Ik bak geweldig | jij trouwens ook

2

Toen ik in januari op de Horecava was kreeg ik van Gerrit Jan de opdracht om even langs Desem En Zo te lopen om een paar broden op te halen. Ik had op dat moment nog totaal geen idee dat dit wel eens om een paar hele speciale broden van een hele speciale bakker zou kunnen gaan.

cover boek

Toen ik op de stand aangekomen was en Edwin Klaasen ontmoette werd het meteen duidelijk: ik had hier te maken met een echte vakidioot, absoluut in de goede zin van het woord. Edwin was omringd door broden en mensen die ervan aan het smullen waren. Hij ontving ons heel hartelijk en vertelde enthousiast over zijn broden en het vakmanschap van het maken hiervan.

Edwin-Klaasen

De passie straalde er letterlijk vanaf. De broden die ik mee moest nemen bleken zijn paradepaardjes te zijn: #amarenekersenamandelspijseneenvleugjebanketbakkersroom. Ja, zo heet het brood echt! Onze sterrenbakker (hij levert onder andere aan sterrenzaken) heeft een enorme voorliefde voor hashtags. Zoek op Twitter maar eens op #bakkertjezelf , #bakmedanalsjekan of #zoleukvakbakker. Gaat een wereld voor je open 😉

Naast een eigen #feestbrood (dit is de verkorte naam) kreeg ik ook een exemplaar van Edwins boek ‘Ik bak geweldig – jij trouwens ook’ mee naar huis. Een prachtig boek dat veel meer verdient dan alleen het stempel ‘kookboek’.

Untitled

Ik kan zeker niet zeggen dat ik hem na ons gesprek van 10 minuten goed ken, maar toch heb ik heb gevoel dat dit Edwin in boekvorm is. Ook hier spat de passie en liefde voor het vak vanaf: prachtige foto’s omgeven door opvallend leuk geschreven tekst.

quote edwin

Het boek kan onderverdeeld worden in twee stukken. Allereerst word je meegenomen op reis langs verschillende graan- en broodsoorten, materialen en hulpstoffen, interviews met bekenden van Edwin en baktechnieken. Die laatste moet je absoluut goed lezen voordat je aan het tweede gedeelte begint: de recepten.

brood

Van spek-uienbrood tot brioche tot plukbrood, werkelijk alles komt voorbij. Ook de recepten zijn weer heel vermakelijk geschreven met verhalen over het bakkersverleden van Edwin en mooie uitspraken over zijn liefde voor het brood. Ik ben er bijna van overtuigd dat #bakkertjezelf met zijn boek de grootste niet-broodeter nog enthousiast krijgt.

amarenakersenbrood

‘Ik bak geweldig – en jij trouwens ook’ vind ik echt een aanwinst voor mijn boekenkast! Zelf ben ik niet zo ambitieus op het gebied van zelf bakken, maar dat maakt niks uit. De verhalen en de onwijs leuk geschreven recepten zijn voor mij leuk genoeg om het boek er zo nu en dan bij te pakken en lekker door te bladeren. Voor bakkers, koks, mooieboekenverzamelaars en bakliefhebbers is dit boek een absolute musthave.

Untitled

Vind je het leuk om Edwin en al zijn hashtags te volgen? Check zijn Twitter, Facebook en website. Het boek is verkrijgbaar in deze winkels of online via deze link.

Over de auteur

2 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: