To the test: Bosch MUM keukenmachine

18
bosch keukenmachine

Keukengadgets zijn één van mijn favoriete dingen. Je hebt ze erbij zitten die ik maar af en toe gebruik, zoals zo’n ding waarmee je de binnenkant uit een ananas haalt, de contactgrill of een vleesthermometer. Nu zijn er ook dingen die ik met grote regelmaat uit de kast haal, zoals mijn slowjuicer of staafmixer. Dan is er nog een laatste categorie en dat is degene die een prominente plek op mijn aanrecht heeft weten te bemachtigen omdat ik ze zo goed als elke dag gebruik. Dat was tot nog toe alleen mijn RVS pan van Le Creuset maar daar is een nieuwe ‘keukenliefde’ aan toegevoegd: een Bosch MUM keukenmachine.

bosch-mum-57830-home-professionel

Volgens de beschrijving kan deze machine kneden, roeren, hakken en snijden. Eerst zien, dan geloven is mijn motto en daarom onderwierp ik de machine aan een test. Mijn bevindingen deel ik uiteraard met liefde met jullie =)

Untitled

Op vrijdagmiddag werd er een gigantische doos bezorgd. Ik wist dat ik de Bosch MUM kon verwachten, maar ik had niet verwacht dat ‘ie zo groot zou zijn. Bij het uitpakken van de doos kwam ik erachter dat de machine gelukkig niet zo groot was als ik dacht: een mooi handzaam apparaat dat een bescheiden plek inneemt op mijn aanrecht (waar hij overigens fantastisch bij kleurt!). Ik heb een tijdje de Bosch MaxxiMUM gebruikt welke ik top vond, maar ook erg groot. Deze variant past dus een stuk beter bij me.

Untitled

Omdat de blenderkan wat later arriveerde maar ik natuurlijk weer geen geduld had besloot ik een smoothie te maken in de hakmolen. Dat ging eigenlijk heel prima! Maar met de fijne blenderkan (die ik later alsnog ontving) bleek het maken van een smoothie nog veel gemakkelijker. De hakmolen werkt overigens top voor het maken van bijvoorbeeld pesto. Wanneer je wat over hebt en dit wilt bewaren kan je een deksel op de glazen beker draaien en het zo in de koelkast bewaren.

De machine zit bijzonder in elkaar: er is een soort arm die in een hoek van 90C of 180C kan staan. In de hoek van 90C kan je er bijvoorbeeld het snijhulpstuk opzetten, zodat je plakjes komkommer netjes in de kom vallen, of je kan de deeghaak of garde er vanonder in klikken, zodat hetgeen in de kom zit goed gemengd wordt. Ik klutste eieren erin en merkte dat het heel handig werkt omdat je twee handen vrij hebt en zo tussendoor kruiden ed. kan toevoegen.

Untitled

Wanneer je de arm naar beneden draait kan je bovenop de hakmolen of blenderkan zetten. Ik vind het echt een uitkomst dat je met zo’n compacte machine zoveel kanten op kan, zonder dat het extra ruimte in neemt.

Voor het maken van bijvoorbeeld een gerecht van Jamie Oliver is vaak veel snijwerk nodig. Een behoorlijk tijdrovende klus en ik krijg het ook nooit voor elkaar om allemaal gelijke, dunne plakjes te snijden. Raspen vind ik ook zo’n gedoe, ik ben altijd bang dat ik mijn vingers mee rasp… Bij de machine worden verschillende platen geleverd waarmee je dunne en dikke plakken kan snijden en grof, fijn of heel fijn kunt raspen. Letterlijk heel fijn dus, dit is ook een van de redenen ik het apparaat altijd onder handbereik wil hebben =)

Untitled

Top:

 • het formaat van het apparaat: voor mij groot genoeg om er alles mee te kunnen, maar absoluut geen sta-in-de-weg op het aanrecht
 • het vermogen: met 900 watt is de motor lekker sterk en weet ik dat hij veel kan hebben
 • de blenderkan bestaat uit 1 stuk en wordt prima schoon in de vaatwasser. Heel fijn!
 • de snijbladen zitten in een mooi hoesje zodat je ze netjes en bij elkaar kunt bewaren
 • de machine is uit te breiden met bijvoorbeeld een citruspers, multimixer of een vleesmolen
 • hij is in verschillende kleuren verkrijgbaar via de toffe webshop fonQ.nl (waar je tot 15 juni €40,- retour krijgt bij aankoop van Bosch keukenapertuur ontdek ik net)
 • de machine is super veelzijdig en heeft een aantal van de apparaten die ik eerst gebruikte vervangen

548x419_L_MUM5

Iets minder:

 • het duurde even voordat ik de hakmolen door had: je moet de beker ver doordraaien op de ring en het laatste stukje gaat super zwaar. Gelukkig heb ik een sterke vent en toen hij het een paar keer had gedaan ging het al een stuk soepeler. Ik kan het nu makkelijk zelf
 • ik vind het jammer dat de blenderkan kunststof is. Het had mooier gestaan wanneer deze van glas was geweest
 • de punten waar je bijvoorbeeld de hakmolen op bevestigd worden (wanneer je ze niet gebruikt) afgesloten met een plastic kapje. Ik ben zo’n type dat het kapje een keer kwijtraakt en dat is precies het probleem: dan werkt het apparaat niet. Goed opletten dus =)

Untitled

Ik zat net wat foto’s terug te zoeken die ik tot nog toe van mijn Bosch MUM gemaakt heb en er viel me iets op: smoothies. Heel veel smoothies. Ik heb serieus nog nooit zoveel smoothies gemaakt als in de afgelopen maand (zolang heb ik de machine nu). Daarnaast laat ik nu de MUM het werk doen wanneer ik bijvoorbeeld beslag wil maken. Hij staat niet in de weg, werkt snel en handig en is zo schoon. Ik ben in korte tijd best wel een beetje gewend geraakt en zou niet meer zonder mijn keukenmachine kunnen!

Over de auteur

18 comments

 1. Bianca 16 mei, 2020 at 16:24 Beantwoorden

  Hoi Kelly,

  Heb je hier ook wel eens brooddeeg mee gekneed en zo ja, gaat dat een beetje goed?
  Ik zoek een keukenmachine waarmee je ook brooddeeg kan maken.

  groeten

 2. Miek Hidding 11 augustus, 2017 at 18:32 Beantwoorden

  Beste Kelly,
  Ook ik ben gevallen voor de bescheiden grootte.
  Ik ben erg benieuwd naar het geluid dat de machine maakt. Van andere merken heb ik reviews gelezen over de herrie die het apparaat maakt. Hoe is dat bij de MUM?
  Vriendelijke groet, Miek

 3. mar selderijk 16 september, 2016 at 22:53 Beantwoorden

  We zijn nu ongeveer 1 jaar later Kelly. Gebruik je nog steeds frequent de MUM? Ik ben heel erg benieuwd want morgen is de grote dag en krijg ik mn MUM57B22.
  Laat alsjeblieft wat horen.
  Vriendelijke groet Mar

 4. angela 30 oktober, 2015 at 09:30 Beantwoorden

  maaaar…. dat is mijn probleem bij all die machines,, kan die ook 10 minuten achter elkaar aan?
  heb nu een hele dure van philips maar die mag maar 2,5 minuut aan wegens verhitting van motor dus dat is een ramp voor mijn kapsel deeg

  gr angela

  • Kelly 30 oktober, 2015 at 18:03 Beantwoorden

   Ik snap dat dat een probleem is! Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem nog nooit zo lang heb laten draaien, dus ik moet je het antwoord verschuldigd blijven… Is het geen optie om hem tussendoor een paar keer een minuut af te laten koelen?

 5. Inja 12 oktober, 2015 at 15:58 Beantwoorden

  Ik ben me aan het oriënteren op een keukenmachine en ik neig er ook naar om voor de Bosch MUM 5 serie te kiezen met een 900 Watt motor (zoals jij ook gebruikt, zie ik). Welk type is dit? En zitten de hakmolen en blender er standaard bij geleverd of heb je deze accessoires apart bij besteld?

  Gr. Inja

  • Kelly 16 oktober, 2015 at 08:39 Beantwoorden

   Hi Inja,

   De hakmolen zit er standaard bij en de blender moest los besteld worden. Ik ben echt blij met de machine, hij is heel krachtig maar wel compact, dus hij staat altijd op mijn aanrecht. Veel succes met kiezen!

 6. Lotte 10 juni, 2015 at 08:24 Beantwoorden

  Leuk ding! Ik ben me toevallig aan het orienteren op keukenmachines en ga deze nog eens nader onderzoeken. Weet je toevallig of deze ook ijs kan crushen? Of bevroren fruit? Want dat vind ik er belangrijk.

  • Kelly 10 juni, 2015 at 08:33 Beantwoorden

   Hi Lotte, ik denk dat het aan het aantal watt van de machine ligt. Mijn blender en hakmolen kunnen dat prima aan =) succes met kiezen!

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: