Zelf ijs maken: Bessenroomijs

2
zelf ijs maken

Geluk creëer je zelf, dat is een ding dat zeker is. Mooi weer kan je niet afdwingen, maar een gelukkig, zomers gevoel wél. En hoe creëer je dat zomerse gevoel nou beter dan met heerlijk, zelfgemaakt ijs?!

Al eerder vertelde ik jullie over Eat Right, het nieuwe boek van Nick Barnard. Het boek wordt omschreven als “Fantastisch boek over hoe je het meest uit voeding kan halen”. Geen over the top healthy gedoe, maar gewoon goed eten. Kijk, daar houden we van! En bij goed eten hoort ook goed ijs. Het boek vertelt een leuk weetje over ijs:

Roomijs en sorbetijs zijn geen moderne luxeproducten. In de eeuwen voor er koelkasten en gekoeld transport waren, werden sneeuw en ijs verzameld in de bergen of in koude winters en opgeslagen in ijskelders. Meer dan 2500 jaar geleden maakten de Perzen eenvoudig sorbetijs van sneeuw en vruchtensap. Nog steeds bestaan de beste ijsrecepten uit slechts enkele (seizoens)ingrediënten, maar die zijn dan wel van topkwaliteit.

Heb je nog geen ijsmachine in huis, overweeg dan zeker om er eentje aan te schaffen. Zodra je een keer zelfgemaakt ijs geproefd heb, wil je niet meer anders! Zo’n machine hoeft ook echt niet heel duur te zijn: zo had de Lidl er laatst bijvoorbeeld een te koop.

De meeste verse bessen kneuzen snel en verliezen bovendien veel smaak als je ze wast. Gebruik dus bij voorkeur biologische bessen, die gegarandeerd onbespoten zijn. Verwijder bedorven exemplaren en eventuele beestjes. Ben je niet zo’n fan van bessen maar wel van ijs, scroll dan even door naar beneden: daar lees je ook hoe je aardbeien- en chocoladeijs maakt.

zelf ijs maken

Ingrediënten

Voor circa 1 liter

500 g verse of 450 g ingevroren bessen, biologisch (een mengsel van zoete en zurige bessen)

2 eidooiers van weide-eieren

500 ml room, liefst rauwmelkse, anders Guernsey- of Jerseyroom

Ahornsiroop

Zo maak je het

Gebruik je ingevroren bessen, laat deze dan enigszins ontdooien. Roer ze met de eidooiers en room glad in een blender. Proef het mengsel en voeg beetje bij beetje wat ahornsiroop toe, tot de smaak net naar wens is.

Draai het mengsel tot ijs in een ijsmachine. Geniet bij voorkeur van vers ijs, omdat dit nog een lichte slagroomstructuur heeft. Doe wat je overhoudt direct in een kleine diepvriesdoos, leg er een velletje bakpapier op en vries het in. Bewaar het niet te lang en neem het ijs ruim voor serveren uit de diepvries, zodat het een beetje kan ontdooien.

Variaties

Aardbeienroomijs: gebruik circa 750 g verse biologische aardbeien en voeg ¼ theelepel amandelessence toe om de sublieme fruitsmaak te accentueren.

Chocoladesaus voor ijs: smelt circa 1 eetlepel chocolade in een kom boven een pan met zachtjes kokend water en roer er circa 1 eetlepel kokosolie door. Als je de saus over ijs schenkt, stolt hij direct tot een glanzend laagje.

Dit recept is afkomstig uit het boek Eat Right:

 

Over de auteur

2 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: