Tijdens de wijn tour de France maken we een reis langs een aantal mooie, Franse wijngebieden. Welke wijn drink je er? Maar ook: wat kan je er eten en wat valt er nog meer te beleven? Dit keer is de Loire vallei aan de beurt.
Met een vermelding op de UNESCO-werelderfgoedlijst is de Loire vallei met zijn 1000 kilometer lange wijnroute absoluut een bezoek waard. De wijngaarden zijn wereldberoemd, en langs de route vind je prachtige historische monumenten. De Loire Vallei is het grootste ingeschreven UNESCO gebied van Frankrijk, en loopt in 280 kilometer tussen Sully sur-Loire en Chalonnes sur-Loire. Je vindt hier naast prachtige kastelen wereldberoemde wijnen zoals Chenonceau, Cheverny en Menetou-Salon.
Wijn & fietsen
Het klinkt misschien als een onlogische combinatie, wijn en fietsen. Maar stel je eens voor: de zon schijnt, je voelt een lichte bries door je haren gaan en waar je kijkt zie je kleine dorpjes, kastelen, een rivier en wijnvelden. Gezien vanuit de auto zou dit schitterende tafereel veel te snel aan je voorbij schieten, en daarom is het zo’n goed idee om met de fiets te gaan.
Met meer dan 900 kilometer aan fietspaden zijn er genoeg opties. Loire à Vélo wordt de route genoemd, die de mogelijkheid biedt om bepaalde wijngaarden met de fiets te bezoeken. De Troglodyte van Bouvet Ladubay zijn hier een goed voorbeeld van.
Meer informatie over deze bijzondere fietsroute vind je op de website www.fietsen-loire.com.
Wijn & gastronomie
Rood, wit, rosé, mousserend, zoet, droog, semi-droog, van Touraine tot Sancerre: wijnen uit de Loire zijn absoluut uiteenlopend te noemen. De gerechten uit deze streek zijn eveneens gevarieerd, te denken aan lokale geitenkaas, zoetwatervissen of zeevruchten. Deze gerechten en zijn niet te missen:
- Sainte Maure de Touraine geitenkaas
- Rillons (buikspek van het varken)
- Kiprollade van Géline de Touraine
- Gekonfijte kweeperen met roomijs en saffraan
- De crottin de Chavignol (geitenkaas)
Verder wil ik je wat tips geven voor de wijngaarden die aldaar te bezoeken zijn. Het zijn er nogal wat: Chinon, Vouvray, Saint-Nicolas de Bourgueil, Cour-Cheverny, Valençay, Coteaux du Giennois, Sancerre, Menetou-Salon.
De wijnsoort die hier het meest voorkomt is de Sauvignon Blanc, die wordt beschreven als ‘droog en crisp’. Wanneer de wijn geen zoete smaak heeft, spreken we van droog.
Wanneer je iemand hoort praten over dat een wijn ‘crisp’ is, wordt ermee bedoelt dat de wijn een droog karakter heeft met mooie zuren. De smaak hiervan wordt vergeleken met bijvoorbeeld citroenlimonade, maar dan zonder suiker. Qua beleving is het een wijn die je drinkt terwijl je geniet van de zon. Het schudt je smaakpalet wakker, is verfrissend en daarbij de perfecte wijn om tijdens een warme dag te drinken.
Voor uitmuntende rode wijn en rosé, gemaakt van de Cabernet Franc druif, ben je in Saint-Nicolas de Bourgueil aan het juiste adres. De wijnen hier staan bekend om hun soepelheid en verfijning.
De wijnen uit het naastgelegen Chinon daarentegen zijn vol, rond en rijk te noemen.
Voor exclusieve, witte wijn is Cour-Cheverny een bezoek waard. In dit gebied worden uitsluitend droge witte wijnen geproduceerd gemaakt van een druivensoort: de Romorantin. Dit maakt dat de wijn bijzonder exclusief is.
Een wijnervaring met een bijzonder fraai uitzicht doe je op in Vouvray. De wijnen liggen grotendeels in grottengalerijen, en het Château van Amboise biedt een te gek panoramisch uitzicht over de Loire. Ook tof: Bezoek de mooi dorp Sancerre en maak een stop bij La Maison des Vins die de moeite waard is.
Meer informatie over de wijngaarden in de Loirestreek vind je hier en hier.
Ik hoop dat je weer wat wijzer bent over deze streek! Laat me vooral weten wat je van de tips vind, en ook als je zelf nog ideeën wilt toevoegen.
Voor meer informatie en leuke tips bezoek deze website www.visitfrenchwine.com en #visitfrenchwine #FEELFRANCE
Geen reacties