RECEPT | Saffraan aioli

2

Ik ben gek op aioli. Ik weet het, je gaat er niet lekkerder van ruiken maar oh, ik vind het zo lekker! Gelukkig lust mijn vriend het ook graag en duw ik met lichte dwang een dik besmeerd broodje onder zijn neus wanneer ik weer eens aioli gegeten heb. Samen stinken is beter dan alleen, toch? 😉

Op de markt koop ik graag zelfgemaakte saffraanaioli van de plaatselijke olijvenman. Zijn recept is geheim wat betekent dat het voor mij een uitdaging is het na te maken. Van Hollands Goud kreeg ik twee flessen koolzaadolie opgestuurd waarvan een geschikt is voor koude bereidingen. Koolzaadolie is van nature rijk aan Omega 3 en bevat een laag aandeel verzadigde vetzuren. Het leek me leuk om hiermee een makkelijke, snelle en smakelijke aioli te maken. There we go!

Dit heb je nodig:

Staafmixer | hoge beker

20140612_194247

Ingrediënten:

1 supervers ei op kamertemperatuur | 1 tl. mosterd | sap van een 1/4 citroen | 3 tenen knoflook | 2 tl. saffraanpoeder (kijk uit voor je kleding!) | 150 ml koolzaadolie | peper & zout

Zo maak je het:

Dit wordt waarschijnlijk het kortste recept ooit. Pel de knoflook, doe alle ingrediënten in de beker en zet de staafmixer erop. Je ziet nu vanzelf de structuur veranderen en een dikke saus verschijnen.

Er wordt altijd geroepen dat je een saus als mayonaise (dat is de basis van dit recept) alleen kan maken als je de olie in een klein straaltje toevoegt en heel goed roert, omdat het anders gaat schiften. Ik heb de staafmixermethode al een keer of 10 gebruikt en ik kan je vertellen dat ik altijd een heerlijk sausje krijg, zonder schifting. Oke, helemaal netjes klassiek op z’n Frans is de bereidingswijze niet, maar who cares? Het wordt hartstikke lekker!

Over de auteur

2 comments

  1. Jose van der Weijden 7 december, 2016 at 13:17 Beantwoorden

    Wat een super makkelijk recept is dit, ik ga hem het weekend proberen.. Een heel ei had ik nog nooit van gehoord voor mayonaise-achtingen sauzen. Meestal is het alleen het eidooier.

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: