Tarwe move on: spelt is here!

5

Tegenwoordig eet ik niet meer zoveel brood of andere tarweproducten meer, iets waar mijn buik heel blij mee is. Tarwe staat erom bekend een insulinepiek te veroorzaken waardoor je daarna de welbekende ‘dip’ krijgt. Daarnaast vult het je, maar voedt het je niet.

De voedingswaarde van tarwe, het meest gebruikte graan, bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden. Het meellichaam van tarwe bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. In het meellichaam van de tarwekorrel bevinden zich nauwelijks nog voedingsstoffen, waardoor een tarwe-witbrood eigenlijk waardeloos wordt voor een goede voeding.

Een goed alternatief voor tarwe is spelt.

Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden.
Het bloemlichaam van spelt bevat niet alleen maar gluten, zoals dat wel bij tarwe het geval is. Spelt bestaat uit een geniale mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, evenals een voor een graansoort hoog eiwitaandeel en rijkelijk ballaststoffen.
Doordat spelt erg rijk is aan aminozuren, die in het lichaam de productie van vrolijk makende hormonen opwekken, weten we bovendien: spelt maakt gelukkig.

speltfood logo

De leuke webshop Speltfood stuurde me een aantal van hun speltproducten om uit te testen. Ze verkopen zeker niet alleen speltbrood: ook speltpasta, speltcrackers en zelfs speltkoekjes vind je in de online winkel.

Dit is wat ze over zichzelf vertellen:

Speltfood.nl staat voor puur eten, is eigentijds en wil graag leren! Wij dragen graag ons steentje bij aan de trend van gezond, eerlijk maar vooral lekker eten. Onze producten worden allemaal in Nederland gemaakt, het liefst lokaal. Omdat de producten niet uit grote fabrieken komen en wij samenwerken met kleine, toegewijde producenten durven we zeggen dat we Maatschappelijk Verantwoord aan het ondernemen zijn. (Dat klinkt best stoer voor een uit de hand gelopen hobby!)

Gezond, eerlijk, lokaal… dat klinkt me als muziek in de oren! Ik was dan ook erg blij toen ik mijn brood, pasta en crackers ontving.

Untitled

Ik koos voor het ambachtelijk speltbrood meergranen & zaden. Wat direct opvalt is dat het brood heel erg zwaar en massief is, maar toch een luchtige binnenkant heeft. De smaak is vol en het brood is zachter dan ik had verwacht, lekker! Mijn lekkerste belegtips: oude kaas, mosterd en augurkjes en aardbeien met choco-balsamico stroop.

Ook erg grappig: mijn vriend vroeg toen hij thuis kwam wat dat voor toverbrood was, aangezien hij met twee sneetjes brood ontbeten had en tegen lunchtijd nog steeds geen honger had. Normaal gesproken begint zijn maag rond 11’en alweer te knorren. Speltbrood vult je dus niet alleen, maar voedt je ook =)

Untitled

Van de speltpasta was ik meteen fan. Volkorenpasta kan wat droog zijn, maar dat is bij spelt absoluut niet het geval. Wat is deze pasta lekker zeg! Een goede bite, leuke vorm en vol van smaak. Ik maakte dit heerlijke recept van Amber Albarda ermee, echt een aanrader!

Untitled

Tot slot de naturel speltcrackers. Qua smaak vind ik ze erg lekker, maar ik vind ze vrij hard. Positieve kant hiervan is dat ze heel lang super knapperig blijven. Ik heb ze nu zo’n drie weken en bewaar ze gewoon in een ziplock zakje. Andere crackers willen nog wel eens taai worden maar dat is bij deze zeker niet het geval.

Untitled

Wat ik heel fijn vind van deze webshop is dat de site overzichtelijk is, het assortiment zeer uitgebreid is en de producten van goede kwaliteit zijn. Een wereld van verschil met supermarkt speltbrood! Daarnaast is de service goed, vriendelijk en snel. Ook leuk: voor de doe-het-zelvers onder ons worden er ook thuisbakpakketten verkocht.

cover boek

Last but not least: speltfood.nl verkoopt het onwijs leuke boek van Edwin Klaassen: ‘ik bak geweldig – jij trouwens ook’ waar ik dit artikel over schreef.

Over de auteur

5 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: