De kunst van het wijn maken ontdekken in Rioja

0
rioja

Of ik zin had om naar het Spaanse wijnhuis Campo Viejo te gaan voor een wijntour en om het glas te heffen op hun goede wijnoogst. Dit was een serieuze vraag. I kid you not. Het antwoord lijkt mij duidelijk.

Ondanks dat ik wijn drinken een bezigheid van grote importantie vind en niet te ontkennen valt dat Kelly en ik er sterk in beoefend zijn, weet ik amper hoe een druif tot goddelijke wijn wordt omgetoverd. Ik vond deze wijnreis dus het perfecte moment om daar verandering in te brengen. En dus vertrok ik naar de Spaanse provincie La Rioja voor een spoedcursus wijn maken.

rioja
La Rioja is het meest toonaangevende wijngebied van Spanje. De wijn smaakt hier opperbest vanwege de hoogte (koeler), de Ebrovallei (invloed van de zon) en de klei-kalk bodem. Wist je dat Spanje van alle Europese landen het grootste wijngaardoppervlakte heeft? Meer dan 1,2 miljoen hectare om precies te zijn. Daarvan wordt het grootste gedeelte gebruikt om rode wijn van te maken.

rioja

De Tempranillo is de belangrijkste druivenras in Spanje. Deze druif rijpt vroeg en dankt daaraan zijn naam. Temprano is Spaans voor vroeg. De oogst van deze druif is vaak in midden of eind september. In een gebied waar alles draait om wijn is de oogst een feestelijk moment dat gevierd moet worden met – hoe kan het ook anders – wijn drinken. Dit laatste stond uiteraard ook op mijn programma, maar eerst moest er gewerkt worden.

rioja

 

Het wijnhuis liet mij in één dag zien hoe het is om druivenplukker en wijnmaker te zijn. In de ochtend hingen de dikke en rijpe trossen in de wijngaard al op ons te wachten. Als een volleerd druivenplukker ging ik aan de slag en lagen mijn kisten al snel vol. Al kwam ik zeker niet in de buurt van de 1500 kilo die een druivenplukker gemiddeld per dag plukt.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Na het plukken stond er een heerlijke Spaanse lunch klaar. Midden in de wijngaard! Kennen jullie het Amerikaanse tv-programma The Bachelor nog? Precies op deze plek was de ontknoping en dat begrijp ik wel. Oh, wat was het daar mooi, zo idyllisch! Het was inmiddels 11 uur en dus hoog tijd om de eerste wijnfles te ontkurken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Heel lang de tijd om te lunchen had ik niet, want van de druiven moest wijn worden gemaakt. Eerst werden de trossen op een lopende band gelegd zodat ik de slechte druiven eruit kon vissen. Vervolgens gingen ze in de machine waar de velletjes en takjes werden verwijderd om aan het einde alleen nog maar druivensap over te houden. Het sap ging tot slot in een tank om te gisten. Erg interessant om het wijnproces van dichtbij te bekijken.

rioja
De wijntoer ging verder in de donkere wijnkelders. Fun fact: In de kelders van het wijnhuis liggen maar liefst 70.000 houten vaten en 6 miljoen flessen! Door de grote ramen in de kelder kijk je uit over de Spaanse druivenvelden, een prachtig schilderachtige uitzicht.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wijn maken tot kunst verheven

Dat ze bij Campo Viejo wijn maken tot een soort kunst hebben verheven blijkt wel uit de samenwerkingen die zij hebben met kunstenaars en het kleurrijke standbeeld midden in de wijngaard. Speciaal voor deze persreis had Campo Viejo een wijnkunstenaar uit New York laten komen om een workshop wijn schilderen te geven. Bij dit wijnhuis vinden ze dat de oogst begint met een blanco doek. De tempranillo druif is de verf, en de wijnmaker maakt van een fles rioja wijn een kunstwerk. Die vergelijking snap ik wel na het zien van het harde werk, de liefde en toewijding die in het maken van wijn zit.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ben je een wijnliefhebber doe jezelf dan een plezier en ga ook een keer op wijnreis. Bij Campo Viejo organiseren ze dagelijks rondleidingen. Je bezoekt de kelders, krijgt alles te horen over het hele proces van wijn maken en sluit af met proeven. De provincie La Rioja is ook zeker een bezoekje waard en je kunt het perfect combineren met een bezoek aan de stad Bilbao.

Of je loopt naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn, want daar verkopen ze 4 verschillende soorten wijn van Campo Viejo.

rioja

 

 

Over de auteur

Redactie - Jantine

Jantine is - zoals het een echte foodlover betaamt - gek op alles wat met eten en drinken te maken heeft. Daardoor is ze altijd op de hoogte van de laatste foodtrends, de nieuwste restaurants en de lekkerste recepten. Zelf staat ze ook het liefst in de keuken om een nieuw gerecht uit te proberen. Naast koken en uit eten gaan is ze gek op reizen, fitness en hardlopen.

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

olijfolie dip

3 x heerlijke olijfolie dips

Eten vind ik een sociaal ding. Natuurlijk, we eten ook omdat het ‘moet’, maar naar mijn idee kan je er het beste maar meteen een ...