Quinoa salade met tequillakip en mango

3
quinoa salade mango

Ik moet jullie iets bekennen. Het gebeurt met enige regelmaat dat er een tof, nieuw kookboek bij me op de mat valt. Ik vind dat altijd hartstikke leuk en begin meteen druk erin te bladeren. Dan bedenk ik ook wat ik er allemaal uit wil maken, en vouw ik hoekjes om enzo om het te onthouden. En dan… niet veel. Het boek staat vaak dan vooral leuk in mijn barkast (hoe vet, ik heb een kast met sta-tafel eraan), te staan.

Nu heb ik mezelf voorgenomen om vaker te koken uit een kookboek. Gewoon omdat het leuk is, omdat het inspirerend is en omdat het me vaak ook inspiratie geeft voor nieuwe gerechten om zelf te bedenken. Er daarbij kan ik natuurlijk het receptje maken, fotograferen en op Goodfoodlove met jullie delen, zodat jullie ook weer een lekker gerechtje kunnen koken, en van het bestaan van het boek afweten. Dat is dus precies wat ik vandaag doe =) Onlangs kreeg ik het boek Vers! opgestuurd, van Donal Shekan (nee ik ben de ‘d’ niet vergeten). ‘Makkelijke recepten waar je energie van krijgt’ staat er wanneer je het boek openslaat, gevolgd door een mega lieve foto met zijn vrouw die de coverfoto van zijn boek maakte.

quinoa salade tequila kip

Vers, en niet teveel gedoe

In de inleiding vertelt Donal dat balans key is, dat hij alleen verse ingrediënten gebruikt en niet al te moeilijke recepten bedenkt. Niks nieuws eigenlijk, maar hey, maakt dat uit? Hij geeft ook toe schaamteloos allerlei ‘hippe technieken en ingrediënten’ te gebruiken als ze lekker uit blijken te pakken. Helemaal niks mis mee. Muffins met blauwe bessen en chiazaad en bietenburgers kom je dan ook tegen in dit boek. Maar ook spicy lamsschouder met gegrilde aubergines, vijgentaart met honing en amandel en dus tequillakip. Ik weet niet precies waarom, maar het boek sprak me direct zó aan. De foto’s zien er fantastisch uit, en de ingrediëntenlijsten doen je niet duizelen omdat je meer dan de helft niet in huis hebt. Daarbij dacht ik bij zo ongeveer alles: dat lijkt me lekker!

Tequila!?

Die tequillakip klinkt misschien als een vreemde eend in de bijt, en juist daarom sprak het me zo aan. Ik ging koken voor een maatje van me, en wanneer je bij een man met quinoasalade aankomt moet daar minstens 1 stoer ingrediënt tegenover staan vind ik. Tequila dus, dat had hij ook wel in huis (verrassend). De salade bleek dus echt vet lekker te zijn. Fris, spicy, lekker licht maar wel voldoende vullend; een perfecte maaltijd voor gewoon door de week. En de dag erna als lunch natuurlijk =) De tequila wordt trouwens alleen voor de marinade van de kip gebruikt, en vervliegt tijdens het bakken. Geen lamme dinsdagavond dus 😉 Maar wel een hele lekkere salade!

Dit heb je nodig

Ziplock zakje | grillpan | grote kom | pan

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de kip

4 kipfilets van 150 gr. per stuk (ik gebruikte kippendij, dat is het lekkerst)

1 teen knoflook

1 groene chilipeper

6 el tequila

rasp + sap van 2 limoenen

1 tl chilipoeder

handje verse muntblaadjes, fijngehakt

peper & zout uit de molen

goede olijfolie

Voor de mangosalade

1 tl kristalsuiker

sap van 1 limoen

3 el vissaus

200 gr quinoa (koken volgens aanwijzingen op de verpakking)

150 gr tauge

5 lente-uitjes, in ringetjes

1 rijpe mango, in lange plakjes gesneden

2 little gems (ik gebruikte 1/2 romaine sla)

handje pinda’s, geroosterd in een droge pan

handje verse munt, fijngehakt

handje verse koriander

quinoa salade tequila kip

Zo maak je het

Doe alle ingrediënten voor de kip in het zip-lock zakje, doe de kipfilets erbij en schud door elkaar. Laat dit minstens 2 uur marineren (oke eerlijk, ik deed het korter wegens tijdsgebrek en dat was ook al lekker. Maar langer marineren = altijd beter. Dit kan trouwens ook prima een dag van tevoren, en dan in de koelkast bewaren).

Doe in de kom de suiker en vissaus tot de suiker is opgelost, en voeg dan de gare quinoa, taugé, lente-ui en mango toe. Snijd de sla en voeg deze ook toe.

Verhit wat olie in de grillpan, haal de filets uit de marinade en bak ze (op niet te hoog vuur) mooi gaar in de pan. Na het grillen snijd je ze in lange repen.

Verdeel de salade over de borden, leg de kip erop en bestrooi dan met de pinda’s, munt en koriander. Eet smakelijk!

Dit recept is afkomstig uit het boek Vers!, dat je hier kunt bekijken & bestellen.

 

Over de auteur

3 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: