Wijn tour de France: Bourgogne

0
bourgogne

Wat is de tijd voorbij gevlogen: dit is alweer het laatste artikel uit de ‘wijn tour de France’ reeks. Hebben jullie genoten tot nog toe? Ik hoop het wel =) In dit laatste stuk natuurlijk weer een hoop lekkers,. Bourgogne is de streek waar we vandaag naartoe gaan.

Het eerste waar ik aan denk wanneer ik Bourgogne hoor is het woord bourgondisch. We kennen het allemaal, we weten waar het voor staat, maar wat ik niet wist, is waar het woord nu eigenlijk vandaan komt. Dat heb ik dus even opgezocht:

“Het woord bourgondisch wordt gebruikt om aan te geven dat er genoten wordt van het leven. De term is afgeleid van de hertogen van Bourgondië; een zijtak van het Franse koningshuis in de 14e eeuw, dat toen het Noordoosten van Frankrijk (waar ook het toenmalige Nederland onder viel) besloeg. Het hof stond bekend om zijn grote luxe en rijkdom.”

Weer wat geleerd! Met de bourgogne als streek heeft het dus niet veel te maken, behalve dat de Fransen natuurlijk meesters zijn in bourgondisch leven. En dat gaat in Bourgogne dus ook perfect.

Smullen in de streek

In de Bourgogne ben je niet alleen aan het juiste adres om goed te eten, maar ook om goed te leren koken.

– Joigny Jean-Michel Lorain, een Michelin-sterrenkok, opent de deuren van zijn keuken graag om gedetailleerde lessen te geven over de kooktechnieken die hij gebruikt.

– In het Ancy-le-Franc kasteel kan je zelf aan de slag in een van de oude kasteelkeukens, om vervolgens je eigen culinaire maaltje op te eten. Je vindt hier sowieso de traditionele ‘pâté en croûte’ op het menu!

– Op slechts een steenworp afstand van het “Palace of the Dukes” van Bourgogne kan je deelnemen aan kooklessen in het Atelier des Chefs. In een uur tijd bereid je twee gangen die je vervolgens heerlijk zelf opeet. Kies je voor de Oosterse keuken, of ga je voor een maaltijd bestaande uit chocolade? Alles kan!

Meer info: http://www.burgundy-tourism.com/discover/learn-about-burgundian-food-and-wine

Wijnen uit Bourgogne

De wijnstreek Bourgogne is beroemd vanwege zijn rode (pinot noir) en witte (chardonnay) wijnen. Bourgogne staat bekend om zijn rijke en gevarieerde wijnen, die onderverdeeld zijn in regionale appellations, Premiers crus en Grands crus. In de regio kan je een proeverij of cursus volgen waarin je hier meer over leert en kennismaakt met klinkende namen als Corton, Chambertin AOC Pouilly-Fumé of Irancy.

Meer info: http://www.burgundy-tourism.com/discover/getting-acquainted-with-the-wines-of-burgundy

Ontdek de wijnroutes van de Bourgogne

Het ontdekken van de wijngaarden in Bourgondië is een traktatie voor de zintuigen. In de regio vind je vijf wijnroutes waar de namen van de grand crus elkaar in razend tempo opvolgen. Ervaar de wijngaarden zoals het bij jou past: te voet, met de fiets, per boot… het is allemaal mogelijk.

Grand crus de Bourgogne

Op deze prachtige heuvel vind je de dorpen die de meest bekende rode wijnen ter wereld produceren, te denken aan Chambertin, Clos de Vougeot, Romanée-Conti en nog veel meer.

Grand vins de Bourgogne

Deze route is een uitbreiding van de Grand crus route, en loopt uit naar het Zuiden. Deze gevarieerde route combineert dorpen met de natuur, wijngaarden met bebost platteland, romaanse kerken en kastelen.

De Mâconnais-Beaujolais route

Deze route ligt in het zuiden van Saône-et-Loire en is de uitbreiding van alle wijnroutes van Dijon. Langs de hoofdroute vind je de wijnstreek Mâcon, maar je kunt ook uitwijken naar de kleinste wijngaarden in de Bourgogne.

Route langs de wijngaarden van Yonne

In de regio van Yonne vind je wijngaarden langs de rivieren: de Jovinien en de Auxerrois in de Yonne-vallei, de Chablisien in het Sereinvallei, de Tonnerrois in het Armançonvallei en de Vézelien in de Cure-vallei. De wijnen uit dit gebied ondergaan een grote ontwikkeling en worden gezien als net zo veelzijdig als de beroemde Chablis.

Route langs de wijngaarden van Nièvre

De wijngaarden van Nièvre behoren officieel niet tot die van de Bourgogne, maar zijn zeker een vermelding waard. Dit gebied herbergt onder andere de heuvels van Pouilly-sur-Loire, waar de beroemde Pouilly-Fumé wordt geproduceerd.

Voor meer infortmatie en leuke tips bezoek de website www.visitfrenchwine.com

#visitfrenchwine #feelfrance

Wil je de hele tour de France nog eens nalezen? Bekijk hier alle voorgaande stukken:

 

Bordeaux in Nieuw-Aquitaine

Beaune

Dijon

Loire Vallei

 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

Wil je dit bewaren? Klik hier om te printen =)