Ad

Zo maak je een mooie tafel voor de feestdagen

4
tafel dekken kerst

Zijn jullie al helemaal in de kerstsfeer thuis? Waarschijnlijk duurt het nog even voordat de kerstboom weer tevoorschijn getoverd wordt. Dit jaar geen mooi versierd kersthuis voor ons: we zitten namelijk het grootste deel van december op Bali (ook niet verkeerd). Juist daarom vond ik het extra leuk om laatst tóch m’n kerstspullen van zolder te pakken en een feestelijke tafel te creëren. Ik ben er namelijk achter gekomen dat je met slechts een paar nieuwe items je eigen servies helemaal kerst proof kan maken. Enne, krijg je mensen te eten met kerst en wil je de tafel volgens etiquette indekken? Ik vertel ook nog hoe het ook alweer heurt 😉

Bovenaanzicht tafel

Eindeloos combineren

Waar Scandinavische merken vaak bekend staan om hun eenvoud, is serviesmerk Iittala een uitzondering. Uiteraard hebben ze basic servies in effen kleuren, maar grote borden en schalen met speelse prints in verschillende kleuren zijn ze ook niet vreemd. Ik bracht een bezoek aan de Iittala winkel aan de Leidsestraat en stapte naar buiten met een mooie set servies. In de winkel had ik al een beetje bedacht waarmee ik mijn nieuwe borden en schaaltjes wilde combineren, maar thuis kwam ik erachter dat er nog veel meer combinaties mogelijk zijn.
Klein bord Iittala
Wat ik heel leuk vind is dat je niet een heel kerstservies hoeft aan te schaffen om een feestelijke tafel te creëren. Hoe tof een compleet kerstservies ook kan zijn, het is een aardige investering en je gebruikt het maar een paar weken per jaar. Ik combineerde het uilenbord met de matte schaaltjes op een pootje, en zette de blauw/grijze bordjes op mijn eigen witte vierkante borden. Mijn eigen bestek ernaast, wat mooie water- en wijnglazen en klaar is de kersttafel. Vriendin Diana hielp me en zij kwam met het idee de servetten (met dezelfde print als het uilenbord, alleen dan in blauw) niet als servet, maar als placemat te gebruiken. Hoe leuk?!Uilenbord
Ik heb mezelf er inmiddels op betrapt dat ik de kleine ronde bordjes vaak pak, dus ook als het geen kerst is kunnen ze prima op tafel. De mat glazen schaaltjes doen me trouwens denken aan de manier waarop ze in Ecuador ceviche serveren.

Tips voor het dekken van een mooie kersttafel

  • Gebruik wat minder voor de hand liggende tafeldecoratie. Zo gebruikten wij versieringen die eigenlijk in de boom horen. Als je ze door elkaar op tafel legt krijg je een leuk speels effect
  • Kies een keer niet voor een tafelkleed, maar laat de tafel onderdeel zijn van het geheel. Wij hebben een robuuste houten tafel en ik vind het zonde om deze helemaal te bedekken
  • Wijn is altijd goed 😉 en niet alleen om te drinken: een goede fles in een mooie koeler dient ook als decoratie
  • Beken kleur: wanneer je voor een aantal kleuren kiest en dit in alles op tafel doorvoert creëert dat rust en een luxe uitstraling. Het is natuurlijk helemaal tof als je dit in het hele interieur kan laten terug komen
  • Bij kerst horen natuurlijk kaarsen. Je kan kiezen voor een kandelaar, een schaal met grote kaarsen of her en der wat waxinelichtjes. Eigenlijk maakt het niet uit, zolang er maar kaarsjes op tafel staan =)
  • Pannen op tafel met kerst vind ik niks, maar een mooie grote schaal met het hoofdgerecht erop juist wél. Toen Metro vorig jaar bij ons aanschoof maakte ik een rosbief die ik in een grote rvs braadslede serveerde. Iedereen er omheen, genieten van het vlees en lekker wat brood in het sap dippen. Dan is de kerstsfeer helemaal compleet toch?!
Tafel gedekt met Iittala servies

Hoe heurt het ook alweer?

Wil je de tafel dekken volgens de etiquette regels? Dan is dit de juiste opstelling:
Tafel dekken etiquette
Het bestek is altijd gepoleerd zodat het mooi glimt en schoon is. Bestek ligt open – en met de snijkant van de messen naar het bord – een vingerlengte vanaf de onderkant van de tafel naast het bord. Het bestek dat als eerste gebruikt wordt ligt aan de buitenrand, en dan per gang door naar binnen. Dessertbestek ligt boven het bord en de glazen aan de rechter bovenkant. Van rechts naar links op volgorde van drinken, en het meest links het waterglas. En klein bordje voor brood plus een botermesje is optioneel. Het is mooi om een groot onderbord te gebruiken waar telkens het bord waar vanaf gegeten wordt op geplaatst wordt.
Wil jij kans maken op net zo’n mooi setje als ik in dit artikel laat zien? Verzin en maak dan een leuke tafeldecoratie om de tafel nog gezelliger te maken. Deel deze via Instagram onder de hashtag #IittalaNL en tag mij @goodfoodlovekel daarin. Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties, succes!
disclaimer
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Iittala

Over de auteur

4 comments

  1. Fan 14 januari, 2016 at 14:27 Beantwoorden

    Hi Kelly! Ben ik weer ? Ik zie van andere blogs al winnaars van deze Iittala actie, weet je of de winnaar van jouw mooie Taika setje ook al bekend is?

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: