Zelf een lekker kaasplankje maken

1
kaasplankje samenstellen

Kaasplankjes, I love it! En dan niet perse als dessert hoor, maar gewoon als extra gang. Maar hoe kan je nou het beste een kaasplank samenstellen? Ik kan me voorstellen dat je door alle verschillende soorten kaas soms de bomen door het bos niet meer ziet dus ik ga je verder helpen.

1

Ik liep al een tijdje met het idee om wat vaker een artikel over ‘zelf maken’ te schrijven. Het bericht over hoe je zelf kruidenboter moet maken is zo’n gigantisch succes dat ik het vermoeden heb dat jullie dit leuk vinden om te lezen 😉 Het lijkt me ook leuk om te vertellen hoe je zelf de beste basis voor cake maakt, of bijvoorbeeld zelf een goede vinaigrette kan maken. Vandaag trap ik dus af met tips voor het zelf samenstellen van een lekker kaasplankje, met hulp van mijn chef vriend Erik.

Een kaasplank heeft meestal 4 kazen: een witte kaas, een gewassen kaas (roodschimmel), een oude of pikante kaas en een blauwader kaas. Laat je niet afschrikken door de termen schimmel of blauwader, dit is heel normaal bij kaas, absoluut niet slecht voor je en zelfs heel erg lekker.

brie-nov2012b1

Het beste is om de kazen van mild naar sterk te eten. De blauwader kaas kan zó sterk zijn dat wanneer je deze als eerste proeft, en daarna de witte kaas, dat de smaak van de witte kaas compleet in het niet valt. Maar welke moet je nu nemen? De Albert Heijn heeft best een aardig assortiment van kazen, maar ik kan je echt aanraden een keer naar de kaasboer te gaan. Deze staat vaak ook op de markt. Ten eerste is de keuze hier een stuk uitgebreider en ten tweede heeft de kaasboer veel kennis over zijn product. Als je er na dit stuk nog steeds niet uitkomt kan je het dus altijd nog aan hem vragen =)

reblochon

Goed, dan de aanbevelingen van de expert! Erik’s favorieten:

  • Witte kaas: Brie de meaux, Camenbert en Witte van Rotselaar
  • Roodschimmelkaas: Munster, Reblochon en Epoise
  • Oude/pikante kaas: Comte, Gruyere en Pecorino (deze is ook the bomb over de pasta)
  • Blauwaderkaas: Blue Stilton, Cabrales en Gorgonzola

1-raw-nl

Tip van mij: ben je een beginnen en nog niet zo gewend aan kazen met een heftige smaak? Neem dan wat roombrie, Port salut en Fourme d’Ambert. Deze zijn heel mild in hun categorie en dus perfect geschikt voor beginners.

Mocht je toch naar de kaasboer gaan kijk of vraag ook eens naar bijzondere kazen. Zo heb ik laatst een walnotenkaas geproefd en ben ik helemaal verslingerd geraakt een de truffelkaas van de Tamar’s kaaskar in Laren.

Quarter_Wedge_of_Quenby_Hall_Blue_Stilton®

Met alleen kaas is het feestje natuurlijk niet compleet! Er moet ook iets bij gedronken worden  😉 Voor mij het port hét drankje voor bij kaas. Ik kreeg van Offley twee lekkere flessen: een Ruby port en een Tawny port. Het verschil tussen deze twee kan ik je kort uitleggen: Ruby port is, stroperig, zoet met tonen van kersen en chocolade. De smaak is niet complex. Tawny daarentegen is een stuk complexer (onder andere omdat hij minimaal 3 jaar op houten vaten heeft moeten rijpen) met tonen van hout en gedroogd fruit. Over smaak valt niet te twisten, dus ik zou zeggen: probeer ze allebei een keer en ontdek welke jij het lekkerst vindt.

Offley heeft momenteel een hele toffe actie waarmee je een weekendje weg in een Amrâth hotel kunt winnen. Als je nu een fles port koopt zit er een wikkel omheen waar een unieke code op staat. Deze voer je in op de website van Offley, dan krijg je direct 10% korting op een weekend weg en maak je kans op de prijs.

3

Alleen een drankje erbij is natuurlijk niet genoeg want er zijn zoveel smaakmakers voor bij een kaasplankje. Een paar ideeën: druiven, noten, honing, vruchtencompote (liggen op de kaasafdeling), vijgen- of dadelbrood, zadencrackers, gembersiroop of verse vijgen. Laatst ontdekte ik kweeperenpasta bij de Plus wat geweldig smaakt bij Comte kaas.

2

Last but not least: hoe dien je het op? Een mooie, grote, houten plank blijft toch echt wel mijn favoriet. Toen ik de foto’s maakte had ik nog maar wat kleine stukjes kaas over en dat staat natuurlijk een beetje gek op een grote plank. Ik koos ervoor om ze te serveren om een mooi gekleurd bordje. Nog een leuk weetje over kaasmesjes: degene die opengewerkt zijn, zijn bedoeld voor zachte kazen zodat ze niet blijven plakken. Harde kaas kan je prima snijden met de dichte mesjes.

Ben je ook zo gek op kaasplankjes? En wat zijn jouw favoriete soorten kaas?

Over de auteur

1 comment

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: