijn ook echt prachtig gelukt, echte pareltjes! Ik ben benieuwd naar je volgende pers reis 🙂

    • Kelly 8 juli, 2015 at 17:42 Beantwoorden

      Dankjewel! De meeste foto’s zijn gemaakt door een fotograaf hoor =) de volgende persreis (die ik nu weet) is een hele toffe: naar Ecuador in oktober =D

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: