HOW TO | Zelf basillicum olie maken

18
basillicum

Basillicum olie, dat klinkt als olie met basillicum. Juist! En meer dan dat is het ook niet. Echt een recept kan ik dit daarom ook niet noemen, maar omdat het zo’n ontzettend lekkere smaakmaker is vind ik dat het toch op Goodfoodlove thuis hoort =)

Dit heb je nodig:

Blender, staafmixer of keukenmachine | beugelflesje (ik noem het altijd een plopdop)

Ingrediënten:

Half plantje verse basillicum | 250 ml goede olijfolie

basillicum

Zo maak je het:

Knip de takjes 1 cm boven de grond af (zo is de kans het grootst dat ze weer aangroeien) en was de basillicum goed af. Dep droog met een theedoek en doe samen met de olie in de keukenmachine. Laat deze draaien tot je een mooi groen geheel hebt. Als je het lekker vindt kan je wat verse knoflook toevoegen, maar ik vind dat deze olie verder niks nodig heeft.

Wist je dat…

…Olie de kruiden conserveert: Olie laat geen zuurstof door en daarom is jouw zelfgemaakte mix heel erg lang houdbaar. (Jaren zou ik hem niet laten staan, maar hij is zeker een paar maanden goed)

…Kruiden die bijna verlept zijn daarom prima geschikt zijn om olie mee te maken, omdat de olijfolie het proces stopt

…Andere kruiden zoals peterselie, rozemarijn of tijm ook perfect geschikt zijn om olie mee te maken

…Deze homemade olie lekker is op een broodje, over de pasta, in de soep, over de kip… eigenlijk bij alles!

 

Over de auteur

18 comments

 1. Paul 26 mei, 2018 at 12:30 Beantwoorden

  Leuk recept! Pas op met het verwerken van rauwe knoflook. De knoflook kan besmet zijn met bacterien. Lang bewaren in olie is beslist af te raden!

 2. bryan 26 november, 2015 at 10:22 Beantwoorden

  ik zeef hem erna altijd door een koffie filter
  hij heeft de smaak van basilicum en de gif groene kleur
  alleen dan is die helemaal egaal blijft der niks in de hals zitten als je schenkt

 3. stella 14 oktober, 2015 at 07:40 Beantwoorden

  Hi Kelly,

  Enorm bedankt dat ik jou simpele manier van basilicum olie heb gevonden.
  Ik heb vaak geprobeerd van anderen maar die moest ik ook flink door koken.
  Je hebt me helemaal enthousiast gemaakt..
  Mag ik dan van jou ook een simpele manier van spaghetti carbonare hebben…???
  mijn hartelijke dank.
  stella.

 4. Monique 5 september, 2015 at 11:55 Beantwoorden

  Hoihoi, ik heb de basillicum olie gemaakt en dat ging super goed!
  De olie is ook heerlijk!
  Daarna dus ook de knoflook olie gemaakt…ook super gelukt en lekker!
  Dank voor je recept.

  Maarrr…hoe lang kan je deze olie bewaren?
  Want ik heb de olie in een schone flesjes gedaan en nu zie ik op het bovenste deel v h flesje, het lege deel dus, veen smurry te komen… lijkt op schimmel…!

  Dus…hoe lang kan je deze olieen bewaren. Dan maak ik de volgende keer dus een mindere hoeveelheid!

  Dank!

  • Kelly 5 september, 2015 at 12:00 Beantwoorden

   Hi Monique, wat leuk dat het zo goed gelukt is! De houdbaarheid heb ik even opgezocht (die van mij was vrij snel op). De een zegt een maand op kamertemperatuur, de ander zegt een week in de koelkast. Ik zou her buiten de koelkast in een fles met een rubberen rand bij de sluiting bewaren. Dat er aan de bovenkant wat ontstaat wil niet zeggen dat het in de olie zit. Immers: olie sluit af van zuurstof dus daar kan niet veel mee gebeuren. Misschien kan je na gebruik met wat keukenrol de hals van de fles van binnen schoonmaken? Ik denk dat dat wel werkt =)

   • Monique 5 september, 2015 at 12:16 Beantwoorden

    Hoi Kelly, dank voor je snelle reactie.
    Zal eerst voorzichtig uitschenken en proeven voordat ik de olie weggooi!

    Ik ga zeker nieuwe maken en deze olie bewaren in Tupperware olie flessen. Deze hebben idd een rubberen ring in de afsluitdop zitten.

    Hopelijk werkt dit langer!

    Dank!

  • Kelly 17 mei, 2015 at 19:07 Beantwoorden

   Hi! Ik moest botulisme even googlen en het is inderdaad niet handig om zelf knoflook olie te maken, tenzij je de knoflook van tevoren in zuur gelegd hebt. Weer wat geleerd =) ik had er nog nooit van gehoord

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: