Op wijnreis naar het Spaanse Ribera del Duero >> hip & happening

0
Ribera del Duero

Hoe tof is het om te kijken waar de roots van jouw all-time favourite wijn liggen óf om juist te ontdekken waar je smaakvoorkeur ligt? Laatst heb ik als wijnliefhebber een vierdaagse wijntrip naar het verre van toeristische Spaanse Ribera del Duero gemaakt. Laat een ding helder zijn, voordat je verder leest: wijnliefhebber, geen wijnkenner 😉

Op de to do-list: zeven visits aan bodegas – wijnhuizen – inclusief tientallen rode wijnen én Spaanse delicatessen uit de regio proeven. Ik kon wel wennen aan deze lifestyle! Laat me je in willekeurige volgorde enkele tips geven van bodegas die de moeite van het bezoeken waard zijn plus – als je budget het even niet toelaat of je je joker voor een wijnreis liever inzet – waar je de absolute must-try Spaanse wijnen in NL kan kopen.

Ribera del Duero

Ribera del Duero in a nutshell

Wel zo handig om kort iets meer achtergrondinformatie te geven over de Spaanse wijnregio waar maar liefst 396 wijnboerderijen up and running zijn. Het gebied is uniek in haar soort door het Mediterrane klimaat. I know, nu doe ik een beroep op je aardrijkskundige kennis van tig jaren geleden. Dit klimaat typeert zich door koude winters en hele warme zomers, waarbij extreme temperaturen van -20 tot 42 graden zijn gemeten.

De temperatuur is een essentiële factor voor de rijping van de druiven, dit zit wel snor in Ribera. Daarnaast is het bodemtype waarop de wijngaarden groeien van impact op de aroma’s in de wijnen. Ribera del Duero wordt gekenmerkt door bodems met veel keien, mergel, gravel en kalk, waardoor deze wijnen bovengemiddeld krachtig zijn van smaak en veel aroma’s bevatten. Een hoge yummy-factor kan ik je vertellen.

De bodegas op een rij

Heb jij ooit weleens een bodega bezocht? Dit was mijn ontgroening met direct zeven visits. Het is super indrukwekkend om te ervaren hoe arbeidsintensief het voor de wijnboeren is om een fles (rode) wijn op tafel te krijgen. Niet voor niets dat ze stuk voor stuk gepassioneerde wijnkenners zijn anders houd je dit volgens mij never nooit niet vol.

Ribera del Duero

Van het in de gaten houden of de druiven optimaal gekleurd zijn met allerlei analysetools – rocket science hoor(!) – tot het oogsten, kneuzen / persen en laten gisten van de druiven. Smaakt het wijnproces voor je naar meer, klik dan hier voor meer achtergrondinformatie. Ik kan je zeggen dat ik mijn glaasje rode wijn thuis of in een restaurant nog veel meer ben gaan waarderen. En wijn atten in de kroeg, mij niet gezien. De wijn en ik verdienen wel wat beters 😉

De wineries die ik heb bezocht:

  • Bodegas Arzuaga – Deze bodega heeft genoeg lekkers voor je in petto. Kan ook niet anders als je weet dat deze trotse familie al een eeuw lang op traditionele wijze wijn produceren. Zeker het bezoeken waard. Liever thuis knus op de bank van een goede, rode wijn genieten? Een echte Arzuaga bestellen kan via Wijnimport J. Bart.
  • Grupo Bodegas Palacio – Ook deze oude bodega uit de 19e eeuw houdt vast aan traditie, doen ze goed. Meer informatie over het type rode wijnen van deze toppert vind je hier.
  • Bodegas Valtravieso – Deze bodega heeft onder andere heerlijke, fruitige Merlots in haar assortiment, goede keuze als je het mij vraagt. Ben blij dat ik ze gewoon in m’n Amsterdamse mini-grote-mensen-huis kan verorberen, dankzij perfectewijn.nl en Spainflavor.com.
  • Vizcarra Ramos – een heel mooi, kundig familiebedrijf waar ze je met open armen ontvangen. Via Spanjewijn bestel je de crème de la crème van hun wijnen.
  • Bodegas Balbas – Ik klapperde twee keer met m’n oren toen ik hoorde dat deze bodega haar roots al in 1777 heeft liggen. Verwacht dan ook wijnen van pure topklasse. Een beetje een bummer dat ze nog zoekende zijn naar een Nederlandse importeur, des te meer een excuus om ze te gaan bezoeken in España.
  • Bodegas Martín Berdugo – Deze wijnfamilie heeft echt mijn hart gestolen. Gooi je vijf eurocent in wijnboer Antonio, dan komt er drie euro aan wijnkennis uitrollen. Ook weer zeer smaakvolle, lichtere tot vollere wijnen, die je bij Wijnkelder aan de Brouwersgracht Amsterdam kan inslaan.
  • Bodegas Torremillanos – Een erg charmante bodega met een inspirerend verhaal die gespecialiseerd is in biologische wijnen. Superlekker, go for it. Je moet er wel een klein stukje voor reizen om ze in NL te kopen: Tierra Y Uva, Rosmalen.

Schroom niet mij te contacten als je vragen hebt over het Meditterane, Spaanse Ribera del Duero en haar scala aan heerlijke rode wijnen!

Cheers,

Sharmaine

 riberra del duero

Ribera del Duero

Ribera del Duero

Ribera del Duero

Over de auteur

Redactie - Sharmaine

Zeg je 'Sharmaine' dan zeg je lekkerbek! Een lekkerbek die houdt van de combi gezond eten en je af en toe lekker laten gaan. Ze is een rasechte zoetekauw, alsof ze de uitvinder ervan is. Guilty pleasure? American pancakes - lekker stapelen - en natuurlijk Tony's! Ze is er zo één die 's avonds in bed al uit kan kijken naar het lekkers van de volgende dag. Keukenprinses, neuh dat wil ze niet zijn, ze is een dankbare eter die zich graag laat verrassen door de kookkunsten van haar vriend(en) of chefkoks!

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: