6 etenswaren waar veel verborgen suiker in zit

32
verborgen suiker

Gastblog van Kevin Sozanski van Voeding ontmaskerd Op mijn missie om gezonder te gaan leven door te leren over voeding loop ik steeds vaker tegen één sneaky ingrediënt aan dat in veel meer ‘gezonde’ producten zit dan ik dacht. Je mag 3 keer raden. Ja, het is suiker natuurlijk.

Volgens Jackie Warner, een personal trainer en auteur, is suiker de belangrijkste oorzaak van dik worden. De meeste van ons zijn slim. We weten dat we niet de hele dag snoep en ijs moeten eten. Dus waar zit dan toch het probleem?

Het zit ‘m in de verborgen toegevoegde suikers die in vrijwel al onze etenswaren zitten. Van vruchtensap tot salade dressings.

Om je te helpen in de strijd tegen verborgen suikers heb ik een lijst voor je gemaakt met etenswaren waar jij niet van verwacht dat het gevaarlijke hoeveelheden suiker bevat.

Yoghurt met een smaakje

Yoghurt met een smaakje

Zelf ben ik geen fan van yoghurt met een smaakje. Het vult niet en ik vind het veel te zoet, maar veel mensen zijn het daar niet mee eens en eten het vrijwel dagelijks. Dit komt gedeeltelijk door het feit dat het wordt gepromoot als een gezonde snack. De schappen staan vol met yoghurt met het ‘kies bewust’ vinkje en kreten als ‘100% echt fruit’. Wat er niet bij staat is dat er superveel suiker aan wordt toegevoegd.

Neem Activia als voorbeeld. Een bakje hiervan bevat 15g suikers per 100 gram yoghurt. Dat zijn bijna 5 suikerklontjes. Als je de gezonde voordelen van yoghurt wilt, dan doe je er beter aan om voortaan Griekse Yoghurt te pakken. Daar zitten twee keer zoveel eiwitten in als normale yoghurt en is hartstikke lekker als je er zelf wat fruit aan toevoegt.

Vruchtensap uit pak

Vruchtensap

Je weet dat frisdrank slecht voor je is, maar van vruchtensapjes wist je dat waarschijnlijk nog niet. Ik snap het wel hoor. Alleen water drinken is moeilijk, dus grijp je naar een alternatief voor frisdrank; vruchtensap. Neem even een kijkje met mij naar de onderstaande grafiek:

Wat zie jij daar op numero 3? Juist, vruchtensap.Sommige vruchtensappen bevatten meer fructose – wat in essentie gewoon vloeibare suiker is – dan frisdranken. De Minute Maid 100% Apple Juice bevat 65,8g fructose per liter. Veel meer dan in sommige frisdranken zoals 7-up.

Dit is echt niet alleen in Amerika het geval. Bij ons zit er net zo goed veel fructose in vruchtensappen. In een pak appelsap van de Albert Heijn zit 110g suiker per liter. Als je voor vruchtensap gaat neem dan de verse. Die bestaan meestal uit sap van echt fruit en hebben geen toegevoegde suikers.

Thuisgemaakte ketchup

Ketchup

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat ketchup “best gezond” is. Toen ik daar verder over ging nadenken dacht ik: zouden er echt meer mensen zijn die denken dat dit het geval is? Het antwoord is JA! Tal van mensen denken dat ketchup gezond is omdat het gemaakt wordt van tomaten, maar daarnaast zitten er ook tal van andere toevoegingen in. Suiker is daar één van. Een fles ketchup bestaat gemiddeld voor 25% uit suikers.

Stel je voor dat je de volgende keer dat jij friet haalt, je suiker over jouw friet, hamburger of andere snack strooit. Dan klinkt het ineens onsmakelijk, niet?

Je zou nooit een portie friet bestellen met wat suiker ernaast, dus waarom eet je wel overal dit soort sauzen bij?

Omdat je waarschijnlijk niet wist hoeveel suiker er in bijvoorbeeld ketchup zit. Waarschijnlijk wist je ook niet hoe gemakkelijk het is om zelf ketchup te maken. Je hoeft alleen een blikje tomatenpuree, wat azijn, ui en knoflook te mixen en voila, je hebt ketchup. Zonder suiker.

Woksauzen van conimex

Woksauzen

De meeste mensen wokken geregeld, jij waarschijnlijk ook. Geen zorgen, wokken is een prima manier om gezond eten te bereiden. Alleen de meeste woksauzen die in de supermarkt verkocht worden zijn dit niet. Neem als voorbeeld de Teriyaki woksaus van Conimex. De eerste ingrediënten die achterop het etiket staan zijn suiker en glucosestroop. Houd hierdoor alsjeblieft niet op met wokken, maar ga op zoek naar recepten van eigengemaakte woksauzen. Die zijn er zat en zijn ook nog veel lekkerder!

Salade dressings

Salade dressing

Dit valt een beetje onder dezelfde categorie als yoghurt voor mijn gevoel. Het wordt namelijk voortdurende gepromoot als een gezond iets. Neem een gezonde salade, voeg er wat voorbewerkte dressing aan toe en opeens is het een stuk minder gezond. Waar eet je dan nog een salade voor? Sommige dressing bevatten a whopping 30g suiker per 100 milliliter… Dit terwijl een dressing één van de eenvoudigste dingen is om zelf te maken. Neem wat olijfolie, citroensap, basilicum, oregano, zout en peper en je hebt al een prima basis voor een heerlijke Griekse salade.

Pastasauzen bevatten ook suiker

Pastasauzen

Jij weet waarschijnlijk niet hoe gemakkelijk het is om je eigen pastasaus te maken. Ik heb dat ook pas kort geleden geleerd. Voorheen haalde ik altijd pastasauzen van Bertolli. Weet je hoeveel suiker er in één zak zit? Meer dan 18gram, oftewel circa 5 suikerklontjes.

De reden dat er zoveel suiker in zit is dat fabrikanten van pastasauzen vaak gebruik maken van gedroogde groenten en plantaardige oliën van slechte kwaliteit. Om de smaak te verbeteren pleuren ze er dan maar suiker in.

Het is veel goedkoper en lekkerder als je het zelf maakt. Het enige wat je nodig hebt is een pakje gezeefde tomaten (die van Heinz bevat geen suiker) en wat specerijen.

Mijn advies? Maak je sauzen en yoghurt met een smaakje gewoon zelf. Dat kost echt niet veel tijd en is zoveel gezonder!

Van welke producten wist jij niet dat er suiker in zat? Laat het me weten in de reacties.

Vergeet niet om dit bericht te delen met jouw vrienden. Dikke kans dat zij dagelijks veel teveel suiker binnen krijgen door dit soort producten!

 Over de auteur

Gastblogger - Kevin

Kevin is het gezicht achter de blog Voeding Ontmaskerd. Al zijn hele leven worstelt hij met mijn gewicht; jojo'en is de 'story of his life'. Kevin is helemaal klaar met alle shakes en diëten en wil het écht gezond aanpakken. Hij leert op dit moment meer over voeding en deelt zijn bevindingen op zijn site en via Goodfoodlove. Voor jou en voor hem zelf gaat hij voeding ontmaskeren!

32 comments

 1. Melanie 17 augustus, 2015 at 16:33 Beantwoorden

  Fructose komt toch uit fruit? Als je dan zelf fruit bij je yoghurt doet krijg je toch nog steeds fructose binnen? Of zie ik dat verkeerd? Of doen ze er nog extra doorheen? In elk geval bedankt voor de tips.

 2. iris 14 augustus, 2015 at 21:26 Beantwoorden

  Van veel dingen wist ik eigenlijk wel dat er toch wel veel suiker in zat. Alleen nog niet van pastasaus, maar eigenlijk is het wel logisch gezien de ketchup…. Zelf maken altijd vind ik toch te veel werk gezien ik altijd veel dingen door de saus doen. Misschien voortaan toch maar de makkelijk oplossing kiezen. Dus pakje tomaten saus, teentje knoflook en me zelfgemaakte italiaanse kruiden mix.

 3. paula.leenders 14 augustus, 2015 at 17:44 Beantwoorden

  deze informatie is goed
  ik wis dat er zo veel suiker over al in zit
  zelf gebruik ik het niet
  eet griekse joghurt met zuivere honing
  snoep niet,drink geen fruchtensap
  en drink twee liter water per dag
  zou niet weten wat ik nog kan laten

 4. Sanne Brands 14 augustus, 2015 at 07:52 Beantwoorden

  Dankjewel voor deze nuttige informatie Kevin! Ik heb zeker iets geleerd. Hoe interessant kan het zijn om door de supermarkt te lopen en eens wat etiketten goed te bekijken. Zoek een lijst op van synoniemen voor suiker, en maak eens een wandeling door de supermarkt. Je zult versteld staan. En voor iedereen die hierboven heeft gereageerd, wat goed dat jullie al zoveel bezig zijn met voeding! Die bewustwording (of bewust zijn) is al een grote stap in de goede richting.

 5. Nathalie 14 augustus, 2015 at 06:43 Beantwoorden

  Ai….de woksauzen… Dan ben je al heel lekker bezig met het wokken van groenten, mager vlees en dan toch die oestersaus, chili met knoflook of ketjap-sesam saus.. Wat zijn lekkere alternatieven hiervoor? ?

 6. Bep 13 augustus, 2015 at 22:47 Beantwoorden

  Ze zeggen toch altijd .. Als suiker nu werd uitgevonden werd het verboden ..
  Ik dacht dat ik goed op weg was .. Drink geen limonades…gebruik Griekse yoghurt … Pers sinaasappels…maak mijn pasta saus altijd zelf .. Maar ga nu ook mijn mayo, ketjap ..dressings enzo zelf maken..
  Ik haal heel veel goede informatie van je site ..dank je wel
  Groet Bep

 7. Renate 13 augustus, 2015 at 22:43 Beantwoorden

  Anderhalf jaar geleden heb ik mijn voeding radicaal veranderd. Ik eet veel minder koolhydraten en maak alles zelf. Ook drink ik elke dag twee liter water en nooit frisdrank of vruchtensappen. Inmiddels ben ik 34 kg afgevallen en voel ik mij superfit. Daardoor kan ik ook sporten, veel wandelen en fietsen. Ik heb een enorme gezondheidswinst behaald. Die suiker komt er hier niet meer in!

 8. jolanda 13 augustus, 2015 at 22:11 Beantwoorden

  ik heb dat net eens zitten lezen,maar daar schrik ik dus ook van ja.ik heb al zoveel aangepast en veranderd in onze voeding en we vallen nog niks af,het moet inderdaad beter vermeld worden op de etiketten! zo zie je maar weer hoe bedriegelijk het allemaal is.vroeger was boodschappen doen stukken makkelijker dan nu.ik ben er ook helemaal klaar mee met dat “zogenaamde gezonde gedoe”!!

   • jolanda 13 augustus, 2015 at 22:21 Beantwoorden

    dankje Kevin.Ik kan het ook en ik wil t ook graag!! na de bevalling v mijn jongste die nu 12jr is was ik 2kg meer dan mijn oude gewicht dus heel goed afgevallen! maar door de jaren heen weer bijna 20kg erbij!! en dat vind ik erg terwijl ik weet hoe het moet alles eraan doe en niks lijkt meer te werken.als ik enig resultaat zou boeken dan krijg je ook meer animo om door te gaan.en daarbij komt ook nog dat ik in mijn jaren zit dus voorafgaand aan de overgang en hoppa de kilo’s vliegen er vanzelf aan! maar komt goed

 9. Marianne 13 augustus, 2015 at 22:01 Beantwoorden

  Van heel veel dingen wist ik dat er suiker inzit,let al wat langer op de etiketjes en dan vraag je je soms wel eens af waarom zit er eigenlijk suiker in?
  Als ik teveel suiker binnenkrijg dan wordt ik mega moe.
  Het enige waar ik nog wel problemen mee heb is het brood te laten staan, maar ga nu voor roggebrood en speltbrood,speltcrackers en speltbeschuit.
  Ben een ontzettende fan van ontbijtkoek zmaar daar zit ook veel suiker in,dus ga ik
  Gr Mariannebinnenkort een keer zelf ontbijtkoek maken.

  • Kevin 13 augustus, 2015 at 22:14 Beantwoorden

   Ik voel je pijn. Zelf word ik ook echt super moe als ik veel suiker binnenkrijg. Sommige mensen hebben me wel eens aansteller genoemd omdat ik dan vaak bijna niet meer vooruit te branden ben…

 10. Anke 13 augustus, 2015 at 21:04 Beantwoorden

  Mayonaise is heel makkelijk en snel zelf te maken, zonder suiker.
  Wat dacht je van andere snelle koolhydraten?! Die worden in je lijf ook omgezet in suiker.
  Hier komen een paar grote spelers op de markt;
  Aardappels
  Pasta
  Brood
  Als je deze en suiker vervangt door fruit en 2x zoveel groenten, verder noten, zaden, peulvruchten, kaas, pesto oid, ei etc., dus gewoon gezond eten, val je vanzelf af.

 11. José 13 augustus, 2015 at 20:39 Beantwoorden

  Eigenlijk wist ik het al alleen van de saldade dressing schrok om toch wel!
  Het wordt tijd dat er idd op de verpakking duidelijk wordt aangeven hoeveel suiker er in zit!

 12. patricia 13 augustus, 2015 at 14:20 Beantwoorden

  Als het om verborgen suikers gaat vergeet dan vooral mayonaise en pindakaas niet.
  Enkele merken uitgezonderd in de supermarkt.
  voor goede kruiden kijk eens op http://www.pit-pit.com maar vergeet ook daar niet op de samenstelling te letten van sommige kruidenmengelingen.

 13. jo eins 13 augustus, 2015 at 09:21 Beantwoorden

  Ga voor de zaak. Het gebruik van suiker-s leeft. Waarom geen suikerlepeltje in een pak suiker?
  Allochtonen gebruiken suiker-s -anders: somber..overgewichrt..en staan bol van AA suikermerken!
  De energie ontrafgelt..wat kan een mense aan voordat hij echt vleugels krijgt in zijn hoofd..suikers met drugs of als vervanging of tegen verveling..goed initiatief want suiker dreigt soms wel een kloon te worden in gebruik als gewoonte ipv zoet, smaak of brandstof

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: