Om deze redenen zou je écht een keer Business Class moeten vliegen

0
swiss

Eerlijk is eerlijk: af en toe hou ik best van een beetje decadent doen. Ik hoef absoluut niet altijd het duurste van het duurste (in tegendeel zelfs), maar ik kan ontzettend blij worden van een mooie tas, en geniet met volle teugen wanneer ik bij een sterrenzaak eet. Extra leuk vond ik het daarom dat ik laatst met SWISS vanuit Zürich terugvloog op een Business Class ticket: een luxe die ik mezelf- tot nog toe – nog nooit heb gegund. 

Binnen Europa snapte ik het idee van Business Class vliegen niet helemaal: het zijn vaak de eerste paar rijden van de cabine die met een gordijntje worden gescheiden van de rest, en de stoelen hebben hier iets meer beenruimte. Dat is het verschil dat ik zo op het eerste oog zag. Nu ik het zelf heb mogen ervaren weet ik dat er veel meer verschil is tussen Economy en Business vliegen. Dit zijn dé redenen waarom je echt een keer Business Class zou moeten vliegen.

Flexibel boeken

Business Class vliegen dekt niet helemaal de lading: de ervaring begint namelijk al voordat je aan de reis begint. Het boeken van een ticket is een stuk flexibeler dan gebruikelijk, en cancelen of omboeken van een BC ticket is dan ook gratis. Handig als je bijvoorbeeld wat langer op bestemming wilt blijven. Ook kan je bij het boeken van je ticket je eigen stoel uitkiezen, iets wat bij een regulier ticket niet standaard inbegrepen is.

business lounge

Super relaxt vertrekken

Met een BC ticket heb je niet alleen prioriteit bij inchecken, maar ook bij de security check (waar altijd zo’n mega lange rij staat) en bij het boarden. Voordat je aan boord gaat heb je toegang tot de Lounges, wat naar mijn mening echt een verademing is met de – meestal erg drukke – rest van de luchthaven. Denk aan goed werkende wifi, genoeg stopcontacten, comfortabele stoelen en eten en drinken dat je naar hartenlust mag pakken. De Business Lounge van SWISS op de luchthaven van Zürich is een feestje op zich met een kok die eten voor je maakt, heerlijke desserts, M&M’s (OMG!!) en champagne.

Alle ruimte

Wanneer je, ontspannen en al, aan boord gaat, kan het grote relaxen verder gaan. Bij intercontinentale vluchten heb je een prachtige stoel, maar we hebben het nu even over Europese vluchten 😉 Hoewel de stoelen er doorgaans hetzelfde uit zien als in Economy, is er meer beenruimte en zorgt SWISS er altijd voor dat je stoel naast je leeg is. Meer ruimte en meer privacy dus, heel fijn als je net een druk tripje achter de rug hebt.

Alle ruimte geldt trouwens ook voor je bagage: je mag twee keer zoveel ruimbagage meenemen, en ook extra handbagage is toegestaan.

champagne

Lekker eten aan boord

Een van de belangrijkste dingen voor mij is toch wel het eten en drinken: ik ben nou eenmaal een onvervalste foodlover. In de Business Class van SWISS zit dit dus helemaal snor. Het eten wordt geserveerd op gewoon servies en je gebuikt ook gewoon bestek, en geen plastic. Onze vlucht duurde net een uurtje, dus met een regulier ticket krijg je geen eten, maar wij kregen een lekker gerechtje met zalm voorgeschoteld, wat kaasjes, brood, boter en zelfs een klein dessertje. Lekker wijntje erbij en genieten maar.

Nu is dit nog vrij eenvoudig vergeleken bij het eten dat SWISS serveert op intercontinentale vluchten, in de Business maar ook (nog exclusiever) in First Class. Voordat we aan boord gingen brachten we een bezoek aan Gate Gourmet, het cateringbedrijf achter SWISS. Daar kon ik met eigen ogen zien en proeven wat er komen seizoen op het menu staat. SWISS vraagt elk seizoen een Zwitserse topchef om de maaltijden voor First Class en Business Class te bedenken. Elke keer is een andere regio, een ‘kanton’ genaamd, aan de beurt en dit keer is het de beurt aan Vevey. Chef Thomas Neeser van Grand Hôtel du Lac (bekijk de site even, je wordt gek) vertelde ons dat hij zich had laten inspireren door local producten en leveranciers, zodat de passagiers nog voordat ze in het land aankomen al kennis kunnen maken met Zwitserland.

Nog een leuk weetje over het eten aan boord bij SWISS: de vegetarische maaltijden worden verzorgd door HILTL, dat het oudste vegetarische restaurant ter wereld is. En ik heb er gegeten!

Meer miles

Nog een laatste dikke pré aan Business Class vliegen: je krijgt 2 tot 3 keer zoveel miles als bij een regulier ticket. Op z’n Nederlands gezegd: je spaart dus veel sneller voor dikke korting. Altijd fijn!

Oké ik geef toe: Business Class vliegen is fantastisch, maar goedkoop is anders. Nu gaf Mark van SWISS een aantal tips die BC vliegen toch net even iets minder kostbaar maken:

  • Je vliegt naar Caïro al Business Class met SWISS vanaf €900,-
  • Zorg dat een van de vliegdagen op zaterdag is: dat is voordeliger
  • Ver van tevoren boeken geeft je altijd de scherpste prijs
  • Last-minute boeken kan of heel voordelig uitpakken, of juist helemaal niet. Als je echt voor een scherpe prijs wilt gaan, kan je dus beter niet last-minute boeken

Ben je meer van het ‘doe maar gewoon’? SWISS vliegt 4 keer per dag van Schiphol naar Zürich; vanaf €129 retour, inclusief belastingen en toeslagen (Economy Class).

uitzicht vliegtuig nacht

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: