Zo leer je je wijnsmaak beter kennen

0
wijnsmaak leren kennen

Ben je een wijnliefhebber, maar vind je het soms lastig om te omschrijven wat voor wijn je nu precies lekker vindt? Ik snap je zo goed! Wijndrinken heb ik ongeveer tot kunst verheven, maar toch weet ik nog steeds niet altijd even goed uit te leggen wat ik nu precies wel, en vooral ook niet lekker vind. Gelukkig ontmoette ik laatst sommelier Cas die to the rescue was. 

Tijdens een event waar ik meer leerde over mijn smaak in wijn, maakte ik kennis met restaurant Auberge (in de Pijp) en Cas. Sommelier Cas is een (100% goed bedoeld) vakidioot: je merkt aan alles aan hem dat hij zijn werk te gek vindt – en zijn vak verstaat. Ik vind het zo tof om naar dit soort mensen te luisteren en van ze te leren, en kan ervan genieten als ik merk dat iemand met zoveel passie ergens voor gaat.
auberge
Hij leerde me die middag hoe ik – ook bij elke andere zaak – aan de sommelier kan uitleggen wat ik wel en niet lekker vind. Wat er bij mij uitkwam:

“Na vele wijnen geproefd te hebben met Kelly zijn wij eruit gekomen dat zij wijnen die strak zijn niet zo lekker vindt. Wijnen als Vermentino, Grauburgunder/Pinot Gris/Pinot Grigio zijn daarom aanraders voor haar omdat die vaak wat minder zuren hebben en als gevolg dus wat minder “strak zijn”.

wijn smaken
Omdat dit zó persoonlijk is, kan ik je via dit stuk niet uitleggen hoe je het voor jezelf kunt ontdekken. Wel kan ik je wat tips geven, die ik gaandeweg heb opgedaan:

Oefenen, oefenen, oefenen

Met wijn is dat natuurlijk alles behalve vervelend 😉 maar echt, oefenen is wat je moet doen. Kijken, ruiken, proeven, omschrijven wat je waarneemt. Wanneer je dit doet waar iemand bij is met verstand van wijn (een sommelier bijvoorbeeld) kan je ‘testen’ of je met je waarneming op de juiste weg zit. Maar aan de andere kant: fout is het nooit, want het is wat jij proeft en wat jij vind.

Ga in gesprek met een wijnkenner

Luister goed naar wat de sommelier vertelt en probeer bepaalde tonen in de wijn te ontdekken wanneer je een slok neemt. Zo kom je er stapje bij beetje achter hoe je smaken kunt herkennen, welke wijn waar goed bij smaakt en welke wijn je graag drinkt en welke niet.
wijnkelder auberge

Vivino

Ik heb nogal moeite met dingen onthouden, en wanneer ik wijn drink is dat zeker niet minder 😉
De app vivino is echt een uitkomst; wanneer je ergens een lekkere wijn drinkt maak je een foto van het etiket, en de app zoekt dan alle specificaties van de wijn erbij. Je slaat het op, geeft een aantal sterren (om aan te geven hoe lekker je de wijn vindt) en voila, je zult het nooit meer vergeten!

 

Als je de volgende keer in een restaurant bent kan je de sommelier ook jouw vivino verzameling laten zien, dan heeft hij meteen een idee van je smaak. Of je gaat gewoon naar Auberge, kletst met Cas, geniet van het lekkere eten en gaat happy – en met meer wijnkennis weer naar buiten. Ik zou het wel weten 😉
wijn smaken

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

high tea bataviastad

Chocolate Company in Bataviastad

Shoppen en chocolade: deze twee woorden samen vormen voor menig vrouw (en man!) een hemelse combinatie. Ik heb ontdekt dat ze perfect samengaan. Chocolate Company ...