Travel tip: Pintxos proeven in Bilbao

0
pintxos bilbao

Een bezoek aan Frankrijk is niet compleet zonder steak tartare en in Italië eet ik het liefst elke dag een smeuïge spaghetti carbonara of een knapperige focaccia. Wanneer ik op reis ga wil ik altijd zo lokaal mogelijk eten. Dat is niet alleen lekkerder. Ook vind ik dit de beste (en leukste!) manier om een land te leren kennen.

Toen vroeg Kelly of ik zin had om op persreis naar het land van de tapas, paella en sangria te gaan was mijn antwoord uiteraard een volmondige Si! Dus zat ik een week later in het vliegtuig onderweg naar de Spaanse stad Bilbao. Nu wist ik vrij weinig van deze Baskische plaats, maar na googeltje was mijn vrije middag snel ingevuld en wilde ik maar een ding: pintxos proeven.

pintxos bilbao

Pintxos (op zijn Baskisch, op zijn Spaans is het pinchos) zijn kleine sneetjes stokbrood belegd met de lekkerste lekkernijen, zoals Ibérico ham, bakkeljauw en vaak met het beroemde Baskische groene pepertje on top. Pinchar is Spaans voor prikken en dat refereert naar het spiesje dat de boel bij elkaar houdt (more than you know 😉 ).

Deze diashow vereist JavaScript.

Tijdens het slenteren door de snoezelige smalle straatjes liep ik langs tientallen barretjes en restaurants waar op de bar pintxos zijn uitgestald.  De meeste pintxos barretjes vind je rondom het prachtige neoklassieke plein Plaza Nueva. De allerlekkerste pintxo heb ik hier gegeten bij Bar Argoitia. Bestel daar de pintxo met pata negra, foie gras en mangochutney. Heaven. On. Earth.

Pinxtos bilbao

Een andere prima pintxos plek is Mercado de la Ribera. Naast gigantische markthal – waar de Basken hun dagelijkse boodschappen halen- is er ook een gastrobar gedeelte. Het deed mij erg denken aan de foodhallen in Amsterdam. Zeker een aanrader!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Wil je pintxos bestellen als een echte Bask? Vraag dan een bordje aan de barman en pak zelf un, dos, tres pintxos en eet deze staand aan de bar op. Vraag dan ook gelijk wat hun specialiteit is. Elke bar staat om een ander gerecht bekend. Tijdens mijn tapastoer at ik bij een klein barretje waar ze alleen een pintxo met champignons met knoflook verkochten. Zo simpel, maar oh zo lekker.
Pinxtos bilbao

’s Avonds borrelen de Spanjaarden er flink op los. Het is heel normaal om rond 10 uur nog wat tapas te bestellen. Door het Mediterrane klimaat speelt het leven voornamelijk op straat af. In het weekend staan de straten dan ook vol met borrelende Spanjaarden. Eén pintxo kost een eurootje of twee. Een koopje, maar de kwaliteit is van gastronomische niveau. Bij de pintxo drink je natuurlijk Spaanse wijn. De Spanjaarden gaan – wat wijnen betreft- niet vreemd dus bestel bijvoorbeeld een Rioja of Navarra.

Is een weekend pintxos proeven in Bilbao vanwege een huilende portemonnee of tijdgebrek geen optie gaan? Maak dan thuis deze kunstwerkjes op een stokje. Kelly heeft hieronder alvast 3 heerlijke creaties voor je bedacht.

Klik hier om naar de pintxos recepten te gaan

licor 43 orochata

Voor deze trip was Goodfoodlove uitgenodigd door Campo Viego

Over de auteur

Redactie - Jantine

Jantine is - zoals het een echte foodlover betaamt - gek op alles wat met eten en drinken te maken heeft. Daardoor is ze altijd op de hoogte van de laatste foodtrends, de nieuwste restaurants en de lekkerste recepten. Zelf staat ze ook het liefst in de keuken om een nieuw gerecht uit te proberen. Naast koken en uit eten gaan is ze gek op reizen, fitness en hardlopen.

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

good news

Good News #5

Er is weer een hoop nieuws binnengekomen in onze inbox de afgelopen 2 weken! Wij hebben de leukste nieuwtjes voor jullie verzameld. Quaker Cruesli Club ...